|

Mısır DEAŞ ile savaşan grubu vurdu

Mısır ordusu, Libya’da DEAŞ’a karşı savaşta en etkinli güçlerden Derne ve Çevresi Mücahitleri Şura Konseyi mevzilerini vurdu. Cunta rejimi, Kıptilerin öldüğü saldırının faillerinin eğitildiği kampları vurduklarını iddia etti. Hedef alınan grup, hem DEAŞ’la hem de Mısır, BAE ve ABD destekli General Halife Hafter güçlerine karşı savaşıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/05/2017 Pazar
Güncelleme: 07:22 - 28/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Mısır hava kuvvetleri, Libya’da DEAŞ’a karşı savaşan Derne ve Çevresi Mücahitleri Şura Konseyi mevzilerini vurdu. Hedef alınan grup, Libya’da DEAŞ’a ve Mısır’ın desteklediği Tobruk yönetimine bağlı General Halife Hafter güçlerine karşı savaşıyor. 2015’te “Tek bir DEAŞ militanı kalmayıncaya dek onlarla savaş” sözü veren Şura Konseyi, bazı önemli komutanlarını DEAŞ ile çıkan çatışmalarda kaybetmişti. Mısır ordusundan yetkililer ise hava operasyonunda hedef alınan kampların, Cuma günü Kıptilere yönelik gerçekleşen ve onlarca kişinin öldüğü saldırıyı düzenleyen teröristlerin eğitildiği kamplar olduğunu iddia etti. Mısır ordusu Libya’daki “terör kampları olarak nitelendirdiği” noktalara hava saldırılarını dün de sürdürdüğünü duyurdu.

GENERAL HAFTER’E KARŞI

Derne ve Çevresi Mücahitleri Şura Konseyi, Mısır, BAE ve ABD destekli General Halife Hafter’in saldırılarına karşı 12 Aralık 2014’te kuruldu. General Halife Hafter, “Bingazi’yi aşırı gruplardan temizleme” iddiasıyla Zintan merkezli milis gruplarla darbeye teşebbüs etti. Mısır, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteklediği girişim Trablus’taki merkezi yönetim tarafından engellendi ancak ülkedeki iç savaş derinleşti. Mısır’ın sözde misilleme saldırılarını televizyonda açıklayan Cunta lideri Abdülfettah es-Sisi, “halkını şeytandan koruyacağı” söyledi. Sisi, “Mısır sınırları içerisinde olsun ya da olmasın, ülkeye saldıran kim olursa olsun cezalandırılacaktır” dedi. ABD Başkanı Donald Trump’tan da yardım isteyen Sisi, “DEAŞ'ın stratejisi Müslümanlar ve Hristiyanların arasını açmak üzerine kurulu” diye konuştu. Öte yandan Mısır Başbakanlık Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, Minye’de düzenlenen terör saldırısında ölenlerin sayısının 29’a yükseldiği kaydedildi.

Hükümetler arası savaş

Libya’nın başkenti Trablus’ta nispeten sakin bir dönemi bozan çatışmalarda Milli Mutabakat Hükumeti'nden 52 güvenlik görevlisi öldürüldü. Cuma günü muhalif güçler arasında Ebu Selim, Selahaddin ve Kasr bin Gaşir bölgelerinde yoğunlaşan çatışmalarda binalardan çıkan dumanlar kilometrelerce uzaklardan görüldü. Görgü şahitleri cuma namazı süresince devam eden çatışmalarda onlarca savaşçının yaralandığını belirtti. Milli Mutabakat Hükmedenin güvenlik danışmanı Hachem Bishr en az 17 kişinin rakip milis güçleri tarafından Abu Salim bölgesinde asılarak öldürüldüğünü söyledi. İç savaş ülkesi Libya’da üç hükümet bulunuyor.

#Mısır
#DEAŞ
7 yıl önce