|

Ladin: Ben yapmadım

ABD'ye düzenlenen terör saldırılarından sorumlu tutulan Suudi asıllı Usame Bin Ladin, saldırılarla ilgisi olmadığını savundu ancak saldırıları gerçekleştirenlere de teşekkür etti.

Yeni Şafak
00:00 - 13/09/2001 Perşembe
Güncelleme: 17:16 - 12/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

Afganistan'da üslenen Suudi asıllı Usame Bin Ladin, ABD'deki saldırılarla ilgilisi olmadığını söyledi. Pakistan'da yayımlanan Habrain gazetesine göre, Bin Ladin, Afganistan'da iktidardaki Taliban'a yakın kaynaklara, "Terörist eylem bazı Amerikalı grupların işi. Benim bu saldırılarla bir ilgim yok" dediğini ifade etti. Urdu dilinde yayımlanan gazetenin haberi, henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı. henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.



Bu arada Ladin, ABD'deki saldırıları yapanları kutladı. Abu Dabi televizyonunun İslamabad'daki bürosunun şefi Filistinli Cemal İsmail'e göre, yakın bir yardımcısı, Bin Ladin'in habereri duyduğunda yapanlara teşekkür ettiğini söyledi. İsmail adını açıklamadığı Ladin'in yardımcısının, Afganistan'da gizlendiği yerden kendisini uydu telefonuyla aradığını belirttti Yardımcısına göre ABD'deki yıkımı "Allah'ın cezalandırması" olarak değerlendiren Bin Ladin, "ABD, tüm dünyayı güçle kontrol etmeye çalıştığı için Allah'ın gazabını üzerine çekti" dedi.



Her türlü silahla savaşma becerisi olan binlerce Müslaman'ın cihad ve şehid olmak için söz verdiğini belirten yardımcısı, Bin Ladin'in sağlığının iyi olmadığı yolundaki haberleri de yalanladı.



"İspatlayın, teslim edelim"


Saldırıyı kınayan ve Bin Ladin'le hiç bir ilgisi olmadığını açıklayan Taliban yönetimi, dün yeni bir açıklama yaparak, ABD'nin saldırının arkasında Bin Ladin'in olduğunu ispatlaması halinde, Bin Ladin'i teslim edeceklerini açıkladı. Taliban'ın İslamabad'daki Büyükelçisi Abdülselim Zaif, Amerikalı yetkililerin araştırmalarının sonucunda Bin Ladin'in suçlu olduğununun kanıtlanması halinde, Suudi milyarderin iadesi olasılığını değerlendireceklerini belirtti.



Suudi Arabistan'da 1957'de doğan bu milyarder kişi, 1996'dan bu yana Afganistan'da mülteci olarak yaşıyor. Bin Ladin Amerikan adaleti tarafından bir yandan 1998'de 224 kişinin ölümüne, binlerce kişinin yaralanmasına yol açmakla, diğer yandan Ekim 2000'de Yemen'deki Amerikan destroyerine düzenlenen ve 17 Amerikan askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırının arkasında olmakla suçlanıyor.



Ladin bu kadar güçlü değil


Afganistan'da iktidarı eline bulunduran Taliban yönetiminden önceki gün saldırıların başlıca şüphelisi addedilen Bin Ladin'in arandığı yönünde açıklamalar birbiri ardına yapılırken, Taliban'ın İslamabad'daki Büyükelçisi Aldülselim Zaif, "Üsame Bin Ladin sadece bir kişidir ve böyle eylemleri idare edecek gücü de yoktur" dedi.



1991'de Körfez Savaş'nın patlak vermesiyle ABD'ye "cihad" ilan eden Bin Ladin, Ortadoğu'daki bütün Amerikan etkisini silme dileğinde bulunmuştu. ABD ve Suudi Arabistan'ı kınayan "fetvalar" yayınlamasının ardından Suudi vatandaşlığından atılan Bin Ladin, Afganistan'a sığınmıştı. ABD'nin defalarca Taliban'dan istemesine karşın, Taliban, "misafiri" olarak addettiğini açıkladığı Suudi milyarderin iadesini kabul etmemişti. 1998'deki büyükelçilik bombalama olayından sonra ABD, Afganistan'ın doğusundaki İslami kampları vurmuştu.



Afganistan'daki Taliban yönetimine karşı savaşan İttifak güçlerinin Pekin temsilcisi Abdülbasir Hotak ise, ABD'ye yönelik saldırıların, Suudi terörist Usame bin Ladin, Pakistan İç İstihbarat Servisi (ISI) ve Taliban üçlüsü tarafından düzenlendiğini öne sürdü.



George Bush'a birlik mesajı


ABD'de yaşayan Müslüman toplumu, Başkan George Bush'a "birlik" mesajı gönderdi. Müslüman toplumun liderlerinin Bush'a gönderdiği mesajda, bu saldırılar kınanarak, "Zaman, spekülatif suçlamalar yapmanın zamanı değildir. Bu suçlamalar masumlara zarar verebilir, toplumumuzu ve özgürlüğümüzü tehlikeye düşürebilir. Size, Amerikan halkını bu kin dolu saldırılara karşı birlik olma konusunda uyarmanız çağrısında bulunuyoruz. Müslüman toplumu, bu üzüntü verici günde Amerikalılar'ın yanındadır" denildi. Müslüman toplumu liderleri, yayımladıkları bildiride, dünya Müslümanları'na, saldırılarda yaralananlara kan bağışı çağrısında bulundu. Bu arada Arjantinli 3 Müslüman'ın Santiago'dan B. Aires'e gidecek Lufthansa Havayolları'na ait uçağa binmelerine engel olunduğu bildirildi. Engellenen yolculardan biri alarm durumunda oldukları için uçağa bindirilmediklerini söyledi.



#ABD
#Usame Bin Ladin
#Taliban
#Terör saldırısı
23 yıl önce