|

Kosova'da seçimden 6 ay sonra uzlaşı sağlandı

Başbakan Haşim Taçi liderliğindeki Kosova Demokratik Partisi ile İsa Mustafa'nın genel başkanlığını yaptığı Kosova Demokratik Birliği ile hükümet kurmak üzere uzlaştı.

Yeni Şafak
12:47 - 20/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 12:59 - 20/11/2014 Perşembe
AA
Kosova'da, 8 Haziran'da yapılan erken genel seçimlerin ardından, Kosova Demokratik Birliği (LDK) ile Kosova Demokratik Partisi'nin (PDK), hükümet kurmak üzere uzlaştıkları bildirildi.


Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, PDK Genel Başkanı ve Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile LDK Genel Başkanı İsa Mustafa'nın talebi üzerine, Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga ile bir toplantı gerçekleştirildiği, toplantıya ABD'nin Priştine Büyükelçisi Tracey Ann Jacobson'un da Yahyaga'nın davetlisi olarak katıldığı ifade edildi.


Açıklamada, Taçi ile Mustafa'nın LDK ile PDK koalisyonunda hükümet kurma konusunda uzlaştıkları belirtilirken, böylece, Kosova kurumlarının Anayasa'ya ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına uygun bir şekilde inşa edilebileceği bildirildi.


 "Yeni başbakan İsa Mustafa"


Cumhurbaşkanlığındaki toplantının ardından LDK'dan yapılan açıklamada ise LDK Genel Başkanı İsa Mustafa'nın Kosova'nın yeni başbakanı olması konusunda uzlaşıldığı belirtildi.


Açıklamada, toplantıdaki anlaşma gereği, kurulacak hükümette başbakanlık koltuğunun LDK'ya verileceği ifade edilirken, bakanlıklara ilişkin dağılımın önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacağı kaydedildi.


Kosova'da, 8 Haziran'daki seçimlerde, kazanan Başbakan Haşim Taçi'nin partisi PDK olmuş, ancak LDK, muhalefetteki diğer partilerle koalisyon yaparak İsa Mustafa'yı Meclis Başkanlığı'na seçmişti.


Kosova Anayasa Mahkemesi ise Anayasa gereği Meclis Başkanı'nın seçimlerin kazananı olan partiden olması zorunluluğu gerekçesiyle Mustafa'nın meclis başkanlığına seçilmesini iptal etmişti.


Öte yandan, LDK ve diğer muhalefet partilerinin kurduğu koalisyonda başbakanlık için anlaşmazlık çıkınca, söz konusu koalisyon dağılmıştı.


Son günlerde, uluslararası toplum, ülkede bir an önce hükümet kurulması yönünde çağrılarda bulunmuştu.
#Kosova
#yeni hükümeti kurma çalışmaları
#Haşim Taçi
#İsa Mustafa
9 yıl önce