|

Kudüs'teki yüzyıllık hesap

ABD Başkanı Trump'ın Siyonist lobisine verdiği sözü tutmak için Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararının zamanlaması bölgedeki uzun vadeli hesapları ortaya çıkardı. 9 Aralık 1917'de İngilizlerin Kudüs'ü, işgal etmesiyle başlayan çatışma ve kaos ortamı, tam 100 yıl sonra ABD'nin ikinci adıma geçmesiyle daha da şiddetleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:03 - 7/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
General Allenby, sıkıyönetim bildirisini okuyup Yafa Kapısı'ndan Kudüs'e girerken. (11 Aralık 1907)
General Allenby, sıkıyönetim bildirisini okuyup Yafa Kapısı'ndan Kudüs'e girerken. (11 Aralık 1907)

ABD Başkanı Donald Trump, son günlerde yaşadığı siyasi çıkmazdan kurtulmak ve seçim sürecinde siyonist lobisine verdiği sözü tutmak için Müslümanların ilk kıblesi Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımaya ve ABD büyükelçiliğini Kudüs’e taşımaya karar verdi. İslam dünyasında büyük tepkiyle karşılanan bu kararın hayata geçirilme tarihinin belirlenmesi ise tesadüfi değil. İngiliz ordusunun 9 Aralık 1917’de Osmanlı Devleti’nden aldığı Kudüs, işgalinin 100. yılında bu sefer ABD’nin kirli planlarının merkezi oldu. İngiliz komutanı Edmund Allenby’in 11 Aralık 1907’de törenle karşılandığı Kudüs’te, bu kez ABD’nin hamlesi sonrasında gösteriler düzenleniyor.

ATEŞİ YAKIP KAÇAMAZ!

Kararıyla tüm Ortadoğu’ya adeta bir atom bombası atan Trump’a tepkiler de çığ gibi büyüyor. Trump'ın yanlış yaptığını söyleyen uzmanlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve akademisyenler ABD’nin bu ateşi yakıp uzaktan seyretme lüksüne sahip olamayacağının altını çiziyor.

ABD, BM KARARLARINI HİÇE SAYIYOR

Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Çağrı Erhan: "BM Güvenlik Konseyi’nin 1967 ve 1973’te aldığı kararlara göre Doğu Kudüs işgal altında bir bölgedir. BM tarafından İsrail’in işgali altındaki bölge olarak tanımlanan bir yere ABD’nin büyükelçiliğini taşıma kararı BM kararını hiçe saymak anlamına gelir. 400 sene Osmanlı Devleti’nin himayesinde kalmış bir bölgenin tam da 100 sene önce Osmanlı’nın elinden çıktığı günde İsrail'e başkent yapılmaya kalkılması asla tesadüf değil. Trump bu kararı Kudüs’ün İsrail’in eline geçişinin 50’inci yılında, Haziran ayında 1967 savaşının yıl dönümünde alacaktı ancak ertelendi. Nereden bakarsanız bakın bu planlanmış bir konu. ABD medyası da özellikle buna dikkat çekiyor. Bunlar bir tesadüf değil."

ORTADOĞU’DA KIYAMET KOPAR

Ortadoğu Siyasi Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Tomar: "Kudüs’ün İngilizler tarafından işgalinin 100. yıl dönümü içerisindeyiz. ABD’nin Kudüs çıkışının arkasında özel bir amaç olmalı. Ortadoğu’daki karışıklıktan istifade edilerek bu planı devreye sokmak istiyorlar. Mısır ve Suudi Arabistan'la ikili ilişkilere devam ederse toplum içerisinde de sorunlara yol açacaktır. Bu Ortadoğu’nun kıyametidir."


KUDÜS İSLAM TOPRAĞI KALACAK!

Hamas Türkiye Temsilcisi Cihat Yağmur: "Alınacak olan karar her ne olursa olsun Kudüs Filistinlilere aittir. Buranın İslam toprağı olduğu gerçeğini asla değiştirmeyecektir. Kudüs’ün İsrail’in başkenti ilan edilmesi Müslüman bir ülke olan Filistin’de gayri meşru bir yapıya sahip olan siyonist işgal güçlerinin baskı ve zulümlerini destekleyici mahiyette olacaktır."

