|

Meğer bu görüntü ABD'yi çıldırtmış

Geçtiğimiz günlerde AK Parti'nin Konya'daki kongresine davetli olan Hamas liderlerinden Halid Meşal'in burada konuşma yapması ve Davutoğlu ile görüşmesi ABD'yi çıldırtmış durumda. ABD Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Konya'daki kongre sonrasında Meşal ile görüşmesinden dolayı "çok kaygılı" olduğunu belirtti.

Yeni Şafak
11:11 - 31/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 09:15 - 31/12/2014 Çarşamba
DHA
.
.

ABD Dışişleri Bakanlığı Basınla İlişkiler Direktörü Jeff Rathke, başkent Washington DC'de konuyla ilgili olarak kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtta, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, ABD'nin donanımlı bir yabancı terör örgütü olarak gördüğü Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile görüşmesinin ABD'yi kaygılandırdığını ve bu kaygıyı Türk yetkililere ilettiklerini söyledi.


"Hamas bizim için hala..."

Rathke, Hamas siyasi büro şefi Halid Meşal'in geçen hafta Konya'da, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte mitinge katılması ve konuşma yapması ile ilgili olarak sorulan soruya verdiği yanıtta "Hamas bizim yabancı terörist örgütleri listemizde. Hamas'a karşı duruş ve tavrımızda bir değişiklik söz konusu değil. Hamas, önceki zamanlarda olduğu gibi terörist faaliyetlerini sürdüren, geçtiğimiz yaz mevsiminde de İsrail ile olan çatışmada da taşıdıkları niyetleri göstermiş bir örgüttür. Üst düzey Türk yetkilileri ile Hamas ve Türkiye arasındaki ilişkiler hakkındaki endişelerimizi dile getirmeyi sürdürüyoruz, bunlar içinde Halid Meşal'in son ziyareti de var" dedi.


"Türk hükümetinin etkisini biliyoruz"

Türk hükümetinin Hamas üstündeki etkisini bildiklerinden dolayı, soğukkanlılığın sağlanması ve gereksiz şiddet olaylarının önlemesi için, Türk hükümetinden Hamas'a baskı yapmasını istediklerini dile getiren Rathke, Meşal'in geçen haftaki Türkiye ziyaretinden sonra ABD'nin endişelerini yeniden dile getirdiğini belirtti.


ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Rathke'ye gazeteci Sedef Kabaş'ın sosyal medyada paylaştığı bir mesaj gerekçesiyle gözaltına alınmasına ilişkin soruya verdiği yanıtta da, "Bu konuya ilişkin bilgim yok. Ancak buradan ve Türk yetkililer ile ilişkilerimizde, gazetecilere yaklaşım ve özgür medya ile siyasi yada başka muhalif görüşlerin özgürce açıklanabilmesi ile ilgili olarak endişelerimizi paylaştık. Bu bizim önemsediğimiz ve yeri geldiğinde Türk yetkililere dile getirdiğimiz bir konudur" dedi.

 
#abd
#hamas
#türkiye
#halid meşal
#ahmet davutoğlu
9 yıl önce