|

Kuzey Kore'den füze açıklaması

Kuzey Kore eylül ayından bu yana ilk füze denemesini yaptı. Pyonyang yönetim; "Kuzey Kore'nin çıkarları ihlal edilmediği sürece füze denemeleri, tehdit oluşturmuyor" açıklamasında bulundu. Dünyanın tepkisine aldırmadan kıtalararası balistik füze denemesi gerçekleştiren Kuzey Kore'ye karşı ABD, Japonya ve Güney Kore'den ortak kararlık mesajı verdi.

Yeni Şafak
14:35 - 29/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 14:57 - 29/11/2017 Çarşamba
Diğer
Kıtalararası balistik füze 53 dakikalık uçuş sırasında 950 kilometre mesafe katetti.
Kıtalararası balistik füze 53 dakikalık uçuş sırasında 950 kilometre mesafe katetti.

Kuzey Kore dünyanın tepkisine aldırmadan kıtalararası balistik füze denemesi gerçekleştirdi. Füzenin ABD topraklarını vurabilecek kapasitede olduğu öne sürüldü.

Kuzey Kore devlet televizyonu, "Ülke lideri Kim Jong-un'un emriyle yapılan deneme başarıyla tamamlandı. Bu füze ABD topraklarını vurabilecek kapasitede" açıklaması yaptı.

Uluslararası yaptırımlara meydan okuyan Kuzey Kore eylül ayından bu yana ilk füze denemesini yaptı.

  • Dünyanı ayağa kaldıran füze denemesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore'yi "terörü destekleyen ülkeler" listesine almasından bir hafta sonra gerçekleşti.

Füze Japonya denizine düştü

Kıtalararası balistik füze 53 dakikalık uçuş sırasında 950 kilometre mesafe katetti ve 4 bin kilometre yüksekliğe ulaştı. Füze daha sonra da Japonya Denizi'ne düştü.

Pyonyang yönetiminden yapılan açıklamada; "Kuzey Kore'nin çıkarları ihlal edilmediği sürece füze denemeleri, hiçbir ülke ya da bölgeye yönelik tehdit oluşturmuyor" ifadeleri kullanıldı.

Kim'in emriyle başarıyla tamamlandı

"Hwasong-15" adlı kıtalararası balistik füzenin fırlatıldığını duyuran Kuzey Kore devlet televizyonu, "Ülke lideri Kim Jong-un'un emriyle yapılan deneme başarıyla tamamlandı. Bu füze ABD topraklarını vurabilecek kapasitede" denildi.

ABD Savunma Bakanı James Mattis füzenin şimdiye kadar fırlatılanlardan daha yüksek bir irtifaya ulaştığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump da füze denemesinin ardından kameraların karşısına geçti. Trump, "General Mattis ile uzun bir görüşme yaptık. Bu, halledebileceğimiz bir durum" dedi.

Üç ülkeden kararlılık mesajı

ABD Başkanı Donald Trump Güney Kore ve Japonya liderleriyle de telefon görüşmesi yaptı. Üç lider de Kuzey Kore'ye karşı kararlılık mesajı verdi.

Japonya ve ABD, BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırırken; Avrupa Birliği, NATO ve Kanada da füze denemesini kınadı.

Pyongyang yönetimi, en son balistik füze denemesini 15 Eylül'de orta ölçekli balistik füze fırlatarak yapmıştı.


#Kuzey Kore
#Kim Jong-un
6 yıl önce