|

Nepal'de on binlerce çocuk ölümün eşiğinde

Nepal'de, on binlerce çocuk, yeterli tedavi ve gıda imkanına sahip değil. Çocuk hakları örgütü CWIN, Hindistan sınırının kapatılması sonucu ortaya çıkan krizin en çok çocukları etkilediği uyarısında bulundu.

Yeni Şafak
11:18 - 1/12/2015 mardi
Güncelleme: 09:37 - 1/12/2015 mardi
AA

Nepal'deki çocuk hakları örgütü CWIN, Nepal-Hindistan sınırının kapatılmasının ardından başlayan yakıt ve ilaç sıkıntısı nedeniyle on binlerce çocuğun hayatının risk altında olduğunu bildirdi.



Merkezi Katmandu'da bulunan CWIN yetkililerinden Sumnina Tuladhar, yaptığı açıklamada, bazı ailelerin yakıt sıkıntısı nedeniyle çocuklarını tedavi için hastaneye götüremediklerini söyledi.



Tuladhar, yakıt sorununun okulların kapatılmasına da neden olduğunu belirterek, "Çocuklar, yeterince beslenemiyor. Aynı zamanda ısınmak ve yemek yapmak kullanılan odun ateşinin dumanı, çocuklarda solunum sorunlarına yol açıyor" diye konuştu.



Kırsal bölgelerdeki çocukların en temel tıbbi malzemelerinden bile yoksun kaldığını vurgulayan Tuladhar, "Nisan ayında meydana gelen deprem nedeniyle zaten zor durumda olan aileler, şimdi de sınırın kapanması sonucu baş gösteren yakıt ve ilaç sıkıntısıyla boğuşuyor. Özellikle kırsal kesimlerdeki çocuklar arasında kronik hastalık riski çok fazla" dedi.



3 milyondan fazla çocuk ölüm riski taşıyor


Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da Nepal'deki yakıt, ilaç ve aşı sıkıntısı nedeniyle kış aylarında 125 bin yenidoğan ile 5 yaşından küçük 3 milyondan fazla çocuğun hastalık ve ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunmuştu. UNICEF'ten yapılan açıklamada, Nepal hükümetinin elindeki tüberküloz aşılarının bittiği, antibiyotik ve diğer aşıların da tükenmek üzere olduğu belirtilmişti.



Nepal'de bazı etnik gruplar, 20 Eylül'de kabul edilen ve ülkeyi 7 federal eyalete ayıran yeni anayasaya karşı çıkmıştı. Ülkenin güneyinde yaşayan Madhesilerin, anayasayı protesto etmek için düzenledikleri gösteriler sırasında Hindistan sınırını kapatmaları sonucu Nepal'e yakıt, ilaç ve diğer hayati malzemelerin girişi engellenmişti. Hindistan ile kültürel bağları olan Madhesiler, yaşadıkları bölgede kendi adlarını taşıyan özerk bir eyalet oluşturulmasını talep ediyor. Gösterilerde, protestocularla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda yaklaşık 45 kişi yaşamını yitirmiş, Hindistan'dan tedarik edilen akaryakıt ve günlük ihtiyaç malzemelerinin ülkenin kuzeyine gönderilmesi engellenmişti. Eylemler, yakıt, gıda ve tıbbi malzemelerin büyük bir kısmını Hindistan'dan alan ülkede günlük yaşamın felç olmasına neden olmuştu.



Nepal'de 25 Nisan'da yaşanan depremde 6 bin kişi ölmüş, 12 binden fazlası yaralanmış, binlerce kişi de evsiz kalmıştı. Hala çadırlarda ve geçici sığınaklarda yaklaşık 200 bin kişi, yaşam mücadelesi veriyor. Yaklaşık bin 500 kilometre rakımda yer alan ülkede kış, son derece zor geçiyor.



#Nepal
#UNICEF
il y a 8 ans