|

Kırım Tatarlarından elektrik ablukası

Kırım Tatarlarının manevi lideri olarak kabul edilen Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatarlarının Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'a yönelik başlattığı gıda ablukasından sonra, bu sefer de, Kırım'a elektrik sevkiyatının kesilmesinin gündemde olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
11:41 - 7/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 11:45 - 7/10/2015 Çarşamba
DHA

Kırım Tatarlarının manevi lideri olarak kabul edilen Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, dün yaptığı basın açıklamasında, Kırım Yarımadasında tüketilen elektriğin yüzde 70'inin Ukrayna'dan sağlandığını belirterek, bu elektriğin kesilmesi halinde, Kırım'daki Rus yönetiminin sadece hastane ve okullara elektrik sağlayabileceğini, buna karşılık Kırımdaki sanayi işletmelerinin üretimi durdurmak zorunda kalacaklarını kaydetti.



Kırım Tatarlarının yüzde 80 ile yüzde 85'inin Kırım'a yönelik olası enerji ablukasını desteklediklerini belirten Kırımoğlu, Kırım Tatarlarının sadece yüzde 15'lik bir bölümünün enerji ablukası fikrine karşı çıktığını ve bu kesimin temel kaygısının, Kırım'a elektrik sevkiyatının kesilmesinden sonra yarımadadaki durumun daha kötü olma ihtimali olduğunu dile getirdi. Kırım Tatarlarının bu ayın sonuna doğru enerji ablukasına girişmeye hazırlandıklarını kaydeden Kırımoğlu, Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın serbest ticaret bölgesi anlaşmasının iptali talimatını vermesi halinde, Ukrayna devletinin abluka işini Kırım Tatarlarının yerine yapmış olacağını, böyle bir durumda Kırım Tatarlarının eylemine ihtiyaç kalmayacağını ifade etti.



Rusya'nın geçen yıl Ukraynaya ait Kırım Yarımadasını ele geçirmesini protesto eden Kırım Tatar yönetimi, geçen ay, Kırıma Ukrayna'dan gıda sevkiyatı yapan araçları durdurarak Kırım'a gıda ablukası başlamıştı. Kırım'ın nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturan Kırım Tatarlarının bir bölümü, yarımadanın Rusya'nın eline geçmesinden sonra Ukrayna Hükümetinin denetimindeki bölgelere göç etti. Kırım Tatarlarının temsili organı olarak kabul edilen Kırım Tatar Milli Meclisi, Rusya'nın Kırım'ı ilhakından sonra Kırım Tatarlarına ağır baskıların uygulanmaya başladığını söylüyor.

#kırım
#kırım tatarları
#Abdülcemil Kırımoğlu
9 yıl önce