|

Lübnan Bağdadi'nin eski eşini serbest bıraktı

Suriye sınırında kaçırılan 16 Lübnan askeri ile Nusra Cephesi'nin talep ettiği 13 tutuklunun takası gerçekleşti. Takas edilen rehinlerin arasında 2014 Aralık'ta Beyrut'ta tutuklanan terör örgütü DAEŞ'in lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin eski eşi Ula el-Ukeyli'nin de bulunduğu belirtildi.

Yeni Şafak
12:34 - 1/12/2015 Salı
Güncelleme: 10:47 - 1/12/2015 Salı
AA

Suriye sınırında kaçırılan 16 Lübnan askeri ile Nusra Cephesi'nin talep ettiği 13 tutuklunun takası gerçekleşti.



Lübnan'ın Suriye sınırında Nusra Cephesi tarafından kaçırılan askerlerden 16'sının Lübnan'daki hapishanelerde bulunan Nusra Cephesi'nin talep ettiği aralarında beş kadının yer aldığı 13 tutuklu ile takası gerçekleşti.



Lübnan medyasında, ülkenin Suriye sınırındaki Arsal kasabasında kaçırılan Lübnan askerlerinin yüzü maskeli Nusra militanlarıyla kamyonetlerdeki görüntüleri yayınlandı.



Yerel basında çıkan haberlerde, rehin takası anlaşmasında Nusra'nın talep ettiği beş kadın arasında Aralık 2014'te Beyrut'ta tutuklanan terör örgütü DAEŞ'in lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin eski karısı Ula el-Ukeyli ile DAEŞ'e katılan bir Nusra komutanının eşinin de bulunduğu iddia edildi.




Ailelerde büyük sevinç


Yaklaşık bir yıldır cumhurbaşkanlığı sarayının yakınlarında kamp kuran askerlerin ailelerinin çadırlarında ise yoğun sevinç yaşandı.



Ailelerden bazılarının askerleri televizyon ekranlarında görmelerinin ardından sevinç gözyaşları döktükleri gözlenirken, bazı aileler ise müzik eşliğinde halay çekti.



Lübnan'ın Suriye sınırındaki Arsal kasabasında geçen yıl ağustos ayında terör örgütü El Kaide'ye bağlı Nusra Cephesi tarafından kaçırılan 17 askerin, Lübnan hapishanelerinde bulunan bir grup Nusra Cephesi üyesi ile takası konusunda hafta sonunda Lübnan kamuoyunda umutlar belirmişti.



Geçtiğimiz Pazar günü (29 Kasım) gerçekleşmesi beklenen takas öncesinde Beyrut yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklamada 'Nusra'nın anlaşmaya eklemek istediği kabul edilemez talepler' nedeniyle sürecin durakladığı ancak müzakerelerin halen devam ettiği" belirtilmişti.



Nusra Cephesi tarafından rehin alındıktan sonra yaklaşık bir yıl önce öldürülen Muhammed Hammieh'in naaşı sabah saatlerinde Lübnan güvenlik makamları ve Lübnan Kızılhaçı tarafından teslim alınmıştı.



Aynı bölgedeki çatışmalarda kaçırılan 6 Lübnan askeri ise halen terör örgütü DAEŞ'in elinde rehin olarak bulunuyor.



#Nusra Cephesi
#rehin takası
8 yıl önce