|

Ödüllü Alman gazetecilere dava

Alman Meclisi’nde Türkiye’deki basın özgürlüğü tartışılırken Stuttgart Savcılığı Almanya’nın Meksika’ya gönderdiği silahlarla ilgili haber yapan dört gazeteci hakkında soruşturma açtı. Savcılar, gazetecileri gizliliği ihlal ve basın yasasını çiğnemekle suçladı. Alman İstihbarat Teşkilatı (BND) Başkanı Gerhard Schindler de görevinden alınarak erken emekliliğe sevk edildi.

Yeni Şafak ve
03:00 - 28/04/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:09 - 27/04/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Alman Yeşiller Partisi “Türkiye'de basın ve ifade hürriyetinin durumu” başlığıyla “özel oturum” düzenlerken Stuttgart Savcılığı Almanya'da dört gazeteci ve bir sivil eylemci hakkında soruşturma başlattı. Stuttgart Savcılığı Sözcüsü Jan Holzner, gazetecilerin bir Alman silah şirketinin Meksika'ya yönelik yasa dışı silah satışıyla ilgili gizli devlet bilgilerini ifşa etmek ve Basın Yasası'nı ihlal etmekle suçlandığını açıkladı. “Tageszeitung” gazetesindeki haberde, suçlanan gazetecilerin, ARD televizyonunda yayınlanan “Ölümcül İhracatlar - G36 Meksika'ya nasıl ulaştı?” adlı belgeseli hazırladığı ve “Ölüm Ağı” adlı kitabı yazdığı belirtildi. Belgesel, en iyi gazetecilik çabalarının ödüllendirildiği Grimme Ödülü'ne layık görülmüştü.



GİZLİ SORUŞTURMA RAPORUNU İFŞA ETTİLER


Gazetecilerin, Federal Ekonomi Bakanlığı ve Federal İhracat Dairesinin “Heckler & Koch” adlı Alman silah şirketinin Meksika'ya yönelik yasa dışı silah satışıyla ilgili olarak hazırladığı gizli soruşturma raporlarını ifşa ettiği kaydedilen haberde, belgeseli hazırlayan Daniel Harrich'in kendisini “Bilgileri yayınlamak bizim görevimiz” diyerek savunduğu ifade edildi. Gazeteye açıklama yapan sivil eylemci Jürgen Graesslin, soruşturmayı başlatan Stuttgart Savcısı Peter Vobiller'i eleştirerek “Vobiller, bakanlık ve Federal İhracat Dairesi hakkında soruşturma başlatmak yerine, yasa dışı silah ihracatını ortaya çıkartarak hukuk devletini savunanların peşine düşüyor” diye konuştu.



BND şefi emekliye sevkedildi




Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) Başkanı Gerhard Schindler (63) görevinden alınarak erken emekliliğe sevk edildi. Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, şu anki başkan Schindler'in 1 Temmuz itibariyle emekliliğe sevk edildiği belirtilerek yerine Maliye Bakanlığı'nda daire başkanı olarak görev yapan Bruno Kahl'in getirildiği ifade edildi. İki yıl sonra yaş haddinden emekliye ayrılacağı bilinen Schindler, bir süredir dinleme ve casusluk skandalları nedeniyle eleştirilerin hedefindeydi. Alman basını kararın istihbarat reformu kapsamında alındığını ileri sürdü.


#Alman Meclisi
#Stuttgart
#Alman gazeteciler
8 yıl önce