|

Kudüs direnişi

ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” ilan eden provokasyonuna karşı başta Filistin ve Türkiye olmak üzere tüm İslam ülkeleri sokağa çıktı. “Öfke Cuması”nda Kudüs’e sahip çıkan milyonlar, 13 Aralık’ta Müslüman liderlerin katılacağı İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan “işgal ve saldırganlığa” karşı somut adım atılmasını istiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/12/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:49 - 9/12/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Dünya Müslümanları, büyük bir provokasyona imza atan ABD Başkanı Donald Trump ile onu yönlendiren siyonist İsrail yönetimine karşı ayakta.
​Dünya Müslümanları, büyük bir provokasyona imza atan ABD Başkanı Donald Trump ile onu yönlendiren siyonist İsrail yönetimine karşı ayakta.

Dünya Müslümanları, büyük bir provokasyona imza atan ABD Başkanı Donald Trump ile onu yönlendiren siyonist İsrail yönetimine karşı ayakta. İslam’ın ilk kıblesi Mescid-i Aksa’nın bulunduğu kutsal Kudüs’ü İsrail’in ‘başkenti’ olarak göstermeye cüret eden Trump, yeryüzündeki bütün Müslümanları ayağa kaldırdı.


Kudüs’ün siyonistler tarafından tamamen işgal edilmesiyle sonuçlanacak sürecin fitilini ateşleyen ABD’ye karşı milyonlar, ‘öfke cuması’nda önce camileri, ardından sokakları doldurdu. Afganistan’dan Mısır’a, Suriye’den Lübnan’a, Malezya’dan Somali’ye, Makedonya’dan Kıbrıs’a kalpler Kudüs için tek yürek oldu. Macaristan, Güney Afrika, Yemen, İran, Tunus ve Cezayir sokakları ABD küstahlığına isyan edenlerle doldu.


Donald Trump’a karşı Türkiye’nin bütün şehirlerinde Müslümanlar sokağa çıktı. Birleşmiş Milletler’in açık kararına rağmen Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ve ABD elçiliğinin de Kudüs’e taşınacağını kaydeden Beyaz Saray’a öfke sel oldu. Washington’u birçok ülkedeki Amerikalılara ‘güvenlik uyarısı’ yollamak zorunda bırakan süreçte İstanbul’daki konsolosluk çevresi vatandaşlarca kuşatıldı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı İstinye’deki eylemler olaysız sona erdi.


15 TEMMUZ MESAJI

Şehitler Makamı’nda biraraya gelen 15 Temmuz Derneği üyeleri ise İslamla savaşın, hayatın her alanına sirayet eden ve dünyayı Müslümanlar için yaşanmaz hale getiren bir barbarlıkla sürdürüldüğünü vurguladı. Dernek başkanı Tarık Şebik, “Mekke ve Medine ne ise Kudüs de odur. Kudüs’ün Müslüman tasavvurundaki yerini bildiği halde taarruz edenler ve güç zehirlenmesi yaşayanlar son pişmanlığın fayda vermeyeceğini iyi bilmeli ve denize atını süren şanlı ecdadın, F16’lar üzerine çatılardan sopa sallayan torunlarına kulak vermelidirler” dedi. Eyüp Camii’nde sabah namazı sonrası başlayan gösteriler, cuma namazı ile birlikte büyüyerek sürdü. İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin Beyazıt’taki eylemleri, Fatih Camii ve Saraçhane’deki tel’in mitingleri izledi.


İSRAİL’İ TANIMIYORUZ

Gazze’de Hamas’ın çağrı yaptığı ‘öfke cuması’na İstanbul halkı tam anlamıyla karşılık verdi ve Saraçhane’de toplanan onbinler, siyonist projeye meydan okudu. Birçok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği gösterilerde İHH İnsani Yardım Vakfı, Memur-Sen, İslam Dünyası STK’lar Birliği, Özgür-Der, Anadolu Gençlik Derneği ve Erbakan Vakfı başı çekti. Burada konuşan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Levent Uslu, “Trump’ın şov yaparak imzaladığı karar bizim için bir paçavradan ibarettir ve ancak bir utanç vesikasıdır. Kudüs özgür oluncaya kadar alanlardayız” derken, Anadolu Gençlik Derneği Başkanı Salih Turhan ise “ABD diye bir devleti tanımıyoruz. Biz bırakın Kudüs’ün İsrail başkenti olmasını, Tel Aviv’i de İsrail’in başkenti olarak kabul etmiyoruz. İsrail’i de devlet olarak kabul etmiyoruz” diye konuştu.


