|

Moskova Kore’de masada

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Pyongyang’ta Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile biraraya geldi. Lavrov, Kore yarımadasındaki müzakere sürecine ülkesinin desteğini yineledi. Kuzey Kore lideri ise Rusya’nın ABD hakimiyetine karşı mücadelesini takdir ettiğini belirtti. Öte yandan Kim’in sağ kolu Kim Yong Chol ise New York’ta ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile biraraya geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/06/2018 Cuma
Güncelleme: 01:29 - 1/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Sergey Lavrov ve Kim Jong-un’dan sıcak mesajlar
Sergey Lavrov ve Kim Jong-un’dan sıcak mesajlar

Kore Yarımadası’nda Çin ve ABD’nin de dahil olduğu diplomasi süreci hızlanarak ve yoğunlaşarak devam ediyor. Son olarak Rusya da, yarımadada kuralan diplomasi masasına katkıda bulunacak güç olarak devreye girdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’ta resmi görüşmelerde bulundu. Lavrov açıklanan resmi programında görünmemesine rağmen ülkenin lideri Kim Jong-un ile de biraraya geldi. Daha önce 2004 ve 2009 yılarında ülkeyi ziyaret eden Lavrov, Kim Jong-un ile resmi görüşme yapan ilk Rus vatandaşı olarak da tarihe geçti. Rus Dışişleri Bakanı, Kim ile görüşmesinden önce ise mevkidaşı Ri Yong Ho ile görüştü.

SICAK GÖRÜŞME

Pyongyang’ta Paekhwawon Devlet Konukevi’nde Sergey Lavrov ve Kim Jong-un görüşmesinin son derece sıcak bir atmosferde gerçekleştiği belirtildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Lavrov, görüşme sırasında Rusya’nın, Kuzey ve Güney Kore arasındaki anlaşmaların hayata geçirilmesi için her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğunu söyledi. Lavrov, “Rusya Devlet Başkanı (Vladimir Putin) ve biz, Güney Kore lideriyle imzaladığınız Panmunjom deklarasyonunu olumlu bulduk. Bunun hayata geçirilmesini sağlamak için her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Üstelik bu belgede Rusya’nın katılımıyla gerçekleştirilmesi beklenen demiryolu projeleri de yer alıyor” dedi. Lavrov, Kim’i Rusya’ya davet ederek, “Rusya’ya gelin, sizi ağırlamaktan çok memnun olacağız” diye konuştu.

RUSYA’YA DERİN İŞBİRLİĞİ ÖNERİSİ

Rus Dışişleri’nin görüşmeye dair yayınladığı videoda da, Kuzey Kore liderinin Rusya’nın ABD hakimiyetine karşı yaptığı mücadeleden dolayı takdir ettiği görülüyor. Kim kayıtta, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetiminin ABD’nin hakimiyetine karşı koymasını takdir ediyorum. Rusya ile bu konuda derin bir işbirliği kurmak için görüşmeye hazırız” ifadelerini kullanıyor. Kuzey Kore lideri Lavrov’un ziyaretinin zamanlamasına değinerek, Kore Yarımadası’nda durumun müzakere sürecine evrildiği ve iki ülkenin talebine uygun olarak değiştiği bir dönemde gerçekleştiğine de dikkat çekti.

YANLIŞ KİM

12 Haziran’da Singapur’da Kim Jong-un ile yapacağı zirveyi iptal eden ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da bir başka Kim’i konuk etti. Trump, televizyon yıldızı Kim Kardashian ile görüştü. Kardashian, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinde hapishane reformlarını konuştu. Sürpriz buluşma sonrasında Trump, twitter hesabından, “Kim Kardashian ile bugün harika bir toplantı yaptık, hapishane reformları ve cezalar hakkında konuştuk” ifadelerini kullanarak bir de fotoğraf paylaştı.


Sağ kol Pompeo ile görüştü

Kim Jong-un’un sağ kolu Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Kim Yong Chol da iki günlük ziyaret kapsamında önceki gün, ABD’nin New York kentinde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya geldi. İkili New York’ta akşam yemeği yerken, dün de taraflar arasında görüşmelere devam edildi. ABD’li yetkililer görüşmenin amacının Trump-Kim görüşmesinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini belirlemek olduğunu belirtti. Kim Yong Chol’un, Çin’in başkenti Pekin’den Air China havayolu ile New York’a gelmesi dikkat çekti. Güney Kore medyası, Kim Yong Chol’un Kuzey Kore liderinin kişisel mektubunu taşıdığını ve Pompeo’nun görüşme sonrası 3. kez Pyongyang’a gidebileceği konusunda bazı iddialara da yer verdi. ABD ve Kuzey Kore yetkilileri arasındaki diğer görüşmeler Panmunjom’da ve Singapur’da devam ediyor.

#Kore
#ABD
#Kim Yong
6 yıl önce