|

Musul'da kirli yöntem raporu

Irak İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yayınlanan yeni rapor Irak ve koalisyon güçlerinin Musul’da DEAŞ’a yönelik operasyonlarda, sivil yerleşim alanlarına ‘atom bombası’ etkisinde aşırı güç kullandığını savunuyor. Rapor, operasyonların katliama dönüştüğünü, binlerce sivilin hayatını kaybettiğini, yüzbinlercesinin evini terkettiğini ortaya koyuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 05:22 - 27/03/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Musul'da kirli yöntem raporu
Musul'da kirli yöntem raporu

Irak İnsan Hakları Gözlemevi'nin yayınlandığı Musul raporu, şehri DEAŞ'tan kurtarmak için Irak ve ABD'nin başını çektiği koalisyon güçleri tarafından başlatılan operasyonun sivillere yönelik ağır bilançosunu ortaya koydu. Yayınlanan rapor Musul'a ilişkin yeni verileri de içeriyor. Kentin batısında 19 Şubat'ta başlatılan operasyonların ardından Musul'da hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 846'yı bulduğu bildirildi. 415 binden fazla kişinin yaşadığı bölgeleri terk ettiği kaydedilen raporda, evlerini terk eden 2 bin 279 kişiye hükümet ve uluslararası kuruluşlar tarafından destek sağlandığı ifade edildi. Musul'daki sağlık yetkilileri, şehirden ayrılan kişilere sağlanan ilaç ve tıbbi yardımın yetersiz olduğunu ve acil yardım ihtiyacını vurguladı.







HİROŞİMA VE NAGAZAKİ YÖNTEMİ KULLANILIYOR


Gözlemevi raporda çarpıcı bir değerlendirmeye de yer verdi. Rapor, Irak ve koalisyon güçlerinin şehre yönelik bombardımanını Nagazaki ve Hiroşimaya benzetti. Gözlemevinin açıklamasında, “Musul'un batısındaki binlerce sivil, Başbakan Haydar İbadi'nin 19 Şubat başlattığı operasyon kapsamındaki çatışmalar sonucu hayatını kaybetti” denildi. Yerleşimin olduğu bölgelere şiddetli bombalamanın tarihte herhangi bir zafere ulaştırmadığı belirtilirken, Hiroşima ve Nagazaki'de olduğu gibi kirli yöntemler kullanılmasının hızlı bir çözüm sağlamadığı ifade edildi. Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine II. Dünya Savaşı sırasında ABD ordusu tarafından iki atom bombası atılmış, yüzbinlerce insan saniyeler içinde ölmüştü. İki atom bombası sonucunda Japonya teslim olduğunu ilan etmişti.



OPERASYON DURDURULDU


Irak ordusu dün, operasyonlar sonucu yükselen sivil ölümleri nedeniyle operasyonun, yeni planlama yapılana kadar durdurulduğunu açıkladı. Irak Federal Polis sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Son günlerde çok yüksek boyutlara ulaşan sivil ölümleri, planımızı yeniden gözden geçirmek için operasyonu durdurma kararı almaya zorladı” denildi.







ABD katliamda Irak'ı işaret etti


ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 17 Mart'ta Musul'da sivillerin ölümüne yol açan hava saldırısının Irak güvenlik güçlerinin talebi sonucu gerçekleştirildiğini iddia etti. CENTCOM'dan yapılan açıklamada, “16-23 Mart tarihleri arasında yapılan saldırıya ilişkin ilk araştırmaya göre, Irak güvenlik güçlerinin talebi doğrultusunda Mart 17'de Musul'un batı tarafında DEAŞ'a ve malzemelerine saldırılmıştır ve bu saldırı sonucunda sivillerin öldüğü yönünde iddialar ortaya çıkmıştır” ifadesi ile katliamın sorumlusu olarak Irak tarafını gösterdi.




#İnsan Hakları Gözlemevi
#DEAŞ
#ABD
7 yıl önce