|

Nasihate ihtiyacımız yok

Başbakan Davutoğlu Hollandalı mevkidaşı Rutte ile yaptığı ortak açıklamada, Türkiye'nin sınırı hiç kapatmadığını söyledi. Davutoğlu, "Esed ve Rusya'nın saldırılarına dur diyemeyenlerin Türkiye'ye 'kapıları açın' demesi ikiyüzlülüktür, bizim nasihate ihtiyacımız yok" şeklinde konuştu.

Yeni Şafak
16:15 - 10/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 18:24 - 10/02/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Hollanda Başbakanı Rutte ortak basın açıklaması düzenledi.. Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle;



Bu zirvede aldığımız kararlar çerçevesinde, sadece mülteci krizini değil, Türkiye-AB ilişkilerini de konuştuk.



Gümrük birliğinin revize edilerek yeniden ele alınmasını da değerlendirdik. AB ile Türkiye arasında Mayıs ayında yeni bir zirve olacak. Rusya'nın Suriye Operasyonları BM ve NATO'da gündeme getirilecek.



"Nasihate ihtiyacımız yok"


Türkiye-Suriye sınırı hiçbir zaman kapanmadı. Suriye'nin ve Rusya'nın bu bombardımanına dur diyemeyen bazı çevrelerin bize "Türkiye sınırlarını aç" demesi kabul edilemez, bu sadece iki yüzlülüktür. Bu konuda nasihate ihtiyacımız yok.



Türkiye sorumluluğunun gereğini yapmaktadır, sorumluluğunu yerine getirmeyenlerin bize ders vermeye kalkması kabul edilemez.



"AB bu parayı Türkiye'ye değil, mültecilere verdi"


Türkiye-AB eylem planında 3 milyar avroluk yardım, kesinlikle Türkiye'ye yapılan bir yardım değildir, bu tamamen mültecilere yapılan bir yardımdır. Bazı çevrelerde şöyle bir algı görüyorum, "AB Türkiye'ye 3 milyon avro verdi, bu sebeple Avrupa'da 1 tane bile mülteci görmek istemiyor." Türkiye bunun hesabını yapacak bir ülke değildir. Bu paranın tamamı Suriyeli mülteciler için harcanacak, onların ihtiyaçları için kullanılacaktır.



"Türkiye'yi yalnız bırakamayız"


Hollanda Başbakanı Rutte, "Türkiye'yi yalnız bırakamayız" dedi. Rutte şöyle konuştu;



Bu mültecilerin Avrupa'daki dağılımını sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Konunun yavaş ilerlediğini kabul ediyorum. Bu isteksizlikten kaynaklanmıyor. Bu 160 bin insanın dağılması zaman alıyor.




Suriye'de Rus saldırlarının benzeri Ukrayna'da da olmuştu. AB'nin küresel bir aktör olma konusunda Suriye ve diğer bölgelerde bir adımı olacak mı? sorusuna, Rutte,"Biz Rusya'nın Kırım ve Ukrayna'daki aksiyonlarında yaptırımlar ile karşılık veriyor. Suriye konusunda da durum çok endişe verici.



"ABD'den net bir tavır beklemek hakkımız"


Başbakan Davutoğlu; "Terör büyük tehlikedir. Ancak terörden daha tehlikeli bişey vardır ki terör örgütlerini ayırmaktır. Bana zarar vermiyor diye diğerine zarar veren terör örgütünü görmezden gelmesidir. PKK Türkiye, Avrupa için bir terör örgütüdür. PKK'nın uzantısı olan, Kandil'den yönetilen PYD terör örgütü değil mi? Stratejik ortağımız ABD'den açık ve net tavrını beklemek hakkımızdır. PYD Suriye rejimi ile iş birliği yapmıştır ve şuan da Rusya ile birlikte etnik katliam işlemektedir. Türkiye'ye dönük herhangi bir tehdit olursa, Suriye'deki terör odaklarına karşı da tedbirimizi alırız." dedi.





#davutoğlu
#hollanda
#başbakan
8 yıl önce