|

Norveç'e Filistin baskısı

Filistin'in Norveç tarafından tanınmasına destek çıkmayan ana muhalefet İşçi Partisi'nde gençlik kolları partiye tavrını değiştirme çağrısında bulundu

Yeni Şafak
15:40 - 21/11/2014 Cuma
Güncelleme: 13:50 - 21/11/2014 Cuma
AA
.
.
İsrail'in Gazze saldırılarından sonra Norveç'te de Filistin'in devlet olarak tanınmasına yönelik talepler artıyor.


İsrail'in Gazze ve Batı Şeria saldırıları, bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Norveç’te de bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılandı. 


Filistin'in Norveç tarafından tanınması talebi, iktidardaki sağ parti milletvekili ve eski Başbakan Kore Willoch ve Sosyalist Sol (SV) partisi tarafından dile getirildi. Ayrıca birçok sendika ve sağlık örgütleri de talebe destek veriyor. Ancak Filistin'in devlet olarak tanınması talebi parlamentoda sadece Sosyalist Sol (SV) tarafından destekleniyor.


Buna rağmen ana muhalefet konusundaki İşçi Partisi'nin Gençlik Kolları Başkanı Mani Hussaini, partilerinin bu konuda yanlış yaptığını ve Filistin’in hemen devlet olarak tanınmasına destek vermesi gerektiğini söyledi.


Parti yönetiminin durumu yanlış bir açıdan analiz ettiğini savunan Hussaini, Filistin'in tanınması durumunda barış görüşmelerinde Filistinlilerin elinin güçleneceğini, bunun da barışa bir adım daha yaklaşmak olduğunu ifade etti. Hussaini, "Tanımaya bir ön şart koyarak iki devletli çözümün hayata geçmesini bekleyemeyiz. Tam aksine şimdi Filistin’i tanımak iki çözümlü devlete bizleri daha da yaklaştıracaktır. Bu şekildeki bir karar İsrail cephesinde baskıya neden olacak ve görüşmelerin tekrar başlaması söz konusu olacaktır" dedi.


Filistin'in devlet olarak tanınmasına yönelik girişimler son dönemde Avrupa ülkelerinde arttı. İsveç'in geçen ay Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıma kararının yanı sıra İrlanda ve İngiltere parlamentoları bu yönde bağlayıcılığı olmayan kararlar almıştı. İspanya'da parlamento hükümetin Filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararı alırken, Hollanda’da iktidar ortağı İşçi Partisi Filistin devletinin tanınması konusunun mecliste tartışılmasını istemişti. Son olarak Fransa meclisinde Sosyalist Grup Filistin’in resmen tanınmasını talep eden karar tasarısını meclis gündemine sunmuştu.
#Norveç
#Filistin
#Mani Hussaini
#tanıma
9 yıl önce