|

Mekke ve Medine'de fotoğraf yasağının perde arkası: Gizli ziyaretler sızmayacak

Suudi Arabistan, Kabe ile Mescid-i Nebevi'deki alanlarda fotoğraf ve video çekimine yasak getirdi. Yasağın medya temsilcilerini de kapsadığı vurgulanırken, İsrailli blog yazarının geçtiğimiz günlerde Medine'den servis ettiği kareler akıllara geldi. Zamanlaması dikkati çeken yasak, İsrail'den yapılan gizli ziyaretlerin de sosyal medya yoluyla öğrenilmesini engelleyecek.

Yeni Şafak
10:30 - 23/11/2017 الخميس
Güncelleme: 16:52 - 23/11/2017 الخميس
Yeni Şafak
İsrail'in ünlü blog yazarı Ben Tzion, Mescid-i Nebevi'de fotoğraf çekildiği fotoğrafları sosyal medyada paylaştı.
İsrail'in ünlü blog yazarı Ben Tzion, Mescid-i Nebevi'de fotoğraf çekildiği fotoğrafları sosyal medyada paylaştı.

Suudi Arabistan Krallığı, Dışişleri Bakanlığı tarafından Mekke'de Mescid-i Haram ile Medine'de Mescid-i Nebevi için dikkatleri çeken bir karara imza attı. Yönetim, açık ve kapalı alanlarda fotoğraf-video çekimine yasak getirildiğini bildirdi.

Söz konusu yasağın tüm ziyaretçileri kapsadığı duyurulurken, medya temsilcilerinin de bu uygulamaya dahil olduğu vurgulandı. Zamanlaması dikkati çeken yasak, İsrail'den yapılan gizli ziyaretlerin de bu yolla öğrenilmesini engelleyecek.

Yasağın zamanlaması ise dikkatleri çekti. İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki gizli siyasi görüşmelerle ilgili tartışmalar büyürken, İsrail'in ünlü blog yazarının Medine'yi ziyareti ortalığı karıştırmıştı.

Ben Tzion adındaki blog yazarının Harem-i Şerif ve Mescid-i Nebevi'ye yaptığı ziyaret, çektirdiği fotoğrafları Facebook ve Instagram üzerinden paylaşmasıyla ortaya çıkmıştı. Söz konusu paylaşımlar, Arap dünyasında tepkiyle karşılandı.

'Bayrak' detayı

Ziyaretçilerin 'geldikleri ülkelerin bayraklarının havaya kaldırılması ve bu şekilde hatıra fotoğrafları çekmesi' gerekçe gösterildi. Ben Tzion, ülkesinden getirdiği ve İbranice ifadelerin bulunduğu çantasıyla Mescid-i Nebevi içerisinde poz vermişti. Fotoğrafı sosyal medyada paylaşması tepkilere yol açmıştı.

Gizli ittifak kuruldu

Suudi Arabistan'ın son aylarda 'Ilımlı İslam' adı altında attığı radikal adımlar dikkati çekiyor. Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın ülkesini 'ılımı İslam'a döndürme sözü' vermesinin ardından kritik gelişmeler yaşanıyor.

Riyad'ın Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'le yoğun bağlantılar kurduğu iddiaları da üst düzeyde. Bu kapsamda İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz ülkesinin diplomatik ilişkisi bulunmayan Suudi Arabistan ile 'İran'a karşı' gizlice iletişim kurduğunu açıkladı.

Yapılan gizli görüşmelerle birlikte Arap-İsrail stratejik ortaklığının devam edebileceği düşünülüyor.

Cihazlara el konulacak

Yasağa aykırı davranılması durumunda fotoğraf ve video çekiminde kullanılan yarayan cihazlara el konulacağı ve yasal işlem yapılacağı açıklandı.



#Suudi Arabistan
#İsrail
#Mekke
#Medine
٪d سنوات قبل