|

"Kosova'ya desteğimizi kararlılıkla sürdüreceğiz"

Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Türkiye'nin Kosova'yı ekonomik kalkınmayı yakalamış, üretim kapasitesini artırmış, işsizliği azaltmış, Avrupa-Atlantik kurumlarına üye olmuş, geleceği parlak olan bir ülke olarak görmek istediğini belirterek, "Bu yöndeki çabalarımızı, çalışmalarımızı ve Kosova'ya yönelik desteğimizi kararlılıkla sürdüreceğiz." dedi.

Yeni Şafak
11:31 - 27/08/2016 Cumartesi
Güncelleme: 08:37 - 27/08/2016 Cumartesi
AA

Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, yaptığı açıklamada, Kosova ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilere dikkati çekerek, iki ülke halklarının uzun bir tarihi paylaştığını, köklü aile bağları, sosyal ve kültürel birliktelik mirasına sahip olduklarını söyledi.



Türkiye'nin dış politikadaki önceliğinin bölgedeki istikrar ve barışın sağlanması olduğunu belirten Kılıç, terör nedeniyle tüm dünyanın zor bir dönemden geçtiğini ve hiçbir ülkenin kendini dünyadan soyutlayarak yaşayamayacağını kaydetti.



Kılıç, bir ülkenin ancak bulunduğu bölgede huzur, barış ve istikrar olursa kendini güvende hissedeceğine dikkati çekerek, "Türkiye için, halkımız için, Balkanlar'ın refahı, istikrarı, barış içinde olması öncelikli bir konu. Bu amaçla da sadece Kosova ile değil, Balkanlar'daki diğer ülkelerle de yakın ilişkiler kurarak, ekonomik ilişkilerini geliştirerek, bölgenin barışına, istikrarına ve kalkınmasına katkı sunmayı önemli görüyor." ifadelerini kullandı.



"Kosova'yı aile olarak görüyoruz"

Büyükelçi Kılıç, Kosova'yı bir aile olarak gördüklerini vurgulayarak, Türkiye'nin savaş döneminden itibaren Kosova'ya destek olduğunu, savaş yıllarından Kosovalılara kapılarını açıp, bağımsızlığı ilk tanıyan ülkelerden bir olduğunu hatırlattı.



Türkiye'nin Kosova'ya siyaset, diplomasi, ekonomi, sağlık, kültür, eğitim ve güvenlik gibi farklı alanlarda destek olduğunu kaydeden Kılıç, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından verilen burslarla her yıl onlarca Kosovalı öğrencinin Türkiye'de eğitim gördüğünü, yüzlerce Kosovalı hastanın iki ülke arasında sağlık alanında imzalanan protokol çerçevesinde Türkiye'deki hastanelerde tedavi olduğunu söyledi.



Kılıç, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Türk askeri birliği ile her alanda Kosova devleti ve halkının yanında olmaya çalıştıklarını belirterek, TİKA'nın sadece kültürel mirasın korunması noktasında değil, eğitim, sağlık, tarım ve istihdamın arttırılması gibi farklı alanlarda hayat geçirdiği 600 projeyle Kosova ekonomisine 100 milyon dolardan fazla kalkınma yardımı sağladığını anlattı.



TİKA'nın ülkede çok önemli eğitim projeleri olduğuna işaret eden Kılıç, birçok okulun tadilat ve donanımının TİKA tarafından yapıldığını, ayrıca önemli tarım projeleriyle istihdam sağlandığını, kadın sivil toplum kuruluşlarına destek olunduğunu ve sağlık alanında da desteklerin sürdüğünü anımsattı.



Kılıç, YEE'nin faaliyetlerine de değinerek, Enstitünün kültür ve sanat faaliyetlerinin yanı sıra Kosovalı sanatçılara ve aydınlara da önemli bir destek sağladığının altını çizdi.



Mehmetçik de Kosova'ya destek oluyor

Kosova Gücü (KFOR) bünyesindeki Türk Temsil Heyet Başkanlığının yürüttüğü faaliyetlere de dikkati çeken Kılıç, Mehmetçik'in barış gücü misyonunun yanı sıra her yıl 10 ila 15 Kosovalı askere Türkçe dersi verdiğini, bu kişilerin daha sonra Türkiye'de eğitimler aldıklarını, ayrıca ihtiyaç durumunda her yıl 50 Kosovalı askerin Türkiye'deki askeri hastanelerde tedavi görmesinin sağlandığını aktardı.



Kılıç, Kosova'daki Türk yatırımcı ve iş adamlarının rölüne de işaret ederek, Türk iş adamlarının yatırımlarıyla Kosova'nın çehresini değiştirdiğini ifade etti.



İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 260 milyon avro olduğunu dile getiren Kılıç, 2016 yılının ilk beş aylık döneminde ise 26 milyon avroyla Kosova'daki yatırımcılar arasında Türkiye'nin ilk sırada olduğunu söyledi.



Kılıç, Kosova'da kayıtlı 616 Türk firması bulunduğunu, bu firmaların 7 bin 500 Kosovalı'ya istihdam sağladığını belirtti.



"Desteğimiz sürecek"

Büyükelçi Kılıç, iki ülke arasında ilişkileri zedelemeyi amaçlayan bazı çevrelerin ortaya çıkabileceğine, bu çevrelerin yarattıkları suni gündemlerle kamuoyunu yanlış yönlendirmeyi amaçladıklarına dikkati çekti.



Bu tür "iyi niyetten yoksun" yaklaşımlar içinde olanların dünyanın her yerinde görülebileceğini kaydeden Kılıç, bu tür yaklaşımlar içinde olanların sadece kendi kredibilitelerine zarar vereceğini aktardı.



Kılıç, Türkiye'nin Kosova'yı ekonomik kalkınmayı yakalamış, üretim kapasitesini artırmış, işsizliği azaltmış, Avrupa-Atlantik kurumlarına üye olmuş, geleceği parlak olan bir ülke olarak görmek istediğini vurgulayarak, "Bu yöndeki çabalarımızı, çalışmalarımızı ve Kosova'ya yönelik desteğimizi kararlılıkla sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.







#TIKA
#Kıvılcım Kılıç
#Yunus Emre Enstitüsü
8 yıl önce