|

Oxford Myanmar lideri Suu Çii'ye verdiği nişanı geri aldı

Oxford Belediye Meclisi, Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen insanlık suçuna sessiz kalmasını gerekçe göstererek Nobel ödüllü Suu Çii'ye verdiği "Oxford Özgürlük Nişanı"nı geri aldı.

Yeni Şafak
13:42 - 28/11/2017 Salı
Güncelleme: 14:05 - 28/11/2017 Salı
AA
Dünyanın pek çok yerinde Myanmar lideri Suu Çii'ye yönelik protestolar devam ediyor.
Dünyanın pek çok yerinde Myanmar lideri Suu Çii'ye yönelik protestolar devam ediyor.

İngiltere'de Oxford Belediye Meclisi, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'ye verdiği "Oxford Özgürlük Nişanı"nı geri aldı.

Belediye Meclisinden yapılan açıklamada, Myanmarlı siyasetçinin Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen insanlık suçuna sessiz kalması nedeniyle nişanın geri çekilmesi konusunda ekim ayında oy birliğiyle karar alındığı hatırlatıldı ve nişanın bugün resmen geri alındığı bildirildi.

Ödülün geri alınma sebebi zulme sessiz kalması

Açıklamada, bu nişanın Suu Çii'ye 1997 yılında Oxford'un hoşgörü ve çok ulusluluk değerlerini yansıtmasının yanı sıra Myanmar'da verdiği demokrasi mücadelesi nedeniyle verildiği, ancak bugün azınlıktaki Arakanlı Müslüman nüfusunun baskı altına alınması karşısında hiçbir şey yapmadığı gerekçesiyle geri alındığı ifade edildi.

Suu Çii, 1997'de layık görüldüğü "Oxford Özgürlük Nişanı"nı 2012 yılında almıştı. Suu Çii'nin 1964-1967 yıllarında öğrencisi olduğu Oxford Üniversitesi'ndeki portresi de ekim ayında sergilendiği yerden alınarak depoya kaldırılmıştı.



"Şehrimizle bağlantısı hepimizi utandırıyor"

İrlandalı şarkıcı Bob Geldof ay başında, Suu Çii ile aynı nişanı paylaşmak istemediği gerekçesiyle "Dublin Özgürlük Nişanı"nı iade etmişti. Geldof, Suu Çii için "Şehrimizle bağlantısı hepimizi utandırıyor. Onunla hiçbir işimiz olmamalı. Biz onu onurlandırdık, o bizi utandırıyor." ifadelerini kullanmıştı.

  • Arakanlı Müslümanlara yönelik etnik temizlik
  • Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'da zulüm ve katliamlardan kaçarak Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların sayısının 620 bini geçtiği bildiriliyor. Köyleri tamamen yakılan Arakanlı Müslümanlardan binlercesinin katledildiği kaydediliyor.
  • Myanmar ordusunun etnik temizliğe dönüştürdüğü saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken, 600 binden fazla Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı, on binlercesi de kaçmanın yolunu arıyor. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık iki milyon Müslümanın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu rakam günümüzde 350 binin altına geriledi.
#İngiltere
#Myanmar
#Özgürlük Nişanı
#Suu Çii
6 yıl önce