|

Korkunç bir dram başlıyor

Afganistan'da korkunç bir dramın yaşanmaya başladığını belirten BM insani yardım kuruluşları, gerekli tedbirlerin alınması için uyarıda bulundular.

Yeni Şafak
00:00 - 26/09/2001 Çarşamba
Güncelleme: 22:22 - 8/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

BM insani yardım kuruluşları, Afganistan'da "korkunç bir insani dram" yaşanmaya başlandığını ve toplu ölümlerin olabileceğini belirterek , uluslararası topluluktan bunun önüne geçmesini istedi. UNICEF, Dünya Gıda Programı ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından New York'ta yayımlanan ortak açıklamada, "Afganistan'da ürkütücü boyutlara ulaşabilecek bir insanlık dramının başlamakta olduğu" uyarısında bulunuldu. Açıklamada, "11 Eylül saldırılarının yaraladığı dünyaya, uluslararası insan hakları ilkelerini unutmaması ve başta kadınlarla çocuklar olmak üzere sivil halkları korumak için gereken bütün önlemleri alması çağrısında bulunuyoruz" ifadesi kullanıldı.



Bu arada BM Mülteciler Yüksek Komiserliği komşu ülkelere geçmesi beklenen 1.5 milyondan fazla Afgan mülteci için hazırlanıyor. UNHCR sözcüsü Yusuf Hasan, yaklaşık 1 milyon mültecinin Pakistan'a ve yaklaşık 500 bin mültecinin de İran'a geçebileceğini söyledi. Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan'a da yaklaşık 150 bin Afgan mültecinin geçeceği tahmin ediliyor. Hasan, "UNHCR, 1.5 milyon Afganın komşu ülkelere kaçacağını planlıyor" diye konuştu.



Afganistan'a gitmek için 300 gazeteci bekliyor


Bu arada Afganistan'a gitmek için halen 300 kadar yabancı gazeteci Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bekliyor. Taliban yönetimi, İslamabad Büyükelçiliği'ne gerekli işlemleri tamamlayarak başvuran gazetecilerin başvurularını Afganistan'ın başkenti Kabil'e gönderiyor. Ancak edinilen bilgiye göre, şu ana kadar hiçbir yabancı gazetecinin başvurusuna olumlu yanıt verilmedi.



Öte yandan, Afganistan Büyükelçiliği'ne başvuru için gelen yabancı kadın gazetecilere Müslüman olup olmadıkları da soruluyor. Vize yetkilileri, Müslüman kadın gazetecilere başvurularını kabul edeceklerini belirtirken, ancak beraberlerinde erkek kardeşleri, babaları ya da kocaları olmaksızın Afganistan'a giremeyecekleri uyarısında bulunuyorlar. Müslüman olmayan yabancı kadın gazeteciler için ise böyle bir koşul istenmiyor.



#Afganistan
#BM Mülteciler Yüksek Komiserliği
#UNICEF
#Dünya Gıda Programı
23 yıl önce