|

NATO: Türkiye'den gelen bilgiler tutarlı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg​ ile Başbakan Davutoğlu ortak açıklama yaptı. Türkiye'nin Rusya'dan özür dileyip dilemeyeceği sorulan Başbakan Davutoğlu net cevap verdi, "Bizim ordumuz işini yapmıştır. Hiçbir ülke görevini yerine getirdiği için özür dilemez" dedi. Stoltenberg​ ise, Türkiye'nin verdiği bilgilerin 'bağımsız kaynaklardan gelen bilgiler ile tutarlı olduğunu' açıkladı.

Yeni Şafak
12:56 - 30/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 17:15 - 30/11/2015 Pazartesi
Diğer

Başbakan Ahmet Davutoğlu NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü. NATO Genel Merkezi'nde yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Başbakan Davutoğlu ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ortak basın toplantısı düzenledi.



Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:


Rus uçağının düşürülmesi ile ilgili olarak bir görüşme yaptık. Bizim yaptığımız şey savunmaya dönüktü. Rusya tarafından 3 kez hava sahamız ihlal edildi. Biz de 3 kez uyardık. 24 Kasım'da olanların sorumluluğu Türkiye'nin üzerinde değildir. Her seviyede görüşmeye açığız. Hava sahamızı koruduğumuz için suçlanmamamız gerekiyor.



Suriye'de 1 Ocak'tan sonra yeni bir siyasi çözüm süreci başlayacak.



"Hiçbir ülke görevini yaptığı için özür dilemez"


Geçen hafta ben daha hükümeti kurdum aynı gün Rus uçakları bizim hava sahamızı ihlal etmişti. Onurlu bir ülkenin Başbakanıyım ben ve bu hükümet son seçimde rekor bir destek olan yüzde 49,5 destek almıştır. Bizim kara sınırlarımızı ve hava sahamızı korumamız ülke güvenliği için bir gerekliliktir. Hiçbir ülke görevini yerine getirdiği için özür dilemez. Türkiye sınırlarının korunması ulusal bir görevdir, bizim ordumuz işini yapmıştır, hava sahasını korumuştur. Ama Rus tarafı konuşmak istiyor ise ve gelecekte bu tür istenmeyen olayları önlemek istiyorsa her türlü diyaloğa açığız. İlişkileri geliştirmek istiyorlarsa diyaloğa açığız. Ben ekonomik yaptırımlar ve diğer önlemleri Rusya'nın ilan ettiğine dair haberleri takip ediyorum. Hepimiz ekonomik yaptırımlara karşıyız. Ruslar ekonomik önlemlere kendileri karşıydı, şimdi tutarsızlık yapılıyor. Türkiye'ye karşı aynı önlem uygulanıyor. Ukrayna ile ilgili olarak Rusya'ya yapıldığında Rusya bunlara karşı çıkmıştı şimdi Türkiye'ye uyguluyor. Biz bu gerginliği tırmandırmayacağız. Hiçbir şekilde Rus halkı tarafından olumsuz görülecek bir şey yapmayacağız. Rus halkı Türkiye'nin dostudur. Rusya'nın bu önlemleri almamasını istiyoruz çünkü her iki tarafın da menfaatine karşı adımlar bunlar. Diyaloğa hazırız, bu her ülke için de önemli bir kazanımdır. Ancak bizim ordumuz ve askerlerimiz doğru olanı yapmıştır. Bizim için onurumuz olan sınırları korumuştur.



Stoltenberg ise şunları söyledi:


Her türlü temasa açığız. Bu gerilimi sakinleştirmek gerekiyor. Geçen hafta yapılan temaslar da mekanizmaların ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Eğer böyle bir olay tekrarlanırsa, kontrolden çıkmayı önleyemeyiz diye korkuyorum.



"Elimizdeki bilgiler Türkiye'den aldığımız bilgilerle tutarlı"


Geçen hafta gördüğümüz, ilk defa Türkiye'nin hava sahasının Rus uçakları tarafından ihlali değildir. Bizim bağımsız kaynaklardan aldığımız bilgiler, Türkiye'den aldığımız bilgilerle tutarlıdır. Şuan gerginilği sakinleştirmeye çalışıyoruz. Ankara ile Moskova arasında doğrudan temasları destekliyoruz. Türkiye'nin egemenlik hakkıdır bu. Yarın zaten NATO'da yapılacak olan Dışişleri Bakanları toplantısında bu tırmanmayı nasıl azaltacağız ve riskleri nasıl azaltabileceğiz bunları görüşeceğiz. Eğer bunlar olur ise, bunların kontrolden çıkmasını önlemeye çalışacağız.





#Stoltenberg​
#Başbakan Davutoğlu
#NATO
8 yıl önce