|

Libya krizi bölge ülkelerinin masasında

Tunus, Cezayir ve Mısır dışişleri bakanları, Libya krizine çözüm bulmak amacıyla Tunus'ta bir araya geldi.

Yeni Şafak
22:51 - 19/02/2017 Pazar
Güncelleme: 22:53 - 19/02/2017 Pazar
AA
Libya ile ilgili müzakere masası bölge ülkelerinin Dışişleri Bakanları tarafından kuruldu.
Libya ile ilgili müzakere masası bölge ülkelerinin Dışişleri Bakanları tarafından kuruldu.

Tunus Cumhurbaşkanı el-Baci Kaid es-Sibsi'nin başlattığı Libya krizine çözüm çabaları kapsamında Libya'ya komşu Tunus, Cezayir ve Mısır dışişleri bakanları bir araya geldi.



Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi, Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile başkentteki bakanlık binasında Libya krizini görüşmek üzere toplandı. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından açıklama yapılmazken, Cihinavi, Lamamra ve Şükri'nin görüşmeler hakkında bilgi vermek üzere yarın Kartaca Sarayı'nda Sibsi tarafından kabul edilecek.



Cihinavi, söz konusu toplantıya ilişkin daha önceden Bakanlık resmi sitesinde yaptığı açıklamada, mart başında yapılması planlanan toplantının 19 Şubat'a alındığını açıklamıştı.



Açıklamada, Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi tarafından sunulan girişimin, "Libyalıları diyaloğa iletmeyi, ülkedeki krizi artıracak herhangi bir askeri müdahaleyi kabul etmemeyi, Suhayrat anlaşmasının uygulanması çerçevesinde Libya'daki tarafların anlaşmazlıklarını gidermeyi, ülkedeki herhangi bir siyasi çözüm için Birleşmiş Milletler'in (BM) rolünün desteğinin devam ettirilmesini sağlamayı" hedeflediği aktarılmıştı.



Diplomatik kaynaklar üçlü dışişleri bakanları toplantısının erkene alınmasının geçen hafta Mısır'ın başkenti Kahire'de Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Faiz es-Serrac ile Tobruk Merkezli Temsilciler Meclisi'nin atadığı Savunma Bakanı Halife Hafter'in beklenen görüşmesinin gerçekleşmemesinden kaynaklandığını dile getiriyor.



Bu yıl başında Sibsi, Libya krizinin çözümüne ilişkin başlattığı girişimde Libya'ya komşu etkin üç ülkenin dışişleri bakanlıkları nezdinde diplomasi yürütülmesi çağrısında bulunmuştu.



Libya'daki bekleyiş


Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi), diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıktı.



17 Aralık 2015'te, Birleşmiş Milletlerin (BM) girişimleriyle Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması uyarınca Başkanlık Konseyi (BK) kuruldu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararlı BK'yı Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanıdı. BK başkanlığı görevine Fayiz es-Serrac getirildi.



Ancak BK'nın sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nde onaylanmadığı için bakanlar görevlerini vekaleten yürütüyor.



Bazı bölge ülkelerinin olumsuz müdahalelerine karşın, uluslararası toplum ihtilafın çözülmesine yönelik eşgüdümlü çabalarını sürdürüyor. Bu çabalara destek veren Türkiye, BK Başkanı Serrac'ı geçen hafta Ankara'da konuk etmişti.


#Libya
7 yıl önce