HALK SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Filistinli Araştırmacı-Yazar Muin Naim: "ABD’nin bu tutumu sadece Filistin halkını değil tüm Müslüman halkları da kızdıracak. Herkes şunu iyi bilsin Kudüs Filistin’indir. Filistin halkı kararı protesto etmek için sokaklara çıkmaya başladı ve dün itibariyle çatışmalar şiddetlendi. Trump'ın skandal kararını açıklaması sebebiyle çatışmalar daha da büyüyecek."

İSRAİL YENİ İNTİFADAYA HAZIR OLSUN

Filistin Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hazem Antar: "Türkiye’nin Kudüs çıkışı tüm Filistinlilerin ve İslam aleminin gönlüne su serpti. Hiçbir Arap liderinden böyle bir çıkış görmedik. Bu kararla Filistin halkı sokaklara dökülecek. Yeni intifada yakındır. İsrail buna hazır olsun."

  • KUDÜS TURNUSOL KAĞIDI OLACAK
  • Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı: "İsrail zaten Kudüs’ü başkent ilan etmişti, ancak dünyada tanıyan yoktu. ABD Büyükelçiliği’ni buraya açmakla fiili olarak Kudüs’ün başkent olmasını tanımış oluyor. Bundan sonra büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıyacak olanlar var. Bu bir yol ayırımı. Kabul etmeyenler zillete mahkûm edilecek. Herkes tarafını seçsin diyecekler. Kudüs bir turnusol kâğıdı olacak."
Haçlı seferlerinin yıl dönümü!

Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmeye kadar götüren 100 yıllık planın başında da bugün ABD ile ittifak yapan İslam ülkelerinin ihanetine benzer bir ihanet yaşanmıştı. Bugün Erdoğan’a yapılan saldırıların aynısı 100 yıl önce Abdülhamid Han’a karşı planlanmıştı. Filistin’de siyasî olarak teşkilatlanarak bir devlet kurma fikrini ortaya atan Theodor Herzl önderliğindeki Yahudiler Sultan II. Abdülhamid ile görüşmelerinde hiç sonuç alamayınca devreye yine İslam ülkelerini soktu. Önce Abdülhamid Han’a baskıyla İkinci Meşrutiyet ilan ettirildi, ardından Yahudilere toprak alımı serbest bırakıldı. İttihatçıların devletin toprak bütünlüğünü koruma çabaları neticesinde yeniden kısıtlamalar getirdiğinde ise Yahudiler Akdeniz’e paralel Hayfa-Gazze hattına yerleşmişti. 1917 yılı sonunda Filistin’i işgal eden İngiltere tarafından yayınlanan Balfour Deklarasyonu, Yahudilere Filistin’de bir devlet sözünü de taahhüt etmişti.

  • SUUDİLER 100 YIL ÖNCE DE ALDATILDI
  • 1. Dünya Savaşı başladığında Osmanlı’ya bağlılığını bildiren Mekke Emiri Şerif Hüseyin, bir yandan da İngilizlerle anlaştı. İngilizlerin Şerife bağımsız bir Arap krallığı sözü verdiği bu anlaşmada Filistin ve Kudüs zikredilmemişti. İngiliz taahhüdüyle hareket eden Şerif Hüseyin ve taifesinin aldatıldıklarını anlaması uzun sürmedi. Sykes-Picot Anlaşması’nın ifşa edilmesiyle Filistin’de uluslararası bir idare planlandığı ortaya çıktı. Herzl’in ölümünden sonra Siyonistlerin lideri olan Chaim Weizmann 1. Dünya Savaşı’nın devam ettiği yıllarda Siyonizmi uluslararası platforma taşıyarak, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’yle daha yakın ilişkiler kurarak 2 Kasım 1917’de Balfour bildirisinin yayınlanmasını sağladı. İngiltere Dış İşleri Bakanı Lord Arthur J. Balfour’un adıyla anılan ve Yahudilerin Filistin’de bir yurt edinmelerini içeren bu mektupla Yahudiler emellerine ulaşmak için bir adım daha atmış oldu. Bu bildirge ile Araplara haklarının korunacağı teminatı verilmesine rağmen buna uyulmadı. Bu arada İngiliz ordusu komutanlarından Meraşel Allenby Filistin’i işgal hareketine çoktan başlamış ve Kudüs’ün güneyinde Bi’rü’s-sebi (Be’er Sheva) bölgesini ele geçirmişti. 11 Aralık’ta şehre girdiğinde ise Haçlı seferlerinin henüz bittiğini ifade etmiş ve böylece Kudüs’teki 730 yıllık İslam hâkimiyeti son bulmuş oldu.
Kudüs’ün adım adım tarihi

* MS 629 : Sasaniler tarafından 614’te işgal edilen Kudüs’ü Bizans imparatoru Herakleios geri aldı.

