|

Müslümanlar hedefte

İntihar saldırısının arkasında Usame Bin Ladin'in bulunduğu iddiası üzerine Amarika, Kanada ve Avustralya'da Müslümanlar'a yönelik saldırılar başladı.

Yeni Şafak
00:00 - 14/09/2001 Cuma
Güncelleme: 17:02 - 16/08/2016 Salı
Yeni Şafak

New York'taki Dünya Ticaret Merkezi ile Washington'daki Pentagon binasına yapılan uçaklı intihar saldırılarının arkasında Usame Bin Ladin'in bulunduğu iddiası üzerine ABD'nin her bölgesinde Müslümanlar'a yönelik saldırılar başladı. Amerikalılar'ın, Müslüman ve Arap kökenli kişilerin ev ve işyerlerine saldırdığı belirtildi. Polis yetkilileri, Dallas'ın Irving banliyösünde, içinde bir okul ve caminin bulunduğu komplekse altı el ateş açıldığını, camların kırıldığını kaydettiler.



ABD'nin Chicago kentinde ise yaklaşık 300 kişilik bir grubun ellerinde bayraklarla Bridgeview semtinde toplanarak, bir camiye yürümeye başladığı bildirildi. Polisin kalabalığı durdurmak için semtteki birçok yolu kapattığı, kavga çıkaran kişilerin gözaltına alındığı kaydedildi. Washington'daki bir cezaevinde de, olayları televizyondan izleyen mahkumlardan birinin, Müslümanlar'a hakaret etmesi sonucu Müslüman bir mahkumun kişiye saldırarak yaraladığı ifade edildi.




Camiye bomba atıldı


ABD'nin komşusu Kanada'nın Oakville kasabasında da Arap ismi taşıyan 5 öğrenciye saldırıldığı, Montreal'de bir camiye bomba atıldığı, ancak saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi. Avustralya'da ise hem Müslüman hem de Ortodokslar'a saldırılar düzenlendi.




Öğrencilere şişeli saldırı


Ülkenin kuzeydoğusundaki Brisbane kentinde Müslüman öğrencileri taşıyan park halindeki bir otobüse taş ve şişelerle saldırı yapıldı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi. Sidney'de önceki gece bir Ortodoks kilisesinin ateşe verilmeye çalışıldığı ve aşırı sağcı kişilerin, Lübnanlılar'a ait bir kilisenin duvarlarına da yazılar yazdığı kaydedildi.




Tehdit mektupları


ABD'deki saldırılardan sonra, Almanya'da yaşayan Müslümanlar da tehdit ve hakaret mektupları almaya başladı. Almanya'daki Müslümanlar'ın Merkez Konseyi Başkanı Nedim İlyas, Phoenix adlı özel televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Müslümanlar'ın, ABD'deki terörist saldırılardan sonra sayısız tehdit mektubu ve hakaret dolu elektronik posta mesajı aldıklarına işaret ederek, "Müslümanlar böyle bir zamanda geri çekilmemeli, kendilerini dışlamamalı ve Alman toplumuna daha çok açılmalılar" dedi.



Bu arada Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'dan, "ABD'deki Arap ve İslam toplumuna zarar gelmemesi için gerekli önlemlerin alınmasını" istedi. Musa, basına yaptığı açıklamada, Arap Birliği daimi delegeler acil toplantısından sonra dün akşam Powell'la bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti.



Musa, Powell'dan ayrıca, "tehlikeli sonuçlar doğuracak acele açıklamalar yapılmamasını" istediğini kaydetti. Powell da Musa'ya "Başkan George Bush ile bu konuyu görüştüğünü ve Amerikan yönetiminin, Arap veya Müslüman, etnik ve dini kökeni ne olursa olsun tüm Amerikalılar'ı korumak için gerekli önlemleri alacağını ilettiğini" söyledi.




Bush'tan itidal çağrısı


CNN'e yaptığı açıklamada, Müslümanların da Amerika'da hakettiği saygıyı görmesi gerektiğini belirten Başkan George Bush, Bütün Müslümanları suçlu kabul edemeyiz, gerçek suçluları bulup cezalandıracağız.'' dedi. ABD Başkanı Bush CNN'le yaptığı canlı telefon konuşmasında, Amerikan halkına seslenerek Arap asıllı Amerikalılar ve Müslümanlara karşı saygılı olmalarını, onlara ırkları ya da dini tercihleri yüzünden kızmamalarını istedi. Bush, "Müslümanlar da bu ülkede hakettiği saygıyı görmelidir. Bütün Müslümanları suçlu kabul edemeyiz, gerçek suçluları bulup cezalandıracağız. Bu alışık olmadığımız bir tür savaş. Fakat bununla da baş etmeyi öğreneceğiz.'' dedi.



Pakistan ve diğer ülkelerin yaptığı açıklamalara minnettar olduklarını belirten Bush, ''Pakistan hükümetine suçluların yakalanması amacıyla işbirliği için fırsat tanıyacağız. Nasıl bir istihbarat topladığımızı ve ne bildiğimizi açıklamayacağız. Ülkemiz birbirine kenetlenmiş durumda. Üzücü olayların arasında çok güçlüyüz.'' dedi. Bush, kendisini düşünmediğini, aileleri ve çocukları düşündüğünüde sözlerine ekledi.



Öte yandan ABD Başkanı Bush, Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a düzenlenen saldırıların ardından, Kongre'den 20 milyar dolar tutarında acil fon istedi.



#ABD
#Terör saldırısı
#Usame Bin Ladin
#Kanada
#Avustralya
#Müslümanlar hedefte
23 yıl önce