|

Musul Barajı’nda çatışma

Kerkük başta olmak üzere 11 saatte 30 bin km2’lik alanı çatışmasız terk eden Barzani yönetimi, Musul Barajı çevresinde direnmeye çalışıyor. Ovaköy-Tel Afer-Musul ticaret güzergahı olan bölgede Haşdi Şabi ile Peşmerge arasında çatışma çıktı. 8’i Haşdi Şabi milisi 9 kişi öldü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:46 - 19/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Barzani ve Peşmergeleri, Musul Barajı çevresinde direnmeye çalışıyor
Barzani ve Peşmergeleri, Musul Barajı çevresinde direnmeye çalışıyor

11 saatte 30 bin kilometrekarelik alanı neredeyse çatışmasız terk eden Barzani ve Peşmergeleri, Musul Barajı çevresinde direnmeye çalışıyor. Ovaköy-Tel Afer-Musul ticaret yolunun güzergahı anlamına gelen bölgede önceki gece Şii Haşdi Şabi milisleri ile Peşmerge arasında çatışma yaşandı. Çatışmada 8’i Haşdi Şabi milisi olmak üzere 9 kişinin öldüğü, 11’inin ise yaralandığı öğrenildi.


Bölgedeki birçok ilçe ve beldeye giren Irak ordusu, resmi kurumlardaki Peşmergeleri ve Barzani’nin partisi KDP üyelerini ‘bulundukları yerleri bir an önce terk etmeleri’ için uyarıyor. Peşmerge ve KDP’lilerin bu çağrıya genellikle uydukları gözleniyor. Musul yakınlarında TSK üssünün de bulunduğu Başika’da Irak ordu güçlerinin girişiyle kutlamalar yapılırken, Duhok ve Erbil’e giden karayollarında Barzani güçlerinin kazdığı hendekler de kapatılıyor. Musul Barajı çevresinin Peşmerge’den tamamıyla temizlenmesinin ise birkaç günü bulması bekleniyor.



Eve dönüş

Irak ordusu ve Haşdi Şabi milislerinin yürüttüğü operasyonla bölge hızla normale dönüyor. DEAŞ işgaliyle evlerinden ayrılmak zorunda kalan ve daha sonra ilçeyi işgal eden Peşmerge'nin de dönüş izni vermediği Havice halkı, yurtlarına kavuşmak için yollara düştü.

#Irak
#Musul
#Baraj
#Peşmerge
6 yıl önce