|

Moskova’ya top mermili uyarı

Suriye’de muhaliflere havadan saldıran Rusya’nın Şam büyükelçiliği top mermisiyle vurulurken İsrail de Golan Tepeleri’nde rejime ait iki mevziye ateş açtı. BM Özel Temsilcisi ise Suriye'deki krizin çözüm için öncelikle ABD ve Rusya'nın anlaşması gerektiğini savundu.

Yeni Şafak
04:00 - 14/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 01:29 - 14/10/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Suriye'nin başkenti Şam'daki Rusya Büyükelçiliği binasına iki top mermisi atıldı. Associated Press muhabiri, rejim yanlılarının, Suriye'deki iç savaşa müdahil olması nedeniyle Moskova yönetimine minnettarlıklarını dile getirmek için, Rusya'nın Şam Büyükelçiliği önünde toplandığı sırada binanın top mermileriyle vurulduğunu bildirdi. Muhabir, toplardan ilkinin büyükelçilik binasını vurduğu ve içeriden duman yükseldiğini, rejim yanlıların kaçtığı sırada ikinci bir topun bölgeye düştüğünü söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Şam Büyükelçiliği'ne iki havan topu düştüğünü teyid ederek saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını belirtti. Lavrov, saldırıyla IŞİD'le savaşanlara gözdağı verilmek istendiğini ileri sürdü.





İSRAİL GOLAN'DA ATEŞ AÇTI


İsrail ise Golan Tepeleri'nin orta kısımında Suriye rejimine ait iki askeri mevziyi topçu atışıyla vurdu. İsrail Ordu Sözücüsü Avihai Aderaa, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye topraklarında devam eden iç savaş neticesinde Suriye rejiminin attığı ve Golan Tepeleri'ne düşen füzelere cevap olarak, rejime ait iki askeri mevzi topçu atışıyla vuruldu” ifadelerini kullandı. Aderaa, “İsrail ordusu, Suriye topraklarında yaşanan her olaydan rejim ordusunu sorumlu görmektedir.” ifadelerine yer verdi. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Suriye'deki çatışmalar neticesinde bir füzenin Golan Tepeleri'nde açık araziye düştüğü, olayda herhangi bir hasar meydana gelmediği belirtilmişti.





KAZANÇLI ÇÖZÜMÜN FORMÜLÜ


Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de krizin çözülebilmesi için öncelikli olarak ABD ve Rusya'nın anlaşması gerektiğini ancak Suudi Arabistan, İran ve Türkiye dahil olmadan kazançlı bir çözümün mümkün olmayacağını söyledi. “Moskova'daki görüşmeleriniz sırasında Rusya'dan hava saldırılarını durdurmasını isteyecek misiniz?” sorusuna, Mistura, “Rusya'ya gitmeden önce onlara mesajımın ne olacağı konusunda yorum yapmayacağım. Önce onları dinleyeceğim sonra konuşacağım” cevabını verdi. Mistura, Rusya'nın Suriye'ye askeri müdahalesinin krize yeni boyutlar kazandırdığını belirterek, bu konuyu görüşmek üzere Rusya'ya gideceğini ifade etti.



Kehaneti çıktı!


ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, geçen hafta yaptığı açıklamada, Rusya'nın Suriye rejimi ile ortaklaşa düzenlediği saldırıların Rusya'nın kendisine yönelik sonuçlar doğuracağını belirterek, “Ben, önümüzdeki günlerde, Rusya'nın Suriye'de zayiat vermeye başlamasını bekliyorum” demişti.





Zafer ordusu Hama'da


Suriye'de Özgür Suriye Ordusu'na bağlı Zafer Ordusu (Ceyşu'n Nasr) ile Fetih Ordusu, Hama'nın kuzeyindeki Kafr Nabude ve Tel Sekik beldelerinin kontrolünü ele geçirdi. Zafer Ordusu komutanlarından Zahir Kreyker, rejime bağlı ordunun dün sabah Hama'nın kuzeyinde Kafr Nabude beldesinin güneyindeki mahallelere girdiğini ve 5 saat sonra muhalifler tarafından geri püskürtüldüğünü belirtti. Kreyker, muhaliflerin Kafr Nabude'nin kontrolünü sağlamasıyla sonuçlanan çatışmalarda rejime ait 4 tank ile 2 aracın imha edildiğini söyledi. Kreyker, Kafr Nabude'nin kontrolünün sağlanmasından birkaç saat sonra Zafer Ordusu ve Fetih Ordusu savaşçılarının stratejik Tel Sekik beldesindeki rejime ait noktalara saldırı başlattıklarını ve Tel Sekik'in tamamının kontrolünü sağladıklarını kaydetti.



Hizbullah komutanını kaybetti




Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Mehdi Hasan Ubeyd'in Suriye'de DAEŞ ile girdiği çatışmada hayatını kaybetti. Lübnan'ın güneyinden Suriye'deki savaşa katılan ve Esad güçlerinin yanında savaşan Hizbullah komutanı Ubeyd, DAEŞ ile girilen çatışmada öldü. Önceki gün de Suriye'deki bir çatışmada Hasan El Hac isimli bir Hizbullah komutanı hayatını kaybetmişti. El Hac, Lübnan'ın güneyindeki Luwaziye köyünde törenle defnedilmişti.



Rejimin başına ödül




Suriye'deki rejime karşı savaşan Nusra Cephesi'nin lideri Ebu Muhammed el-Colani, Beşşar Esed'in başına 3, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın başına da 2 milyon avro ödül koydu. Grubun internette yayınladığı Colani'ye ait ses kaydında, “Esed'i öldürene 3 milyon, Nasrallah'ı öldürene de 2 milyon avro ödül verme ve bu kişileri aileleriyle güvenli bir yere nakletme sözü veriyoruz” ifadeleri yer aldı. Suriye'deki Rus saldırılarının, İran'ın başarısızlığı ve Suriye rejiminin çöküşünün göstergesi olduğunu belirten Colani, “Hizbullah ve İran artık Suriye rejimine sundukları tüm yardımların boşa gittiğini anladı” dedi.






#rus ordusu
#uriye
#ortadoğu
#Golan Tepeleri
9 yıl önce