|

Libya'da sağduyu çağrısı

Dün Trablus'taki Şuheda Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi kentin silahlı gruplardan temizlenmesi için gösteri düzenledi. Gösteriler ardından açıklama yapan UMH, Libya halkını ve tüm siyasi tarafları "sağduyulu hareket etmeye" çağırdı.

Yeni Şafak
12:44 - 18/03/2017 Cumartesi
Güncelleme: 13:59 - 18/03/2017 Cumartesi
AA
Dün Trablus'taki Şuheda Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi kentin silahlı gruplardan temizlenmesi için gösteri düzenlemişti.
Dün Trablus'taki Şuheda Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi kentin silahlı gruplardan temizlenmesi için gösteri düzenlemişti.

Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi, "Libya halkına ve ülkedeki tüm siyasi taraflara sağduyu" çağrısında bulundu.



UMH tarafından yapılan yazılı açıklamada, bütün Libyalılardan "sağduyulu hareket etmeleri ve başkent Trablus'u kan gölüne çevirecek bir fitnenin içine sürüklenmemeleri" istendi.



Dün Trablus'taki Şuheda Meydanı'nda düzenlenen gösteriler sırasında halkın korkutulmaya çalışıldığına işaret edilen açıklamada, "İfade özgürlüğü ve barışçıl gösterileri engellemek amacıyla, göstericileri ateş açarak korkutmak, bütün yerel ve uluslararası kanunlara ve örflere aykırıdır." denildi.



UMH mücadele verecek


Olaya ilişkin başsavcılığın "şeffaf ve hızlı" bir soruşturma açması gerektiği kaydedilen açıklamada, "İfade özgürlüğü ve barışçıl yollar ile gösteri yapmak bütün vatandaşların koruma altına alınmış hakkıdır. UMH, güvenliğin sağlanması adına yasa dışı bütün silahlı grupları Trablus'tan çıkarmak için çalışacaktır." ifadelerine yer verildi.



Açıklamada ayrıca Trablus'taki emniyet güçlerinin güvenlik ve istikrarın sağlanması için harcadığı çabadan övgüyle bahsedilerek, 17 Şubat Devrimi'nin hedeflerinin gerçekleşmesi adına halkın güvenliği, huzuru ve işbirliği için daha fazla çaba sarf edilmesi çağrısı yapıldı.



Dün Trablus'taki Şuheda Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi kentin silahlı gruplardan temizlenmesi için gösteri düzenlemişti. Bazı göstericilerin Halife Hafter'e bağlı güçlerin başlattığı "Kerame" operasyonlarını destekleyen sloganlar attığı ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne (TM) verdikleri desteği ifade ettiği gösteride, illegal silahlı grupların Trablus'tan temizlenmesi istenmişti.



UMH Başkanlık Konseyi, BM Güvenlik Konseyi tarafından Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanınırken, ülkede biri Tobruk (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis daha meşruiyet iddiasında bulunuyor.



#Trablus
#Libya
#Şüheda meydanı
7 yıl önce