|

Mazlumların yoluna mayın döşediler

Arakanlı Müslümanların geçiş noktasına yerleştirilen kara mayınlar zulümden kaçan kadın ve çocukların uzuvlarını kaybetmesine sebep oluyor. İnsan hakları grubu Af Örgütü, yetkilileri Arakan'dan kaçış için kullanılan sınır bölgelerine döşediği mayınların fotoğraflarını yayınlamıştı.

Yeni Şafak
09:34 - 12/09/2017 Salı
Güncelleme: 11:06 - 12/09/2017 Salı
Diğer
Arakanlı Müslümanların mücadelesi sürüyor.
Arakanlı Müslümanların mücadelesi sürüyor.
Myanmar ordusu tarafından uygulanan zulümden kaçarken ordunun döşediği mayınlara uzuvlarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar Bangladeş'te tedavi görüyor.

Mayına basması sonucu 15 yaşındaki bir erkek çocuğu, iki bacağını da kaybetti. Aynı hastanede tedavi gören bir kadın, kendisi ve ailesinin üzerine ateş açılınca mayına bastığını söyledi.

300 binden fazla Arakanlı, son haftalarda Myanmar'dan kaçtı. Ordu, sivilleri öldürmeye devam ediyor.

  • İnsan hakları grubu Af Örgütü, yetkilileri Arakan'dan kaçış için kullanılan sınır bölgelerine mayın döşediğini gözler önüne serdi.

Myanmar'da bir askeri yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada mayınların sınıra 1990'larda yerleştirildiğini ve ordunun o zamanlardan beri mayınları temizlemeye çalıştığını, ancak son günlerde yeni mayın döşenmediğini iddia etti.

15 yaşında bacaklarını kaybetti

15 yaşındaki erkek çocuk Azizu Haque'ın hastaneye ulaştığında bacakları kopmuştu. Annesi, başka bir hastanede tedavi altında olan kardeşinin de aynı kaderi paylaştığını söylüyor.

Toplu hedef alıyorlar

Üç oğlu ile birlikte sınırı geçerken Myanmar ordusu tarafından döşenen mayınların patlaması sonucu yaralanan Sabequr Nahar, ordunun kendilerini toplu olarak hedef aldıklarını söyledi.

50 yaşındaki kadın "Üzerimize ateş açıldı, vurulduk ve mayın döşediler" diyor.

Olaylar 25 Ağustos'ta şiddetlendi

Myanmar'da şiddet olayları, Arakanlı militanların bölgenin kuzeyindeki polis noktalarına saldırı düzenlemesi ve 12 güvenlik görevlisini öldürmesi sonucu 25 Ağustos'ta başladı.

Saldırı uluslararası toplum tarafından eleştirilen geniş bir operasyonu tetikledi.






'Etnik temizlik'

Pazartesi günü Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, 'etnik temizliğe ilişkin ders kitabı örneği yaşandığını' söyledi.

Myanmar'dan kaçan Arakanlılar köylerinin yakıldığını ve sivilleri bölgeden çıkarmak amacıyla vahşi bir kampanya yürütüldüğünü söylüyorlar.

Çoğunluğu Budist olan Arakan (Rakhine) eyaletindeki Arakanlı Müslüman azınlıkların devleti yok. Onları yasadışı göçmen olarak nitelendiren Myanmar'da uzun zamandır zulüm görüyorlar.

Yüzbinlerce Arakanlı Bangledeş'e sığınıyor

Bangladeş halihazırda daha önceki şiddet olaylarından kaçmış yüzbinlerce Arakanlıyı ağırlıyor. Varolan mülteci kampları dolu ve yeni gelenler bulabildikleri herhangi bir yerde uyuyorlar.

#​Bangladeş
#Arakan
7 yıl önce