|

Kim’in zafer şöleni!

Tüm dünyada deprem etkisi oluşturan başarılı hidrojen bombası denemesi sonrası, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un zafer olarak nitelediği gelişmenin tadını çıkarıyor. Kim bu amaçla ülkesinin kuruluşunun 69’uncu yılında büyük bir şölen düzenledi. Pyongyang rejimi nükleer güç olmanın “keyfini” sürerken, NATO krize daha fazla müdahil olabileceği mesajını verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:53 - 11/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​​Kim’in zafer şöleni!​
​​Kim’in zafer şöleni!​

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un 3 Eylül’de ülkesinin gerçekleştirdiği hidrojen bombası denemesini “büyük zafer” olarak niteledi. Kuzey Kore devlet televizyonu, Kim Jong-un ülkesinin 2006 yılından bugüne gerçekleştirdiği altıncı ve en güçlü nükleer deneme sonrası, “zaferi” kutlamak amacıyla nükleer çalışmalara katkı veren bilim adamları ve ilgili yetkililer adına düzenlediği şölenden görüntüler yayınladı. Şölende bir konuşma yapan Kuzey Kore lideri, ülkesinin bilim adamlarına, “nükleer güce sahip devlet olma yolunda nihayi hedefe öncülük ettikleri” için teşekkür etti. Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’den dikkat çeken bir çıkış geldi. Stoltenberg, Kuzey Kore’nin küresel bir tehdit oluşturduğunu ve bu nedenle küresesel bir yanıt verilmesi gerektiğini ifade etti. Stoltenberg’in çıkışı, NATO alan dışı müdahale politikasını, Doğu Asya’ya mı genişletecek sorusuna sebep oldu.

NİHAİ HEDEFE VARILDI

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ülkesinin altıncı ve en güçlü nükleer denemesinin başarıyla sonuçlanmasının "keyfini" sürüyor. Kuzey Kore liderinin 3 Eylül’de ülkesinin gerçekleştirdiği hidrojen bombası denemesini “büyük zafer” olarak nitelediği ve 9 Eylül’de bir şölen düzenlediği ortaya çıktı. Nükleer deneme 6.3 şiddetinde bir yapay deprem oluşturmuş, başta ABD ve Japonya olmak üzere Pyongyang rejiminin en büyük destekçisi Çin’in de sert kınamasına sebep olmuştu. Güney Kore istihbarat yetkilileri, Pyongyang’ın yeni nükleer veya balistik füze denemeleri yapmaya hazırlandığını iddia ederek, muhtemel tarihlerden biri olarak 9 Eylül tarihini göstermişti. Kuzey Kore lideri Kim ise ülkenin 69’uncu kuruluş yıl dönümü olan 9 Eylül’de nükleer deneme ya da balsitik füze fırlatmak yerine “nükleer zaferini” kutlamayı tercih etti. Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA’nın aktardığına göre şölende bir konuşma yapan Kuzey Kore lideri, nükleer denemeyi “zor bir dönemde kemerlerini sıkan Kuzey Kore halkının kanıyla kazandığı bir zafer olarak” niteledi. Kim Jong un ülkesinin bilimadamlarına, “nükleer güce sahip devlet olma yolunda nihai hedefe öncülük ettikleri” için teşekkür etti.

Eşi de katıldı

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA’nın geçtiği bilgiye göre, şölene ülkenin Nükleer Silahlanma Enstitüsü Başkanı Ri Hong Sop ile Kore İşçi Partisi savunma sanayii bölümü yönteci yardımcısı Hong Sung Mu ile Kim’in eşi Ri Sol-Ju da katıldı. Şölende bir orkestra konser verirken, katılımcılara ülkenin lideri ile birlikte fotoğraf çekilme hakkı da tanındı. Şölende ayrıca Kuzey Koreli bilim adamlarını denemede kullanıldığı düşünülen hidrojen bombası üzerinde çalışırken gösteren bir video da yayınlandı.

  • Nato’dan kritik çıkış
  • NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise BBC’de katıldığı bir programda Kuzey Kore’nin küresel bir tehdit oluşturduğunu ve bu nedenle küresel bir yanıt verilmesi gerektiğini ifade etti. Stoltenberg, Güney Kore ve Japonya’nın NATO’nun yakın ortakları olması nedeniyle ittifakın Kuzey Kore’de olup bitenleri yakından izlediğini belirterek, “Kuzey Kore’nin pervasız davranışı küresel bir tehdit ve küresel bir yanıt gerektiriyor, tabii buna NATO da dahil” dedi. Kuzey Kore’nin hedefindeki ABD’ye ait Guam Adası’nın NATO’nun 5'inci maddesi kapsamına girip girmediğine ilişkin bir soru üzerine Stoltenberg, bu konuda spekülasyon yapmak istemediğini belirterek “İhtilafa barışçıl siyasi çözüm bulmada etkili bir araç, elimizdeki en iyi araçlardan biri” yanıtını verdi. Stoltenberg’in küresel yanıt çerçevesine NATO’yu da dahil etmesi, İttifak’ın alan dışı müdahale çerçevesini Doğu Asya’ya genişletme niyeti olarak değerlendirildi.
#Kim Jong-un
#Kuzey Kore
#NATO
7 yıl önce