|

Musul'un Batısına operasyon başladı

Irak Başbakanı İbadi, Musul operasyonu kapsamında kentin batısına yönelik operasyon başlattıklarını açıkladı. İbadi, "Musul'un batısını özgürleştirmek için Ninova'ya geliyoruz” dedi.

Yeni Şafak
09:40 - 19/02/2017 Sunday
Güncelleme: 11:43 - 19/02/2017 Sunday
Diğer
Irak ordusu Musul'un batısına operasyon başlattı.
Irak ordusu Musul'un batısına operasyon başlattı.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Yahya Resul, Musul'un batı yakasının terör örgütü DEAŞ'ın elinden geri alınması için başlatılan operasyonda üç cepheden ilerleme kaydedildiğini duyurdu.



Resul, "Sabahın erken saatlerinde başlayan operasyonda, Irak ordusu kuzeyden, federal polis güçleri hem kuzey hem de güneyden,Haşdi Şabi güçleri ise batı cephesinden ilerleme kaydediyor." dedi.



Öte yandan Musul Operasyonlar Komutanı Abdulemir Yarullah yaptığı yazılı açıklamada, "Operasyona katılan güçler, verilen talimatlar doğrultusunda ilerleme kaydedecek. Musul'un batısının geri alınması için Irak ordusu, federal polis gücü ve Haşdi Şabi yoğun bir çatışma içerisinde." ifadelerini kullandı.



Irak Başbakanı Haydar el- İbadi bu sabah yaptığı açıklamada, Musul'un batı yakasının terör örgütü DEAŞ'tan geri alınması için askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu. Televizyonda yaptığı kısa konuşmada İbadi, “Operasyonda yeni aşamanın başladığını bildiriyoruz, Musul'un batısını özgürleştirmek için Ninova'ya geliyoruz" dedi.



Halka ayrı DEAŞ'a ayrı broşür atıldı


17 Ekim'de başlayan operasyonda kentin Doğu yakası geçtiğimiz hafta DEAŞ'tan tamamen temizlenmişti. Terör örgütü 2016'nın son günlerinden bu yana kentte tamamen kuşatılmış durumda.



Irak ordusu dün hava araçlarından hem kentte yaşayan sivillere hem de DEAŞ üyelerine yönelik broşürler attı.



Halka “Irak ordusunu karşılamak için hazır olun" mesajı verilirken, DEAŞ üyelerine ise “teslim olun" çağrısı yapıldı.



Birleşmiş Milletler rakamlarına göre; Musul'un batısında hâlâ 750 bin dolaylarında sivil bulunuyor.



Sivillerin durumu kötüye gidiyor

Öte yandan Irak'ın Musul kentinin batısında, dükkanların kapalı olması, hayat pahalılığı ve içme suyu kıtlığı nedeniyle onbinlerce sivilin durumunun kötüye gittiği bildirildi.



Bölgeye yapılan gıda ve yakıt yardımlarının azaldığı, dükkanların ve pazarların kapalı olduğu ve birçok bölgede elektriğin kesildiği ve içme suyu kıtlığı yaşandığı belirtiliyor.



Irak'taki İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande, bölgede durumun endişe verici olduğunu belirterek "Araştırmalar, halkın şu an büyük bir sorun yaşadığını, anne ve babaların çocuklarını doyurmak ve evlerini ısıtmak için büyük çaba harcadığını gösteriyor." değerlendirmesini yaptı.



Grande, operasyonlar sırasında onbinler ya da yüzbinlerce sivilin, bir süre kuşatma altında tutulabileceğine ve bölgeden kaçışların olabileceğine işaret ederek sivillerin kurtarılmasının en öncelikli meselelerden biri olduğunu bildirdi.


#Irak
#Musul
#Operasyon
#DEAŞ
7 years ago