|

Mısır'da kanlı gün

Mısır’da pazar günü art arda terör saldırıları gerçekleşti. Ortodoks Hristiyanlar için kutsal bir gün olan ‘Palmiye Pazarı’nda, Tanta ve İskenderiye’de meydana gelen bombalı saldırılarda toplam43 kişi hayatını kaybederken, 119 kişi de yaralandı. Saldırıları DEAŞ üstlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/04/2017 Pazartesi
Güncelleme: 05:55 - 10/04/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Terör saldırılarının kritik zamanlarda meydana gelmesi dikkat çekiyor
Terör saldırılarının kritik zamanlarda meydana gelmesi dikkat çekiyor

Son dönemde darbeci Sisi yönetimi altında siyasi ve ekonomik sıkıntılar ile boğuşan Mısır dün peş peşe gerçekleşen patlamalarla sarsıldı. Mısır’ın kuzeyindeki Tanta kentinde bir Kıptî kilisesinde meydana gelen patlamada 27 kişi öldü 78 kişi de yaralandı. Ayin sırasında kilisede olan Mısır patriğinin olaydan yara almadan kurtulduğu belirtildi. Patlama, Palmiye Pazarı ayini nedeniyle kalabalık olduğu bir sırada meydana geldi. Mısır devlet televizyonu, Başbakan Şerif İsmail’in olayla ilgili bilgi almak için İçişleri Bakanı Mecdi Abdulgaffar ile telefonda görüştüğünü aktardı. Başbakan İsmail yaptığı açıklamada olayı “açık bir terör eylemi” olarak nitelendirdi. Sisi rejiminin saldırıları, gittikçe ağırlaşan ekonomik ve siyasi sıkıntılar karşısında ülkedeki muhalefeti bastırmak için bir araç olarak kullanabileceği yorumlanıyor.


İkinci saldırı isKenderiye’de

Tanta kentindeki saldırıdan sonra Mısır’ın İskenderiye kentinde bir kilise önünde bir bomba daha patladı. İkinci patlamada 16 kişinin hayatını kaybetti, 41 kişi de yaralandı. İkinci saldırının canlı bombayla düzenlendiği belirlendi. İskenderiye’de ayrıca başka bir kilisede de patlayıcı bulunduğu belirtildi. İki kilise saldırısını da terör örgütü DEAŞ üstlendi. Aynı gün içinde gerçekleşen üçüncü saldırıda ise Tanta kentindeki bir polis karakolu hedef alındı, saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti. Tanta’daki patlamayı ise henüz üstlenen olmadı. Saldırının ardından darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi Ulusal Savunma Konseyi'ni topladı. Sisi toplantının ardından yaptığı konuşmada 3 aylık olağanüstü hal kararı aldığını açıkladı.


Kritik dönemlerde patlamalar

80 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu Hristiyan kıptilerin oluşturduğu Mısır’da kiliseler zaman zaman saldırılara hedef oluyor. Kiliselere düzenlenen saldırılar kritik dönemlerde yaşanıyor. Geçtiğimiz aralık ayında Kahire’nin en büyük katedraline düzenlenen saldırı da Kıptilere yönelik dikkat çekici olayların başında geliyor. Son yıllarda Mısır’da Hristiyanlara yönelık düzenlenen en ölümcül saldırı olarak kayda geçen saldırının ardından darbeci Sisi, mevcut terör yasasının bu tarz saldırıları engellemekte yetersiz kaldiğini savunmuş, terör yasasında değişikliğe gitmişti. Yeni yasayla güvenlik güçlerine terörle mücadele operasyonlarında yasal dokunulmazlık sağlandı, rejimin ‘terör suçu’ olarak tanımladığı ve sınırı tam olarak bilinmeyen suç tanımına karışanlara artık idam cezasına varan cezalar öngörülüyor. Son saldırıların da ülkede yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı bir dönemde gerçekleşmesi, Mısır istihbaratının rolüne dair bir kez daha soru işaretlerine neden olmuş durumda.

Türkiye’den kınama

Türk Dışişleri Bakanlığı, Mısır’da meydana gelen terör saldırısını kınadı.Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada “Bugün Mısır’ın Tanta kentinde bir kilisede meydana gelen, çok sayıda kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olan menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Saldırıda hayatını kaybedenlerin acılı ailelerine ve tüm Mısır halkına başsağlığı diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

#Mısır
#Saldırı
#DEAŞ
7 yıl önce