|

Mısır'daki darbe karşıtları davasında TRT muhabirine beraat

Mısır kamuoyunda "Fetih Camisi olayları" olarak bilinen davada tutuksuz yargılanan TRT muhabiri Turan ile İrlanda vatandaşı Halava'nın da aralarında bulunduğu 52 kişi beraat etti.

Yeni Şafak
22:36 - 18/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 22:40 - 18/09/2017 Pazartesi
AA
TRT muhabiri Metin Turan
TRT muhabiri Metin Turan

Mısır kamuoyunda "Fetih Camisi olayları" olarak bilinen davada tutuksuz yargılanan TRT muhabiri Metin Turan'ın da aralarında bulunduğu 52 kişinin beraatına karar verildi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kahire Ceza Mahkemesi, Vadi Natrun Cezaevi'nde düzenlenen oturumda 491 sanıklı davada, "delil yetersizliği" nedeniyle aralarında TRT muhabiri Turan ve İrlanda vatandaşı İbrahim Halava ile kardeşleri Sümeyye ve Emine'nin de bulunduğu 52 kişinin beraatına hükmetti.

Mahkemenin 43 sanığı müebbet (25 yıl), 17 sanığı on beşer, 157 sanığı onar, 222 sanığı beşer yıl hapis cezasına çarptırdığı belirtildi.

Karara temyiz yolunun açık olduğu kaydedildi. Mısır yasalarına göre, 60 gün içerisinde mahkeme kararına itiraz edilebiliyor. İtirazın kabul edilmesi durumunda dava dosyası temyize gönderiliyor.

  • Ne olmuştu?
  • Mısır, 2016'da İrlanda'nın, Mısır asıllı İrlanda vatandaşı Halava'nın serbest bırakılması yönündeki taleplerini reddetmişti.
  • Kamuoyunda "Fetih Camisi olayları" olarak bilinen davada 491 sanık, askeri darbenin ardından ağustos 2013'te Ramses Meydanı yakınındaki cami ile El-Ezbekiye Polis Karakolunda meydana gelen ve 210 kişinin hayatını kaybettiği olaylarla ilgili, "şiddete teşvik, adam öldürme, polise saldırı, kurum ve kuruluşları ateşe vermek" suçlamalarıyla yargılanıyordu.
  • Darbe karşıtı gösterilerin merkezinde bulunan Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki halka ateş açarak ve zor kullanarak kanlı şekilde tahliyesini protesto eden yüzlerce kişi, 16 Ağustos 2013'te güvenlik güçlerinden kaçarak Ramses bölgesi yakınındaki Fetih Camisi'ne sığınmış, ertesi gün camiyi boşaltan güvenlik güçleri aralarında TRT muhabiri Metin Turan'ın da bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı.
#Fetih Camisi
#Mısır
#Metin Turan
#TRT
7 yıl önce