|

Obama'dan Çin denizi mesajı

ABD Başkanı Barack Obama, Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik tartışmalarına barışçıl yollardan çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Obama, ABD'nin Güney Çin Denizi'ndeki tartışmaların taraflarından olmadığını ifade etti.

Yeni Şafak
16:34 - 24/05/2016 Salı
Güncelleme: 13:42 - 24/05/2016 Salı
AA
ABD Başkanı Barack Obama,
“Büyük uluslar, küçükler üzerinde baskı kurmamalı. Mevcut anlaşmazlıklar barışçıl yollarla çözülmeli.” dedi.
ABD Başkanı Barack Obama, “Büyük uluslar, küçükler üzerinde baskı kurmamalı. Mevcut anlaşmazlıklar barışçıl yollarla çözülmeli.” dedi.

Resmi ziyaret için Vietnam'da bulunan Obama, Ulusal Kongre Merkezi'nde yaklaşık 4 bin kişiye hitaben yaptığı konuşmada, “Büyük uluslar, küçükler üzerinde baskı kurmamalı. Mevcut anlaşmazlıklar barışçıl yollarla çözülmeli.” ifadelerini kullandı.



Obama, Vietnam televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında ABD'nin Güney Çin Denizi'ndeki tartışmaların taraflarından olmadığını ancak bölgedeki ortaklarının navigasyon özgürlüğü gibi önemli haklarını korumasına yardım edeceğini belirtti.



Vietnam'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli


Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalardan söz ederken Çin'in adını kullanmayan Obama, "Vietnam, ulusal güvenliğini sağlamak için ihtiyaç duyduğu her şeyi alacaktır. Küçük ya da büyük, her ulus egemenlik hakkına sahiptir ve toprak bütünlüklerine saygı gösterilmelidir." dedi.



Obama, ASEAN ve Doğu Asya Zirvesi gibi bölgesel kurumların güçlendirilmesine devam edilmesi çağrısında bulundu ve “Bu noktada, ABD'nin bölge ülkelerine sunacağı şey ortak işbirliğidir.” diye konuştu.



Silah ambargosu kaldırılmıştı


Ziyaretinin ilk gününde Obama, Devlet Başkanı Tran Dai Quang ile bir araya gelmiş ve Vietnam'a uygulanan silah ambargosunun kaldırıldığını açıklamıştı.



Çin Denizi'nde egemenlik tartışmaları


Pekin yönetimi, yeraltı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da arasında bulunduğu bölge ülkeleriyle de egemenlik tartışmaları yaşıyor. Çin'in son iki yılda Güney Çin Denizi'ndeki mercan adalarına kum pompalayıp üzerine de beton dökerek yapay kara parçaları oluşturması üzerine bölgede gerilim yükselmişti.







#ABD
#Obama
#Çin denizi
8 yıl önce