|

Nükleer silah kullanacak

Kalbinden vurulan Amerika en sert biçimde misillemeye hazırlanıyor. İlk hedef Usame Bin Ladin'i barındıran Afganistan; sonrakiler henüz belli değil. ABD Afganistan'ı toptan işgal dahil, 4 alternatifli bir plan üzerinde son çalışmaları yapıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 13/09/2001 Perşembe
Güncelleme: 21:06 - 12/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

Yaşadığı terör kabusuyla kalbinden vurulan Amerika, bu eyleme nasıl karşılık vereceğini tasarlıyor. Tarihin en büyük saldırısının hedefi olan ABD'nin, sert tepki göstereceği belirtiliyor. Amerikalı üst düzey yetkililer, nükleer silah kullanımı da dahil olmak üzere, 'hiçbir misilleme seçeneğinin gözardı edilmediğini' söylüyorlar. ABD Başkanı George Bush'un, 'Terörist eylemi gerçekleştirenlerle destekleyenler arasında ayrım yapmayacağız' açıklaması üzerine uzmanlar, misilleme sahasının geniş tutulacağı yorumunu yapıyor.



Bush, dünyanın her tarafındaki ABD üslerini en üst düzeyde alarma geçirdi. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de, 'Silahlı güçlerimiz hazır' dedi. ABD'de tüm birimlerin şüpheleri Usame Bin Ladin üzerine yoğunlaştı. Bir istihbarat yetkilisi, 'Sadece Bin Ladin bu saldırıyı yapacak kadar güçlü' dedi.



Tartışılan dört seçenek


ABD'nin misilleme seçenekleri arasında en çok üzerinde durulan dört seçenek şunlar:



Afganistan'a şiddetli hava saldırısı:

Amerika'nın gücünü göstermek istemesi ve Bin Ladin'e duyduğu nefret nedeniyle nükleer başlıkların da kullanılacağı şiddetli bir harekat.



Afganistan'a savaş ilanı:

Afgan topraklarının işgali. Burada sorun, Afganistan'a girmek için kullanılacak komşu ülkelerin isteksiz olma ihtimali.



Bin Ladin'i ele geçirmek:

Özel birliklerle yapılacak harekatla Bin Ladin'i yakalamak.



Siyasal baskı:

Geçmişte Taliban'ı destekleyen Pakistan ve Suudi Arabistan gibi ülkeler üzerinde büyük siyasi baskı oluşturarak Bin Ladin'i adalet önüne çıkarmak.



Powell: Uzun bir savaş olacak


ABD Başkanı George Bush saldırıları "savaş hareketi" olarak nitelendirdi. "Bu eylemler, terör eyleminden çok daha fazla bir şeydi. Bu saldırılar, savaş hareketiydi. Özgürlük ve demokrasimiz saldırı altında" diyen Bush, ABD'nin "farklı bir düşmanla" yüzleştiğini belirterek, bu düşmanın "gölgeler arkasında saklandığını" söyledi.



Dışişleri Bakanı Colin Powell, başkent Washington ile New York'taki uçaklı saldırıları, "ABD'ye ve bütün demokratik ülkelere yönelik bir savaşa" benzetti ve ABD'nin çok sert karşılık vereceğini söyledi. Powell, "Amerikan halkı, bir savaşın söz konusun olduğunu gayet iyi anlamış durumda; vereceğimiz karşılık bir savaşa vereceğimiz karşılık gibi olmalı" dedi ve "Bu, uzun süren bir çatışma olacaktır" dedi.



"Dünyayı seferber edeceğiz"


Powell, "Vereceğimiz karşılık, bir kişiye yönelik tek bir karşı-saldırıyla sınırlı kalmayacak" dedi ve askeri misillemenin açık seçik gündemde olduğu hissini vererek, "Verilecek karşılık, uzun vadeli bir çatışma olacak ve birçok cepheden yürütülecek" diye konuştu. Powell, "Vereceğimiz karşılık askeri de olabilir; umarım hedef alınacak adamları bulur ve eylemlerimizi doğrudan onlara yöneltiriz" dedi ve ABD'nin bu eylemleri destekleyenlere karşı bütün dünyayı seferber edeceğini söyledi. NATO Genel Sekreteri George Robertson, BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Avrupa Birliği Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile görüştüğünü söyleyen Powell, Ortadoğu'da birçok liderle görüşme hazırlığı içinde olduğunu da sözlerine ekledi. Washington Post ve ABC tarafından yapılan bir araştırmada, her 10 Amerikalıdan 9'unun, saldırıların sorumlularına karşı "askeri karşılık verilmesinden yana olduğu" ortaya çıktı.



TALİBAN: ABD BÜYÜK HATA YAPAR


Taliban lideri Molla Ömer'in sözcüsü Aldülhai Mutmain, ABD'nin Afganistan'a yönelik olası bir intikam saldırısının işe yaramayacağını söyledi. Sözcü, "Amerikalılar intikam için bireyleri hedef alırsa, bulamaz. Askeri ya da ekonomik stratejik kuruluşları hedeflerse Afganistan'daki bu tür hedefler bir füze parası bile etmez. Bütün bir milleti ortadan kaldırmak isterlerse, bu yalnızca ABD'ye karşı kini daha da artırmaya yarar" dedi. Sözcü, "ABD geçmişte kanıt bulmaya yetkin değildi, gelecekte de böyle bir kaabiliyete sahip olamayacak çünkü Ladin, böyle bir güce sahip değil." ABD'nin Afganistan'ı vurması halinde "büyük bir hata" yapacağını bildiren sözcü, "1998'deki saldırıda elde ettiği tek sonuç 70 füze parasına 15 kadar sade vatandaş ölümüydü" dedi.



SALDIRI İNCİRLİK'TEN YAPILMAYACAK


Türkiye ise, saldırının arkasında Irak gibi komşu bir ülkenin bulunması kaygısını ve böyle bir durumda takınacağı tutumu netleştirmeye çalışıyor. ABD'nin olası bir cezalandırma saldırısında Türkiye'deki İncirlik üssünü kullanmak isteyebileceğini belirten kaynaklar, bu durumda Washington'ın Ankara ile önceden danışma içinde bulunacağını ifade ediyor. ABD'nin Afganistan'a yapacağı olası bir saldırının İncirlik üssünden yapılması beklenmiyor. Alman haberalma servislerinin de, saldırıların ardında Bin Ladin'in bulunduğu konusunda Fransa, İngiltere ve İsrail ile mutabık olduğu bildirildi. Devlet Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Alman istihbarat servisleriyle İsrail, Fransız ve İngiliz servislerinin Bin Ladin'i işaret ettiği konusunda hemfikir olduklarını kaydetti.


#ABD
#Terör saldırısı
#Usame Bin Ladin
#Nükleer silah
#Afganistan
23 yıl önce