|

Özbek lider Kırgızistan’da ölümden döndü

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'e, Kırgızistan ziyareti sırasında suikast planlayan bir terörist, Bişkek’te düzenlenen operasyonda yakalandı. Kırgız istihbaratı zanlının DEAŞ bağlantılı olduğunu açıkladı. Özbek muhalifler ise suikast hazırlığında Özbek istihbarat servisinin parmağı olduğunu öne sürdü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/09/2017 Pazar
Güncelleme: 02:37 - 10/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'e suikast son anda önlendi.
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'e suikast son anda önlendi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’e Kırgızistan’da suikast girişiminde bulunulduğu ortaya çıktı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in daveti üzerine 5 gün önce resmi temaslarda bulunmak üzere Bişkek’e giden Mirziyoyev ölümden döndü. Bir istihbaratı değerlendiren Kırgız güvenlik güçleri, 7 Eylül tarihinde başkent Bişkek’te düzenledikleri operayonda suikast hazırlığı yapan teröristi kıskıvrak yakaladı. Uyruğu ve kimliği gizli tutulan zanlının, harekete geçmek için son talimatı beklediği belirlendi.

DEAŞ'IN AKTİF ÜYESİ

Suikast girişimiyle ilgili ilk resmi açıklama Kırgız güvenlik güçlerinden geldi. Açıklamada, teröristin DEAŞ ile bağlantılı olduğu ve son anda yakalandığı ifade edildi. Bişkek yönetimi de “DEAŞ’ın aktif bir üyesi, düzenlenen operasyonla suikast hazırlığı yapmak üzereyken yakalandı” bilgisini paylaştı. Teröristin sorgusunun sürdüğü ve soruşturmanın çok gizli yürütüldüğü öğrenildi.

MAFYA BAĞLANTILI

Özbek muhalifler ise suikast girişiminin DEAŞ ile bağlantılı olduğu iddialarını yalanladı. Başarısız girişimde Özbek istihbaratının parmağının olduğunu iddia eden muhalif kaynaklar, “Eylem için özellikle Bişkek seçildi. Bu kişi mafya bağlantılı. Suikast Özbek istihbaratı tarafından planlandı. Bu iş için Kırgız istihbarat sorumlularından biriyle anlaşmaya varıldı. Planın hayata geçmesi için 2 milyon dolar verildi. Bu olaya karışan Kırgız istihbarat yetkililerinin uyuşturucu ticaretiyle bağlantıları var” iddiasında bulundu.

HABER ALMIŞLAR

Yeni Şafak’ın ulaştığı bilgilere göre, suikast girişimi, Ağustos ayında Özbek muhalifler tarafından gündeme getirilmiş ve kendisine bilgi verilmesi için büyük çaba harcanmış. Muhalifleri harekete geçiren raporda, “Özbekistan istihbarat subayları Özbekistan başkanına suikast girişimi hazırlıyorlar” ifadesine yer verilmiş. Yeni Şafak’ın ulaştığı kaynaklar, suikastın Özbek istihbaratı tarafından hazırlandığını, Kırgız üst düzey bir yetkilinin bu iş için 2 milyon dolar para aldığını iddia etti.

  • Sınır anlaşmazlığı bitti
  • Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev, 5 Eylül tarihinde Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in daveti üzerine geldiği Bişkek’te mevkidaşı ile başbaşa görüştü. İki lider, Kırgızistan-Özbekistan Devlet Sınır Anlaşması’nı imzaladı. Mirziyoyev, “Devlet sınırlarımızı kardeşlik sınırına çevireceğiz. Bunun için bugün tarihi bir gündür” dedi.

#Kırgizistan
#Özbekistan
#Şevket Mirziyoyev'
7 yıl önce