|

Macaristan parlamentosu göçmenleri engellemeyi oyluyor

Macaristan parlamentosuna bugün getirilecek düzenleme onaylanırsa, yabancıların ülkeye yerleşmesi yasaklanacak. Macaristan lideri Orban, AB'nin getirdiği 1294 göçmen alımını durdurmak için referanduma gitmiş ancak katılım yüzde 40'ta kalınca oylama geçersiz sayılmıştı.

Yeni Şafak
09:12 - 8/11/2016 Salı
Güncelleme: 06:18 - 8/11/2016 Salı

Macaristan parlamentosu bugün 'yabancı toplulukların' ülkeye yerleşmesini yasaklayacak bir Anayasa değişikliği önerisini oylayacak.



Avrupa Birliği'nin 2015'te belirlediği kotalara göre 160 bin göçmen AB üyesi ülkelere yerleştirilecek. Bu planda Macaristan'ın bin 294 göçmen alması öngörülüyor.



Macaristan Başbakanı Viktor Orban, bu göçmenlerin ülkeye gelmesini engellemek için geçen ay ülkede bir referandum düzenlemişti.



  • Jiletli tel örgü çekmişti
  • Macaristan Ulusal Polis Merkezinden yapılan açıklamada, 4-6 Kasım tarihleri arasında ülkeye girmeye çalışan 116 kişinin sınır bölgelerinde engellendiği belirtildi.
  • Açıklamada ayrıca, 24-30 Ekim tarihleri arasında 382, 31 Ekim - 6 Kasım tarihlerinde ise 350 sığınmacının ülkeye girişinin engellendiği ifade edildi.
  • Geçen yıl sığınmacıların Batı Avrupa'ya geçmek için en önemli güzergahlarından biri olan Macaristan, sığınmacı akınını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırma yoluna gitmişti.
  • Macaristan, sığınmacılara karşı alınan önlemler kapsamında, Vişegrad Grubu'ndaki ortakları Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Slovakya'nın desteğiyle sınırlarına asker ve polis takviyesi yapmıştı. Macar hükümeti, sığınmacı krizi çerçevesinde Balkan ülkelerinde yaşanan belirsizlik dolayısıyla 9 Mart'ta sınırlardaki güvenlik önlemlerini artırıp ülke genelinde olağanüstü hal ilan etmişti.

Yüzde 98'i göçmen istemiyor


Muhaliflerin boykot örgütlemesi nedeniyle referanduma katılım yüzde 40 ile sınırlı kalınca referendum geçersiz sayılmıştı. Oy kullananlar içinde göçmenleri engellemek isteyenlerin oranı ise yüzde 98'di.



Orban, sandıkta 3.3 milyon kişinin göçmenleri engellemek için oy verdiğini ve bunun gözardı edilemeyeceğini söyleyerek bu defa benzer bir öneriyi parlamentoya getirdi.



Bugün gerçekleşecek oylamadan ne sonuç çıkacağı ise bilinmiyor. BBC'nin haberine göre, Orban'ın partisi Fidesz'de anayasa değişikliği için gereken 3'te 2 çoğunluktan iki sandalye eksik.



Orban, teklifinin kabul edilmesi için aşırı sağcı Jobbik üyelerini de ikna etmek zorunda. Fakat Jobbik, bu plana destek vermek için başka bir yasanın iptal edilmesini şart koşuyor. Bu, zengin yabancılara 300 bin avroluk özel bir devlet tahvili almaları karşılığında oturma izni verilmesini sağlayan bir yasa.



Jobbik Başkanı Gabor Vona, Ekim ayında "Anayasa değişikliğine destek vermeye hazırız ama kısmı çözümlere hazır değiliz. Yalnızca Macaristan'ın güvenliğini gerçekten sağlayacak bir anayasa değişikliğine oy veririz" demişti.



Haber ajansı AP'ye göre Macaristan, 3 bine yakın devlet tahvili sattı ve bunun sonucunda 7 bin 500 kişi ülkeye yerleşti. Jobbik, bu sayının AB'nin ülkeye yerleştirmek istediği göçmenlerin sayısından kat kat fazla olduğunu söylüyor.





#Viktor Orban
#Macaristan
7 yıl önce