|

Kudüs için intifada çağrısı

S. Arabistan ve BAE’den destek alan ABD Başkanı Trump’ın çarşamba günü Kudüs’ü İsrail’in başkenti tanıyacağı iddiası gerilimi yükseltti. Hamas, tüm Filistinlileri intifadaya çağırdı. Filistin lideri Abbas’ın danışmanı Mahmud Habaş da, Kudüs’ün statüsündeki değişikliğin bedelini tüm dünyanın ödeyeceğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:03 - 4/12/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Hamas, Filistin halkına intifadayı canlandırma çağrısında bulundu.
Hamas, Filistin halkına intifadayı canlandırma çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Trump’ın Çarşamba günü Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağı iddiaları sonrası Hamas’tan yeni intifada çağrısı geldi. İslami direniş hareketi kararın “Kudüs’e yönelik alçakça bir saldırı” olacağını belirterek, tüm Filistinlilere “intifadayı diriltme” çağrısında bulundu. Mahmut Abbas’ın danışmanı Mahmud Habaş ise, olası tanıma kararının bedelini tüm dünyanın ödeyeceğini söyledi.

İslami direniş hareketi Hamas, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve/veya Tel-Aviv Büyükelçiliğini şehre taşıması halinde yeni intifadanın başlaması çağrısında bulundu. Hamas tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Bu yönde atılacak bir adıma karşı uyarıda bulunuyoruz, eğer Kudüs’e ilişkin hukuksuz bir adım atılırsa, Filistin halkını intifadayı canlandırmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

ABD Başkanı Trump’ın Çarşamba günü Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağı Beyaz Saray’a yakın üst düzey kaynaklar tarafından iddia edilmişti. 2000 yılında, İsrailli muhalefet lideri Ariel Şaron’un, Mescid-i Aksa’ya yönelik provokatif ziyareti sonrası başlayan ikinci intifadada 3 bin Filistinli şehit edilirken, bin İsrailli de ölmüştü. ABD’nin bölgedeki kaosu derinleştirmeye ve iç siyasette sıkıntıya giren Trump’ı rahatlatmaya yönelik hamlesine Arap Birliği ve Filistin Yönetiminden de sert açıklamalar geldi. Mahmud Abbas’ın danışmanı Habaş, “Kararın bedelini dünya öder” ifadelerini kullandı.


ALÇAKÇA SALDIRI

Hamas’tan yapılan açıklamada, Büyükelçiliği Kudüs’e taşıma kararının “Amerikan yönetiminden şehre yönelik alçakça bir saldırı” olacağı ve “Filistinlileri şehirden sürerek, Yahudileştirme suçunu örtmeye yönelik bir perde” görevi göreceği belirtildi.

AŞIRICILIK VE ŞİDDETİ BESLER

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da yaptığı açıklama ile ABD’nin, Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma yönünde bir karar almasının tehlikeli sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu. Arap Birliği’nin konuyu tüm detaylarıyla takip ettiğini ifade eden Ebu Gayt, “Gerekçesi olmayan böyle bir adımın barış ve istikrara hizmet etmeyeceğini, aksine aşırıcılık ve şiddeti besleyeceğini” vurguladı.

  • Barış sürecini imha eder
  • Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın danışmanı Mahmud Habaş da bir açıklama yaparak, Kudüs’ün ABD yönetimi tarafından tanınmasının “Barış Sürecinin topyekün imhası” anlamına geleceğini vurguladı. Habaş, Kudüs’ün statüsündeki herhangi bir değişimde “bedelini dünya öder” ifadelerini kullanarak, olası taşıma/kabul kararının tehlikesine dikkat çekti.

#Kudüs
#ABD
#Donald Trump
#Mahmud Abbas
#Hamas
#Filistin
#İsrail
6 yıl önce