|

Önce çocuklar vuruluyor

UNICEF'in raporu olası bir savaşın Afgan çocuklarını nasıl etkileyeceğini gözler önüne serdi. Rapora göre savaşlarda ölen ve yaralananların yüzde 80'ini çocuklar ile kadınlar oluşturuyor.

Yeni Şafak
00:00 - 28/09/2001 Cuma
Güncelleme: 23:59 - 10/01/2017 Salı
Yeni Şafak

Amerika'nın Afganistan'a açacağı olası bir savaş en çok çocukları ve kadınları vuracak. Uluslararası kuruluşların raporlarına göre, savaşlarda ve çatışmalarda ölen ve yaralananların yüzde 80-90'ını çocuklar ve kadınlar oluşturuyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) 2001 raporunda yeralan tespitler, olası bir savaşın Afgan çocuklarına maliyetini gözler önüne seriyor. Raporda yeralan "Silahlı çatışmaların çocuklar üzerindeki etkileri" konulu değerlendirmeye göre, sadece geçtiğimiz 10 yıl içinde savaşlar yüzünden 2 milyon çocuk katledildi, 6 milyon çocuk yaralandı veya ciddi biçimde sakat kaldı, 12 milyon çocuk ise evinden, ailesinden oldu. Raporda, "Yapılan tahminlere göre, çıkan çatışmalarda ölen ya da yaralanan insanların yüzde 80-90 kadarı, çoğunlukla çocuklar ve anneler olmak üzere sivillerdir. 20. yüzyılın son on yılı içinde bir milyondan fazla çocuk silahlı çatışmalar yüzünden kimsesiz kalmış ya da ailelerinden ayrılmıştır. Her türlü dizginden boşanmış savaş gerçekliğinde küçük bir çocuğun başına neler gelebileceğini ancak düş gücümüzü harekete geçirerek kestirebiliriz" deniliyor. Raporda, savaştan kalıcı psikolojik zarar gören ve tedavi edilmeyen çocukların gelecekte yeni savaşlara neden olabileceklerine dikkat çekilerek, "Üç yaşından küçük çocuklar söz konusu olduğunda şiddetli travma yalnızca duygusal yaralar açmakla kalmamakta, aynı zamanda beyin kimyasında kalıcı değişiklikler de yaratabilmektedir" denildi.



Bin çocuktan 257'si ölüyor


UNICEF'in 2001 raporunda yeralan verilere göre, Afganistan'daki çocuklar, 5 yaş altı çocuk ölüm hızında dünyada dördüncü sırada yeralıyor. Yaklaşık 25 milyon nüfusa sahip olan Afganistan'da doğan her bin bebekten 257'si beş yaşına gelmeden, 165'i ise bir yaşına gelmeden hayatını kaybediyor. Afgan çocuklarının yaklaşık yarısı ise kötü beslenme nedeniyle düşük ağırlıklı ve kısa boylu olarak kalıyorlar. Afganistan'daki okur yazarlık oranları ve çocukların eğitim imkanları da çok kötü durumda. Yetişkinlerde okur yazarlık oranı erkeklerde yüzde 46, kadınlarda ise yüzde 16 düzeyinde. İlköğretim çağındaki çocukların ise erkeklerde yüzde 42'si kızlarda yüzde 15'i okula kayıtlı.



BM çocuk oturumu ertelendi


Bu arada Amerika'ya yönelik terör saldırılarının ardından, Amerikan misillemesinin gündeme gelmesiyle birlikte, uzun süre önce Eylül 2001'de New York'da yapılması planlanan Birleşmiş Milletler'in çocuklarla ilgili özel oturumu ertelendi. 2002 yılına ertelenen özel oturumun tam tarihi ise belirlenmedi.



Özel oturumda, devletlerin Çocuk Hakları Sözleşmesi'yle üstlendikleri yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde ne kadar yol aldıkları değerlendirilerek, BM'nin gelecekteki çalışmalarına yön verecek bir katılım modeli geliştirilmesi öngörülüyordu. Özel oturuma hükümet başkanları, sivil toplum kuruluşları yöneticileri ile gençlerin ve çocukların katılması planlanmıştı.



#UNICEF
#Afganistan
#ABD
#Çocuklar
23 yıl önce