|

New Hampshire seçimlerini Trump kazandı

ABD'de ön seçimlerin ikincisi New Hampshire eyaletinde yapıldı. Oyların sayımı devam ederken, Demokrat Parti'den Vermont Senatörü Bernie Sanders'ın, Cumhuriyetçi Parti'den ise emlak milyarderi Donald Trump'ın seçimi kazandığı belirtiliyor.

Yeni Şafak
07:31 - 10/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 05:38 - 10/02/2016 Çarşamba
AA

ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde partilerin başkan adaylarının belirlenmesinde önemli rol oynayacak ön seçimlerin ikincisi New Hampshire eyaletinde yapıldı.



Oyların sayımına devam edilirken ABD basını, Demokrat Parti'den Vermont Senatörü Bernie Sanders'ın, Cumhuriyetçi Parti'den ise emlak milyarderi Donald Trump'ın seçimi kazandığını bildiriyor.



ABD'nin 45'inci başkanının belirleneceği 58'inci başkanlık seçimleri kapsamında New Hampshire eyaletindeki ön seçimler tamamlandı. Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan eyalette Cumhuriyetçi ve Demokrat partilere kayıtlı 730 bin seçmen bulunuyor. Geleneksel seçim sistemiyle yapılan ön seçimlere partililerin ilgilisi de büyüktü. Sabaha kadar süren yoğun kar yağışına rağmen seçmenler sandık başında uzun kuyruklar oluşturdu.



Partililerin oy verme işlemleri yerel saatle 19.00'da sona erirken, yetkililer rekor katılımın gerçekleştiğini bildirdi.



Aday adaylarının yarışa “tamam mı yoksa devam mı?” demeleri açısından önemli rol oynayacak olan eyaletteki ön seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre Demokrat Parti'de Vermont Senatörü Bernie Sanders, Cumhuriyetçi Parti'de ise Donald Trump yarışı ilk sırada götürüyor.



Oyların sayımı devam etse de ABD medyası Sanders ile Trump'ın New Hampshire'daki ön seçimleri kazandığını bildiriyor.



Demokrat Parti'de oyların yüzde 17'i açılırken, ilk sonuçlara göre oyların yüzde 58'ini Sanders kazandı, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise yüzde 40'da kaldı.



Cumhuriyetçiler arasında ikincilik için büyük çekişme var


Cumhuriyetçi Parti kanadında ise oyların yüzde 13'ü açıldı. Donald Trump şu ana kadar partililerin yüzde 35'inin desteğini kazanarak ilk sırada yarışı götürürken, Ohio Valisi John Kasich yüzde 16, eski Florida Valisi Jeb Bush yüzde 12, Teksas Senatörü Ted Cruz yüzde 12 ve Florida Senatörü Marco Rubio yüzde 10 ile arkadan geliyor.



Partinin başkan adaylığını kazanmak için yarışan 9 aday adayı bulunuyor. Trump, Cruz, Rubio, Bush ve Kasich'in yanı sıra emekli beyin cerrahı Ben Carson, New Jersey Valisi Christ Christie, bir teknoloji firmasının eski CEO'su Carly Fiorina ve eski Virginia Valisi Jim Gilmore partilerinin adaylığını kazanmak için yarışıyor.



New Hampshire'daki seçiminin sonuçlanmasının ardından bazı aday adaylarının seçim kampanyalarını askıya alması bekliyor.



Ön seçimlerin ilki 1 Şubat'ta Iowa eyaletinde yapılmıştı. Iowa'da demokratlardan Hillary Clinton ile Bernie Sanders yarışı kafa kafaya götürürken, Clinton rakibine binde 2 puan farkla üstünlük sağlamıştı. İstediği sonucu alamayan demokratların diğer aday adayı eski Maryland Valisi Martin O'Malley ise “havlu attığını” duyurmuştu.



Cumhuriyetçilerde ise Teksas Senatörü Ted Cruz oyların yüzde 28'ini toplayarak ilk sırada yer almıştı. Cruz'u yüzde 24 ile Donald Trump, yüzde 23 ile de Rubio takip etmişti.



Cumhuriyetçi Parti'de Iowa ön seçimlerinin ardından Kentucky Senatörü Rand Paul, eski Arkansas valisi Mike Huckabee ve eski Pensilvanya senatörü Rick Santorum adaylıktan çekilmişti.



Ülkede bir sonraki ön seçimler 20 Şubat'ta gerçekleştirilecek. Demokrat Parti 20 Şubat'ta Nevada'da "parti toplantıları" yöntemiyle, Cumhuriyetçi Parti ise Güney Carolina'da geleneksel seçim usulüyle ön seçimlerini yapacak.

#ABD Başkanlık seçimleri
#Donald Trump
8 yıl önce