|

Merkel'den yeni 'gerilim' açıklaması

Almanya Başbakanı Merkel, Almanya-Türkiye ilişkisinin kötüye gittiği şu dönemde, yeni bir gerilim alanı oluşturdu. Merkel, Türkiye'nin İnterpol kararıyla İspanya'da gözaltına alınan Türk ve Alman vatandaşlığı Doğan Akhanlı'nın avukatlığın yaptı, Türkiye'yi eleştirdi.

Yeni Şafak
10:07 - 21/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:17 - 21/08/2017 Pazartesi
Reuters
Almanya Başbakanı Angela Merkel
Almanya Başbakanı Angela Merkel

Alman gazeteci Deniz Yücel, Büyükada'da tutuklanan Alman vatandaşı Peter Steudtner ve Gümrük Birliği tartışmaları ile ilgili yaşanan gerilimlerin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin çıkardığı kırmızı bültenle İspanya'da gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan Doğan Akhanlı ile ilgili konuştu.

Hem Alman hem Türk vatandaşlığı bulunan Akhanlı'nın gözaltına alınmasını eleştiren Merkel, Türkiye'nin Interpol'ün yakalama kararlarını kötüye kullandığını savundu.

  • Ankara'nın hakkında kırmızı bülten çıkardığı Doğan Akhanlı, Cumartesi günü İspanya'da gözaltına alınmıştı. Akhanlı, daha sonra İspanyol makamları Türkiye'nin iade talebini incelemesi sona erene kadar İspanya'dan ayrılmama koşuluyla serbest bırakıldı.

Merkel dün Almanya'da yaptığı bir seçim konuşmasında, "Bu yapılan doğru değil; İspanya'nın Akhanlı'yı serbest bırakmasından memnun oldum. Interpol gibi uluslararası örgütleri bu şekilde kötüye kullanmamalıyız" dedi.

Merkel'in sözleri hakkında Interpol'den herhangi bir yorum gelmedi.

  • Türkiye doğumlu olan Akhanlı, 1989 yılında bir kişinin öldüğü döviz bürosu soygununa katılmakla suçlanıyordu. 1990'da Almanya'ya kaçan Akhanlı, 2010'da tekrar tutuklanmış, daha sonra delil yetersizliğinden serbest bırakılmıştı.
#Almanya
#Türkiye
#Merkel
#Erdoğan
#Doğan Akhanlı
7 yıl önce