|

Krizde yeni füze korkusu

Doğu Asya’da nükleer depremin artçı şokları devam ediyor. Dünya ve bölge hidrojen bombası deneyen Pyongyang’a tepki gösterirken, Güney Kore, balistik füzelerin kullanıldığı bir tatbikat ile nükleer denemeye cevap verdi. Ayrıca Seul yönetimi Kuzey Kore’nin daha fazla balistik füze denemesi yapacağını iddia ederek iki kritik günü işaret etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/09/2017 Salı
Güncelleme: 01:24 - 5/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Krizde yeni füze korkusu
Krizde yeni füze korkusu

Kuzey Kore’nin önceki gün demesini gerçekleştirdiği 100 kiloton gücündeki hidrojen bombasının oluşturduğu depremin artçıları küresel alanda devam ederken, Güney Kore’den korkutan bir açıklama daha geldi. Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore’nin daha fazla füze fırlatma hazırlığında olduğunu ve bu füzelerin de kıtalararası balistik füze olduğunu ifade etti. Füzelerin fırlatılmasına ilişkin de iki kritik gün verildi. Pyongyang’ın, ülkenin kuruluş yıl dönümü 9 Eylül’de ya da Kore İşçi Partisi'nin kuruluş yıl dönümü 10 Ekim’de Kuzey Pasifik’te kıtalar arası balistik füze (ICBM) fırlatabileceği değerlendiriliyor. Öte yandan Güney Kore ordusu, Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesine karşılık olarak, balistik füzeler ve F-15K savaş uçaklarının katılımı ile bir askeri tatbikat düzenledi. Associated Press (AP) haber ajansı ise nükleer deneme sonrası Kuzey Kore’liler ile görüştü. Ajansa görüş veren Kuzey Kore vatandaşları “Amerika’yı haritadan sileceğiz” diyerek denemelere destek verdi.

BALİSTİK FÜZELİ TATBİKAT

Güney Kore, sarsıntılarını hissettiği Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesine, balistik füzelerin kullanıldığı bir askeri tatbikatla cevap verdi. Seul yönetimi tatbikatla Pyonyang’ın stratejik nükleer tesislerini vurabileceğini göstermeyi hedeflediği değerlendiriliyor. Yonhap ajansının haberine göre, Güney Kore ordusu, Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesine karşılık olarak Hyunmoo balistik füzeleri ve F-15K savaş uçaklarını içeren askeri tatbikat düzenledi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, kısa menzilli karadan karaya ve uzun menzilli havadan karaya 2 balistik füzenin açık denizdeki hedeflerini başarıyla vurduğunu bildirdi. Güney Kore geçen hafta da kendisine ait 400-500 km menzilli balistik füze denemelerinin videolarını yayımlamıştı.

YENİ DENEMELER YOLDA

Diğer yandan Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), mecliste yapılan kapalı oturumda, Pyongyang’ın, ülkenin kuruluş yıl dönümü 9 Eylül’de ya da Kore İşçi Partisi'nin kuruluş yıl dönümü 10 Ekim’de Kuzey Pasifik’te kıtalar arası balistik füze (ICBM) fırlatabileceği endişesini paylaştı. NIS, Kuzey’in bu füzeleri standart mermi yolunu izleyecek şekilde fırlatabileceğini aktardı. Kuzey Kore, Temmuz ayında iki ICBM fırlatmış ancak Japonya gibi ülkelerin üzerinden geçmesini önlemek için füzelerin açısını yükseltmişti. Pyongyang, geçen hafta ise orta menzilli Hwasong-12 füzesi fırlatmış, bu füze Japonya’nın üzerinden geçmişti.

‘EMPERYALİSTLER YENİLECEK’

Kuzey Kore’nin nükleer denemesine tüm dünya tepki gösterirken Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Kuzey Koreliler ise ülkenin füze denemelerine destek verdi. AP’nin sorularını yanıtlayan Kuzey Kore vatandaşı Ri Hyon A, “Bu başarılı nükleer deneme gösteriyor ki, tüm dünya bizim yeminli düşmanımız. ABD emperyalistleri tamamen yenilecek. Çünkü biz güçlü bir nükleer devletiz” ifadelerini kullandı. Bir diğer Pyongyang sakini olan Choe Song ise yaptığı açıklamada, “Eğer ABD emperyalistleri bizimle oynamaya devam ederse, onları sileceğiz. Dünyada kalmayacaklar. Biz kazanacağız” şeklinde konuştu. 

  • 'Savaş için yalvarıyor'
  • ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Kuzey Kore'nin "savaş için yalvardığını" söyledi. Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesini görüşmek için acil toplanan BMGK'da konuşan Haley, Kuzey Kore'nin füzeleri kötüye kullanması ve nükleer tehditleri savaş için yalvardığını gösteriyor. ABD, asla savaş istemiyor ancak ülkemizin sabrı da sınırsız değil" dedi. Haley, bütün diplomatik yolların tükendiğini belirtti.


ÇİN: SAVAŞA İZİN VERMEYECEĞİZ

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Liu Jieyi ise krizin ve artan gerginliğin müzakere yoluyla çözülmesi çağrısı yaptı. Liu, "Çin, Kore Yarımadası'nda kaos ve savaşa asla izin vermeyecek" diye konuştu.

#Julian Assange
#ABD
#Kuzey Kore
#Çin
#Liu Jieyi
7 yıl önce