Kahire ateşi

Ülkesini ABD-İsrail eksenine teslim eden darbeci Sisi’nin yönettiği Mısır’da halk, siyonistlerin bayrağını yakıyor. Kahire’deki meydanlarda toplananlar, “Kudüs Filistin’in başkentidir” yazılı dövizler taşıdı. Cuma namazını Ezher Camii’nde kılan binlerce kişi de “Kudüs Filistin’indir”, “En büyük şeytan ABD”, “Seni canımızla kanımızla koruyacağız ey Kudüs” diye haykırdı. Camide okunan cuma hutbesinde Trump’un Kudüs kararı sert bir dille eleştirildi. Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib’in yardımcısı Abbas Şuman tarafından okunan hutbede, “Trump’ın kararı terörün ta kendisidir. ABD, önemli bir kozu kaybetmiş ve aynı zamanda gaflet içindeki Müslümanları uyandırmıştır” denildi. Mısır polisi, kentteki eylemlerden bazılarına müdahale etti.


Çek elini İsrail!

ABD’nin Chicago ile Los Angeles kentleri Trump ve İsrail yönetimine karşı protestoya sahne oldu. Filistin bayrağıyla yürüyen yüzlerce gösterici, “Kudüs kırmızı hattımızdır”, “ABD ve İsrail! Kudüs’ten elinizi çekin” yazılı pankartlarla boy gösterdi.


Kabil duası

Afganistan Kudüs’ün işgaline karşı ayakta. Kabil ve Mezar-ı Şerif’te biraraya gelen onbinlerce Müslüman, “Kahrolsun İsrail”, “Kahrolsun ABD”, “Yaşasın İslam” ve “Yaşasın Erdoğan” sloganları attı. Burada konuşanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Müslümanların birleşmesi gerektiği çağrısına kulak verilmesi gerektiğini vurguladı.


İdlib seninle

ABD’nin Kudüs kararına Suriye’nin İdlib kenti ve Halep’in batı kırsalında yaşayanlar da tepki gösterdi. Suriyeliler, “ABD’nin böyle bir tepki göstermesi sorumsuzca. Kudüs Müslüman şehridir. Hep de öyle kalacaktır” dedi.


Somali ayakta

Somali’nin başkenti Mogadişu’da çok sayıda gösterici, ABD’nin Kudüs kararına karşı Filistin için sokaklara çıktı. Şehrin ana caddelerini dolduran Müslümanlar, “Kudüs Filistinlilerindir” sloganları atarak yürüdü. Somali Dışişleri Bakanlığı ise “Somali hükümeti, Filistin halkına desteğe hazırdır” mesajı paylaştı.


Ürdün ayakta

Ürdün’ün başkenti Amman’da cuma namazı sonrası el Hüseyni Camii önünde toplanan Müslümanlar, ABD ve İsrail’i protesto etti. Onbinlerce Ürdünlü kent sokaklarını doldurdu.


Yakarız

Endonezya’da ABD’nin Cakarta Büyükelçiliği önünde toplanan Müslümanlar, Trump’ın provokasyonunu tekbirler eşliğinde tel’in etti. Gösteride ABD bayrağı yakıldı.


Birleşirsek başarırız

Malezya’da Müslümanlar, ABD’nin Kuala Lumpur elçilik binası önünde Donald Trump’ın maketini ateşe verdi. Malezya Başbakanı Necip Rezak, krize ilişkin Cumhubaşkanı Erdoğan’la telefonda görüştüğünü belirterek, dünyanın birleşmesi halinde ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti yapma planının başarısız olacağını kaydetti.

#Filistin
#Kudüs
#İşgal
#İsrail
6 yıl önce