|

Orta Afrika'da kanlı çatışma

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde eski Seleka grubu ile uluslararası güçler arasında çatışma çıktı, çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Yeni Şafak
14:44 - 12/10/2015 Pazartesi
Güncelleme: 15:08 - 12/10/2015 Pazartesi
AA
arşiv
arşiv

Askeri yetkililer, BM İstikrar Misyonu ile Fransız güçlerinin, başkent Bangui'ye ulaşmak amacıyla hafta başında Sibut kentine gelen ayrılıkçı eski Seleka grubu militanlarına karşı düzenledikleri operasyonda çatışma çıktığını ve çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.



Uluslararası güçlerin, merkezleri Kaga Bandoro'ya geri dönmeleri için ayrılıkçılara karşı operasyon düzenlediğini ifade eden yetkililer, Sibut'u terk etmeleri için ayrılıkçılara bu hafta sonuna kadar süre verildiğini kaydetti.



Çatışmalarda ölü sayısına ilişkin resmi açıklama yapılmadı ancak görgü tanıkları çok sayıda ayrılıkçının öldüğünü iddia etti.



Bangui'de geçen ay sonunda Müslüman bir gencin kafası kesilmiş olarak üzerinde "Kurban Bayramın mübarek olsun" ibareli yazı bulunması üzerine Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında gerginlik yaşanmıştı.



Söz konusu olaydan Hristiyan anti-Balaka'yı sorumlu tutan Müslümanların, misilleme olarak bölgedeki Hristiyan sivillere saldırmasıyla şiddet olayları patlak vermişti.



Daha sonra başkentte, ülkede güvenliğin arttırılması ve Devlet Başkanı Catherine Samba Panza'nın istifa etmesi için gösteri düzenleyenler ile ülkede görev yapan uluslararası güçler arasında çatışma çıkmıştı. Samba Panza, gösterilerde çıkan çatışmaların iktidarı ele geçirmeyi hedeflediğini kaydetmişti.



Hükümet Sözcüsü Dominique Said Panguindji, geçen hafta, çıkan şiddet olaylarında 61 kişinin hayatını kaybettiğini ve 300 kişinin yaralandığını açıklamıştı.



Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'ye karşı ayaklanması üzerine ülkede siyasi kriz çıkmıştı.



Bozize'nin Mart 2013'te devrilmesinden ve Müslüman Michel Djotodia'nın cumhurbaşkanlığına getirilmesinden sonra hristiyan anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.



Başkentte mayıs ayında düzenlenen Bangui Forumu'nda anti-Balaka ve Müslüman Seleka gruplarının liderleri silahsızlanma anlaşması imzalamıştı.



#orta afrika
#seleka
9 yıl önce