|

Macron dönemi

Beklenmedik şekilde Fransa’da beşinci cumhuriyetin sekizinci Cumhurbaşkanı olan eski bankacı Emmanuel Macron dün yemin edearek resmen görevine başladı. Macron’u beş yıllık görev süresinde, bölünmüş bir Fransa’yı birleştirmek ve ülke ekonomisini yeniden canlandırmak gibi zorlu görevler bekliyor. Avrupa Birliği’ni reforme etmek isteyen Macron, Berlin’in desteğine ihtiyaç duyuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 06:47 - 15/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Fransa siyasetinin bir yıl öncesine kadar sıradan figürlerinden biri olan Emmanuel Macron, dün Elysee Sarayı’nda yemin ederek, 5. Cumhuriyetin 8. Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Macron, Fransız siyasetinin girdiği derin bunalımı kendisi için bir şansa dönüştürüp, merkez siyasetin adayı olarak kendini Cumhurbaşkanı seçtirmeyi başardı. Ne var ki Macron'u, çözülmesi gereken birçok sorun bekliyor. Güvenlik başta olmak üzere, Fransız ekonomisindeki durgunluk, işsizlik, Avrupa Birliği’nin geleceği gibi önemli konularda Macron’un atacağı adımlar hem ülkesinin hem de Avrupa’nın geleceği için belirleyici olacak. Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı ilk ziyaretini ise Almanya’ya yapacak.

ŞAPKADAN
ÇIKAN BAŞARI

Kariyerine Rothschild yatırım bankasında başlayan Emmanuel Macron, Fransa Cumhurbaşkanlığı’na adeta şapkadan çıkarak uzandı. Yaklaşık bir yıl önce kurduğu En Marche (Yürüyüş Hareketi) ile cumhurbaşkanlığı yarışının ilk turunda merkez sağ ve merkez solu yarış dışı bırakan hareketinin merkezde politikalar izleyeceğini bildiren Macron, ikinci turda aşırı sağcı Marine Le Pen’i yüzde 66’lık oy oranı ile açık ara geçerek cumhurbaşkanı seçildi. Macron, Fransa siyasetinde şimdiye kadar milletvekili veya belediye başkanlığı görevi yapmadan cumhurbaşkanı seçilen ilk kişi oldu.

NÜKLEER KODLAR ARTIK ONDA

Macron, dün düzenlenen yemin töreni öncesi François Hollande ile yarım saatlik bir görüşme yaptı. Görüşmede Hollande, yaklaşık 300 nükleer savaş başlığının kodlarını Macron’a teslim etti. Hollande, Macron tarafından saraydan alkışlar arasında uğurlandı. Macron ve eşi Brigitte Macron daha sonra Elysee’nin merdivenlerinde gazetecilere poz verdi. Görüşmenin ardından düzenlenen törende, Fransa’nın en genç cumhurbaşkanı olan 39 yaşındaki Macron’a en büyük Fransa devlet nişanı olan, I. Napolyon’un taktığı Legion d’Honneur takdim edildi. Macron Elysee Sarayı’ndaki törenden sonra, askeri kortejle Zafer Takın’da bulunan Meçhul Asker Anıtı'na geçerek, çelenk bıraktı.


GÜVENLİK VURGUSU

Yemin töreni sonrasında Macron’un ilk konuşmasında, Avrupa Birliği’nin reforme edilmesi, istihbarat servisi ve güvenlik yapılanmasının güçlendirilmesi, laikliğin savunulması gibi konular öne çıktı. Elysee Sarayı’ndaki konuşmasında Macron, dünyanın ve Avrupa’nın Fransa’ya her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu ifade ederek AB’nin pek çok sorunla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Macron, “AB reformlarla yeniden canlandırılacak” dedi. Fransa’nın cumhurbaşkanı seçiminde umudu tercih ettiğini bildiren Macron, kendi döneminde laikliğin savunulmaya devam edileceğini, istihbarat servislerinin ve güvenlik güçlerinin güçlendirileceğini kaydetti. Macron, “İlk yapılması gereken Fransa’da güveni yeniden tesis etmek” dedi.

İLK ZİYARET BERLİN’E

Macron daha önce söz verdiği gibi ilk dış ziyaretini Almanya’ya yapacak. Bugün öğleden sonra Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşecek Macron’un gündemi, ikili ilişkiler ve Avrupa Birliği’ne ilişkin işbirliği olacak. Merkel’in de yeni Fransa Cumhurbaşkanı’na bir yatırım programı sunacağı ve Euro Bölgesi’nin güçlendirilmesine yönelik önlemler üzerinde duracağı ifade edildi.

BEŞ TEMEL MESELE

Macron’u, 5 yıllık görev sürecinde zorlu meseleler bekliyor. Macron için ilk sınav Haziran ayının ortasında gerçekleşecek parlamento seçimleri olacak. Eğer Macron bu seçimlerde anlamlı bir çoğunluk yakalayamaz, aşırı sağ ve aşırı sol partiler yüksek oranda parlamentoda temsil hakkı kazanırsa, beş yıllık sürecin zorluk derecesi daha da artacak. Macron’u bekleyen temel meselerden birisi ise siyasi olarak parçalanmış bir ülkeyi yeniden birleştirme görevi olacak. Merkez siyasetin çöktüğü ülkede, aşırı uç siyaset her geçen gün güçleniyor. Üçüncü temel mesele ise iki yıla yakın zamandır devam eden olağanüstü halin sona erdirilmesi ve terör tehdidinin bertaraf edilmesi olacak. Dördüncü temel mesele ise durgunluğa giren ekonomiyi canlandırmak ve yüksek işsizlik oranını çözmek. Fransa yüzde 10’luk işsizlik oranı ile Avrupa Birliği ortalamasının üstünde bir orana sahip. Beşinci temel mesele ise Avrupa Birliği’nin reforme edilmesi. Burada Almanya’nın yakın desteğine ihtiyaç duyan Macron’un bugün gerçekleşecek Berlin ziyaretinde öncelikli gündem maddesi bu olacak.


#Fransa
#Emmanuel Macron
#Nükleer
#Berlin
7 yıl önce