|

Macera istemiyoruz

Rusya, Afganistan saldırısına katılmayacağını açıklarken, Almanya Başbakanı Schröder 'Macera istemiyoruz' dedi. İtalya Cumhurbaşkanı ise İslam'la terörün ayrılması gerektiğini belirtti.

Yeni Şafak
00:00 - 20/09/2001 Perşembe
Güncelleme: 15:05 - 3/10/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Federal Meclis'te düzenlenen özel oturumda yaptığı hükümet açıklamasında, uluslararası terörizmle mücadelede alınacak kararların askeri önlemlerle sınırlı kalmamasını istedi. Almanya Başbakanı, Batılı devletlerin İslam dünyasıyla savaş halinde olmadığını da söyledi.



Kendilerine savaş ilan eden teröristlerin cezalandırılacaklarını belirten Schröder, "Ancak, şunu sıkça vurgulamakta fayda var: Biz herhangi bir devlete karşı savaşmıyoruz. İslam dünyasıyla da savaş halinde değiliz" dedi. New York ve Washington'daki saldırıların dinlerle bir ilgisi olmadığını, sadece "vahşi zihniyete" sahip insanların bir eyleminin sözkonusu olduğunu belirten Schröder, "İnsan yaşamının böyle ürkütücü bir şekilde ihlal edilmesi, her medeni topluma karşı bir savaş ilanıdır" diye konuştu.



Schröder, Almanya'nın, uluslararası terörizmle mücadelede "askeri riskler" üstlenmeye hazır olduğunu kaydederek, "Ancak, alınacak kararları sadece askeri önlemlerle sınırlamak çok büyük bir hata olacaktır. Almanya maceraya atılmaya hazır değildir. ABD de itidalli davranarak, Almanya'dan böyle bir talepte bulunmuş değildir" diye konuştu. Tüm NATO üyesi ülkelerin "ahlaki ve siyasi dayanışma" gösterdiklerine dikkat çeken Schröder, "Henüz ABD'nin, NATO ortaklarından nasıl bir destek beklediğini bilmiyoruz" dedi.



CIA Almanya'yı uyardı: Sıra size gelir


Almanya'nın bugüne kadar aldığı güvenlik önlemlerini de tekrarlayan Başbakan Gerhard Schröder, göç, mülteci ve uyum konularında da geleceğe yönelik yeni düzenlemeler yapacaklarını söyledi. Başbakan Schröder, Alman halkının terör endişelerini de anlayışla karşıladığını, bunu gidermek için her türlü önlemi alacaklarını belirterek, "Bu yeni yüzyılın başlangıcında Almanya doğru taraftadır. Yani tüm insanların haklarının korunduğu tarafta. İnsan onuru, özgür demokrasi ve hoşgörü, terörizmle mücadelede en güçlü yanımızdır" şeklinde konuştu. Bu arada CIA, Alman İstihbarat Teşkilatı BND'ye gönderdiği raporda, Amerika'daki saldırıların henüz bir başlangıç olduğunu bildirdi. Alman B.Z gazetesinin yayınladığı raporda, Avrupa'daki bazı merkezlerin de terörist saldırıların hedefi olabileceği uyarısında bulunuldu ve Usame bin Ladin'in 30 saldırı daha planlamış olabileceği belirtildi. Amerika'daki saldırıların, geniş çaplı bir operasyonun bir kısmını oluşturduğu tahmininin dile getirildiği raporda, Almanya'da da sivil halkın güvenliğinin tehdit altında olabileceği ifade edildi.



İslam'ı hedef almayın


İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi, İslamiyetin büyük bir din olduğunu belirterek "Terörizm, büyük dinler arasında çekişme yaratmaya çalıştığı veya Tanrı adına ölümü ilan ettiği zaman korku yaratıyor. Ama teröristler ile İslamiyet gibi büyük bir din ve kültüre sadık olanların kimliklerini aynı kefeye koyamayız" diye konuştu. Uygarlığın gelişiminde İslamiyetin çok büyük katkılarının olduğunu kaydeden Ciampi, İtalya'daki Müslüman vatandaşların da saygıya layık olduklarını söyledi. Ciampi, "Dünyadaki tüm sivil hükümetlerin düşmanı terörist saldırılara karşı verilecek cevap, sadece Batı'dan gelmemeli. Barış isteyen tüm ülkeler ittifak yapmalıdır. Bu ittifakı yaratmak İtalya, Avrupa Birliği ve Amerika için bir öncelik olmalıdır" dedi.



#İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi
#Almanya Başbakanı Gerhard Schröder
#Afganistan
#İslam
23 yıl önce
default-profile-img