|

Lübnan'da cumhurbaşkanlığı krizi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri, Lübnan'da iki yıldır süren cumhurbaşkanlığı krizinden doğan yönetim boşluğundan "derin endişe" duyduklarını açıkladı. Lübnanlı liderlere sorumlu davranma ve ülkenin istikrar ve ulusal menfaatlerini partizan siyasetin önünde tutma çağrısı yapıldı.

Yeni Şafak
09:26 - 23/07/2016 Cumartesi
Güncelleme: 06:37 - 23/07/2016 Cumartesi
AA

BMGK üyelerinin yayımladığı başkanlık açıklamasında, Lübnan'da iki yıldır devam eden cumhurbaşkanlığı boşluğundan dolayı duyulan "derin endişe" belirtilerek, ülke liderlerine bu konuda acilen meclis oturumu yapmaları çağrısında bulunuldu.



Açıklamada, ülkedeki siyasi krizi sona erdirmek için tüm taraflar uzlaşma anlaşmasını müzakere etmeye çağrılarak, cumhurbaşkanı seçilmesi ve 2017 tarihine kadar meclis seçimi yapılmasının, Lübnan'ın istikrarı ve ülkenin bölgesel sorunlara karşı koyabilmesi için önemli olduğu vurgulandı.



Uzun süreli cumhurbaşkanlığı boşluğunun Bakanlar Kurulunun tıkanmasına yol açtığı ifade edilen açıklamada, bu durumun Meclis'te kritik yasanın kabulünü zayıflattığı ve Lübnan'ın artan güvenlik, ekonomik, sosyal ve insani sorunlarına cevap verebilmesi yeteneğini felce uğrattığına yer verildi.



Lübnanlı liderlerden, Lübnan Anayasası ve Ulusal Anlaşması'na bağlı kalmalarının istendiği açıklamada, tüm taraflara sorumlu davranma ve ülkenin istikrar ve ulusal menfaatlerini partizan siyasetin önünde tutma çağrısı da yapıldı.



Görev süresi dolan Mişel Süleyman'ın yerine 13'üncü cumhurbaşkanının seçiminde iki yıldır bir sonuca varılamayan Lübnan'da, 1943 yılındaki milli mutabakata göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, Meclis tarafından belirleniyor.





#BMGK
#Lübnan
#Cumhurbaşkanlığı krizi
8 yıl önce