* MS 637: FETİH Kudüs Müslümanlar tarafından fethedildi. Halife Hz. Ömer (ra) İslam'ın ilk kıblesi olan bu şehri bizzat gidip teslim aldı.

* 716: Emevi halifesi 1. Velid yıkılan Mescid-i Aksa’yı yeniden inşa ettirdi.

* 1099: Fatımi Devleti hakimiyetindeki Kudüs, Haçlılar tarafından işgal edildi. Savaşın akabinde Haçlılar Kudüs Krallığını kurdu.

* 1187: Selahaddin Eyyubi Kudüs’ü Haçlıların elinden geri aldı.

* 1260: Moğollara karşı kazanılan Ayn Calut zaferi sonrasında Kudüs idaresi Eyyubilerden Memluklara geçti.

* 1516: Yavuz Sultan Selim Memluklara karşı Mısır Seferi’ni yaparak Kudüs’ü Osmanlı idaresine kattı.

* 1799: Mısır’ı işgal eden Napolyon, Kudüs’ün Şam ile karayolu bağlantısını kesti.

* 1807: Kudüs’ü de içine alan ve Osmanlı idaresinden koparan Vahhabi isyanı Sayda valisi Süleyman Paşa tarafından bastırıldı.

* 1838: İngiltere’nin Kudüs’te konsolosluk açmasıyla birlikte misyonerlik faaliyetleri hız kazandı.

* 1897: Basel Kongresi’nde toplanan Yahudiler Filistin’de bir Yahudi devleti kurma emellerini açıkça ortaya koydular.

* 16 Mays 1916: Britanya, Fransa ve Rusya arasında 1. Dünya Savaşı sonrasında kazançları paylaşmak amacıyla Sykes-Picot Anlaşması imzalandı.

* 1916: Şerif Hüseyin ve adamlarının İngilizlerle işbirliği yaparak Osmanlı’ya isyan etmesi Filistin ve Kudüs’ün güvenliğini zaafiyete uğrattı.

* 2 Kasım 1917: Balfour Deklarasyonu ile İngiltere’nin Filistin topraklarında bir Yahudi devletinin kurulmasına destek vereceği duyuruldu.

* 9 Aralık 1917: Gazze Savaşı’nı kaybeden Osmanlı orduları Filistin’den çekildi.

* 11 Aralık 1917: İngilitere adına General Alenby Kudüs’e girdi.

* 24 Temmuz 1922: Milletler Cemiyeti Filistin’in Britanya manda yönetimi altına verilmesi kararı aldı.

* 1929: Yahudilerin Burak duvarını sahiplenmeye çalışmaları yüzünden Filistinli Müslümanlar ayaklandı.

* 14 Mayıs 1948: İsrail Devleti kuruldu. Hemen ardından başlayan Arap-İsrail Savaşı’nı kazanan İsrail Batı Kudüs’ü işgal etti.

* 15 Mayıs 1948: Filistinliler İsrail’in bağımsızlığı sonrasında 15 Mayıs 1948’i Nakba (Felaket) Günü ilan etti.

* 1951: Ürdün Kralı Abdullah Mescid-i Aksa’da bir Filistinli tarafından İsrail ile işbirliği yaptığı için öldürüldü.

* 1967: Arap-İsrail Savaşı’nda Yahudiler Kudüs’ün tamamını işgal ettiler.

* 1973: Yom Kippur Savaşı’nda İsrail Arap devletlerini bir kez daha yendi.

* 1987: Filistin topraklarının işgaline karşı Filistin halkı Birinci İntifada’yı başlattı.

* 2000: Filistin halkı Aksa için İkinci İntifada’yı başlattı.

* 29 Ocak 2009: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde Davos zirvesinde İsrail Cumhurbaşkanı Simon Peres’e itiraz ederek Filistin’de yapılan zulmü hatırlatması tarihe “One Minute” hadisesi olarak geçti.

#Kudüs
#Filistin
#Ortadoğu
6 yıl önce
default-profile-img