|

Kremlin: Özür yoksa görüşme de yok

Kremlin basın sözcüsü Peskov'un, ​"Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Kasım'da Paris'te Putin ile görüşme talep etti" açıklamasının ardından Putin'in yardımcısı Yuri Ushakov, “Rus uçağının düşürülmesi konusunda Türkiye özür dilemediği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşme talebini reddetti" dedi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise görüşmenin ihtimal dahilinde olduğunu ancak belirlenmiş bir ikili görüşmenin söz konusu olmadığını belirtilmişti.

Yeni Şafak
11:36 - 27/11/2015 Cuma
Güncelleme: 15:34 - 27/11/2015 Cuma
Reuters

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesinin ardından Rusya'dan bir açıklama daha geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Yardımcısı Yuri Ushakov bugün yaptığı açıklamada, “Rus uçağının düşürülmesi konusunda Türkiye özür dilemediği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşme talebini reddetti" dedi.



Ushakov, basın mensuplarının Erdoğan'ın görüşme talebinin neden reddedildiğini sorması üzerine “Türkiye'nin uçakla ilgili basit bir özür dilemek konusunda isteksiz olduğunu görüyoruz" yanıtını verdi.



Ushakov, Ankara'dan 30 Kasım'da Paris'te gerçekleştirilecek İklim Zirvesi sırasında iki lider arasında bir görüşme gerçekleştirilmesine dair talebinin Kremlin'e ulaştığını ifade ederek, Putin'in Paris'te Suriye krizi ve İsrail-Filistin arasındaki gerginliği görüşmek üzere İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geleceğini ifade etti. Yuri Ushakov, aynı zamanda Almanya Başbakanı Angela Merkel'le de Suriye ve Ukrayna konularını görüşeceğini söyledi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan görüşme talep edildi


Kremlin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 30 Kasım günü Paris'te buluşmak için talepte bulunduğunu açıkladı.



Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere telekonferans üzerinden yaptığı açıklamada, "Türk tarafından liderler seviyesinde bir toplantı yapılması teklifi devlet başkanına iletildi. Söyleyebileceklerim bu kadar" dedi.



Lavrov'u yalanladı


Kremlin Sözcüsü Peskov ayrıca, Rus savaş uçağının vurulmasından yaklaşık 7-8 saat sonra Erdoğan'ın Putin ile telefon bağlantısı kurma girişiminde bulunduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Putin'e telefon gelmediğini söylemişti.



Putin ve Erdoğan 30 Kasım'da Paris'te gerçekleştirilecek olan küresel iklim zirvesine katılacaklar.



Türkiye Salı günü Suriye sınırında sınır ihlali yapan bir Rus savaş uçağını düşürmüştü.



Cumhurbaşkanlığı da açıklama yaptı


Cumhurbaşkanlığı kaynakları da konuyla ilgili bir açıklama yaparak, 30 Kasım'da Paris'te yapılacak iklim zirvesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir görüşmenin ihtimal dahilinde olduğunu ancak an itibariyle saati belirlenmiş bir ikili görüşmenin söz konusu olmadığını belirtti.



Türkiye'nin sınır ihlali yapan bir Rus uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasındaki tansiyon yükselmişti. Kremlin bir süre önce Erdoğan'ın Paris'te Putin'le görüşme talebinde bulunduğunu belirtmişti.



Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise uçak hadisesinin yaşandığı gün Putin'le bir görüşme talebinde bulunulduğunu ve Kremlin'den bir dönüş olmadığını hatırlatarak, "İklim zirvesi vesilesiyle Cumhurbaşkanımız da Putin de Paris'te olacaklar. Bir ikili görüşme olması tabii ki ihtimal dahilindedir. Ancak an itibariyle saati belirlenmiş bir ikili görüşme söz konusu değil" dedi.



Erdoğan dün France 24 televizyonuna verdiği mülakatta uçağın düşürülmesinin ardından Putin'i aradığını ancak cevap vermediğini söylemişti.


#Kremlin
#Putin
8 yıl önce