|

Nijer'de muhalefet lideri tutuklandı

Demokrasinin Tesisi ve Cumhuriyetin Savunması Cephesi (FRDDR) Lideri Ali'nin perşembe günü Devlet Başkanı Issoufou'yu devirmeye yönelik komplo kurmaktan tutuklandığı belirtildi.

Yeni Şafak
12:28 - 20/05/2017 Cumartesi
Güncelleme: 12:34 - 20/05/2017 Cumartesi
AA
Diğer
Diğer

Nijer'de Demokrasinin Tesisi ve Cumhuriyetin Savunması Cephesi (FRDDR) lideri

Amadou Djibo Ali

'nin tutuklandığı iddia edildi.

Yerel basın, Max ismiyle de bilinen Ali'nin, Nijer Devlet Başkanı Issoufou Mahamadou'yu devirmek için komplo hazırlığında olduğu gerekçesiyle tutuklanarak Niamey cezaevine gönderildiğini yazdı.

Ali'nin avukatının açıklamasına yer veren bir internet sitesi, Ali'nin pazartesi gözaltına alındığını, üç gün boyunca sorgulandığını ve akabinde komplo kurmaktan suçlu bulunarak tutuklandığını duyurdu.

Mart 2016'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Nijer'de muhalefet ve hükümet arasında ipler iyice gerilmişti.

Daha önce Fransa'da bulunan muhalefet lideri Hama Amadou, seçim kampanyasını yürütmek için ülkesine geri dönmüş, ancak Nijerya'da bebek kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle hapse atılmıştı.

Seçim kampanyasını cezaevinde yürütmek zorunda kalan Amadou, 21 Şubat 2016'da yapılan ilk turda, yüzde 48 oranda oy alan rakibi Mahamadou karşısında yüzde 17,79 alarak ikinci tura yükselmeyi başarmıştı.

Ancak Amadou, seçimlerin 20 Mart 2016'da yapılacak ikinci turundan dört gün önce, Niamey'de bulunduğu hapishaneden hastaneye kaldırılmış, hastaneden de tedavi olmak üzere özel uçakla Fransa'ya götürülmüştü.

  • İlk olarak 2014 yılında başlayan soruşturma kapsamında, o dönemde meclis başkanı olan Amadou, eşi ve 16 kişi, Nijerya ve Benin'de yeni doğan bebekleri Nijer'e getirerek, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere satmakla suçlanmıştı.

Öte yandan muhalefet, bu sırada cumhurbaşkanlığına aday olacağının sinyallerini veren Amadou hakkındaki suçlamaların tamamen siyasi olduğunu iddia etmişti.

#Nijer
#Issoufou Mahamadou
#Amadou Djibo Ali
7 yıl önce