|

Lahey'den çekiliyor

Güney Afrika, kara kıtaya önyargılı davranmakla suçladığı Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden (UCM) ayrılıyor. Yetkililer, UCM’nin diplomatik dokunulmazlık tanıyan yasalara aykırı taleplerde bulunmasına da tepkili. Güney Afrika, terör örgütü FETÖ’nün güvenli üs olarak kullandığı ülkelerden biri. Örgütün, Johannesburg’da inşa ettiği Nizamiye Külliyesi’ni yeni merkezi olarak kullanacağı değerlendiriliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/10/2016 Cumartesi
Güncelleme: 20:45 - 21/10/2016 Cuma
Yeni Şafak

Terör örgütü FETÖ lideri Fetullah Gülen'in kaçacağı ülkeler arasında adı geçen Güney Afrika, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (UCM) ayrılma sürecini resmen başlattı. Hükümet yetkililerine göre, UCM'nin yükümlülükleri, görevdeki lidere diplomatik dokunulmazlık tanıyan yasalarla bağdaşmıyor. Adalet Bakanı Michael Masutha, dün yaptığı açıklamada, hükümetin yakın bir zamanda Lahey'deki mahkemeden çekilmek için meclise bir tasarı sunacağını söyledi. Güney Afrika'nın bu hareketi, pek çok Afrika ülkesinin, UCM'nin Afrika kıtasını orantısız hedef göstermesine yönelik endişelerini açıklamasıyla birlikte geldi. BM, Güney Afrika'nın UCM'den ayrılma talebinin kendilerine ulaştığını onayladı.



EL-BEŞİR'İ TUTUKLAMAYI REDDETMİŞTİ


Güney Afrika basını, UCM'nin Afrika ülkelerine karşı önyargılı olmakla suçlandığını bildirdi. Güney Afrika, geçen yıl UCM tarafından soykırım ve savaş suçları iddiasıyla aranan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'i tutuklamayı reddetmişti. El Beşir, Avrupa Birliği zirvesine katılmak için Johannesburg'a gitmişti.



BURUNDİ DE ÇIKMAK İSTİYOR






Güney Afrika basını, dışişleri bakanlığı tarafından imzalanan ayrılma başvurusu belgesinin bir kopyasını yayımladı. Belgede, “Güney Afrika Cumhuriyeti, bazı zamanlarda çatışmaların barışçıl yollardan çözülmesine dair yükümlülüklerinin UCM'nin yaptığı yorumlara ayrılık taşıdığını tespit etmiştir” denildi. İki hafta önce de bir diğer Afrika ülkesi Burundi mahkemeden çıkmak istediğini açıklayan ilk ülke olmuştu. Afrika Birliği de üyelerine kıtaya karşı önyargılı davrandığı gerekçesiyle UCM ile işbirliği yapmamalarını istemişti. 2002 yılında kurulan UCM'nin şu an 124 üyesi bulunuyor. Mahkeme, soykırım, insanlığa karşı işlenmiş suçlar ve savaş suçlarını yargılamak için daimi uluslararası yetkiye sahip tek yargı organı olma özelliğini taşıyor.



FETÖ üssü






Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Türkiye'den firar eden FETÖ üyelerinin sığındığı ülkeler arasında Güney Afrika önde geliyor. Mısır, Kanada, Meksika veya Avustralya'ya kaçacağı belirtilen FETÖ elebaşı Gülen'in firar edebileceği bir diğer ülke de Güney Afrika. Örgütün bu ülkeyi yeni üs olarak seçebileceği belirtiliyor. FETÖ'nün en önemli finansörlerinden Ali Katırcıoğlu'nun aylar öncesinden kaçtığı Güney Afrika'nın en büyük şehri Johannesburg'da inşa ettirdiği Nizamiye Külliyesi'nin örgütün yeni merkezi olarak kullanılacağı değerlendiriliyor.



#Fetullah Gülen
#Lahey
#Uluslararası Ceza Mahkemesi
#Afrika Birliği
7 yıl önce