|

Ogarin casusları

Rusya’nın, daha Suriye’de iç savaşın başladığı ilk günlerden itibaren Türkiye’yi sınırdan dinlediği ortaya çıktı. Suriye sınırındaki Kesep’te Türkiye’ye bağlı istihbarat görevlilerinin gönderdiği bilgi notları, Ogarin Tepesi’ne Moskova’nın gelişmiş cihazlarla 5 sene önce yerleştiğini belirtiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/02/2016 Pazar
Güncelleme: 01:58 - 14/02/2016 Pazar
Yeni Şafak

Rusya'nın, Suriye'de ayaklanmanın başladığı 2011 yılından buyana Türkiye-Suriye sınırında gözetleme yaptığı ortaya çıktı. Ülke içinden Türkiye istihbarat ve güvenlik birimlerine ulaştırılan bilgi notlarına göre Rusya, Suriye'nin Türkiye ile komşu sınır kasabası Kesep'e gelişmiş teknik cihazlar yerleştirerek istihbarat faaliyetlerine başladı.





İZLERKEN İZLENDİLER

Yeni Şafak'ın ulaştığı bilgi notlarından birisi 7 Ekim diğeri ise 13 Aralık 2011 tarihli. Suriye Ordusu Keşif İdare Merkezi'nde görevli Albay Rabi Kinci ile yanında bir subay ve iki Rus uzmanın orduya ait Mercedes ve Nissan marka araçların olduğu bir konvoyla Kesep'e geldiğinin bildirildiği notta, Rus uzmanların Sahra karakolu ve çevresinde keşif yaptığı anlatılıyor. Bilgi notunda, Suriyeli istihbarat subayları ile Rus askeri uzmanların, Sahra Karakolu'nun Türkiye'yi gören bir odasının kendilerine tahsis edilmesini istediği, Kesep Nahiye Müdürü'nün gerekli onay işlemlerini yaptığı, ardından ekibin tamamının Lazkiye'ye geri döndüğü belirtiliyor.



KAPSAMLI KEŞİF

Konuyla ilgili ikinci raporun tarihi 13 Aralık 2011. Saat 12.00 sularında Suriye ordusunda Tuğgeneral olan Ahmed Hasan, Lazkiye Keşif Taburu'nda görevli Albaylar Rabi ve Yusuf yanlarında Rus asıllı bir askeri uzmanla Kesep Karakolu'na geldiğinin bildirildiği raporda, bölgede kapsamlı bir keşif çalışması yaptığı anlatılıyor. Rapora göre süreç şöyle gelişiyor:



'UZUN SÜRE KALACAĞIZ'

“Suriyeli ve Rus uzmanlar Kesep'e bağlı Ogarin Tepesi'nde bir yer belirleyerek buraya Türkiye tarafındaki hareketleri gözlemlemek için seyyar araçlarla teknik görüntüleme araçlarının yerleştirileceğini söylediler. Tuğgeneral Hasan, burada uzun süre kalacaklarını, gereken kolaylıkların sağlanmasını, Ogarin'e yol yapımı, elektrik tesisatının tamamlanması, telefon hattının çekilmesi ve güvenliğin sağlanması konusunda talimat verdi.”



Stratejik kasaba

11 Mayıs 2013'te Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde gerçekleştirilen ve 52 kişinin hayatına kaybetmesine neden olan terör saldırısının faili olan Mukaveme-i Suri terör örgütü ve örgütün elebaşı Mihraç Ural'ın Kesep kasabasında yoğun faaliyeti olduğu biliniyor.







Stratejik önemdeki kasaba, şiddetli çatışmaların ardından muhalif güçlerin eline geçmişti. Şam rejimi, kasabanın muhalifler tarafından ele geçirilmesinin, Türkiye'nin muhaliflere verdiği büyük destek sayesinde gerçekleştirildiğini iddia etse de Türkiye bu iddiayı kesin bir dille yalanlamıştı. Hem muhaliflerin hem de rejimin önem verdiği Kesep aynı yılın haziran ayında yeniden rejim güçlerinin hakimiyetine girmişti. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in memleketi olan Lazkiye'ye bağlı Kesep'te Arap, Türkmen ve Ermeniler yaşıyor.







#Ogarin Tepesi
#Suriye
#Rusya
8 yıl önce