|

'Özel şirketler de iklimin korunması çabalarına dahil edilmeli'

Bonn'da devam eden Birleşmiş Milletler (BM) Dünya İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP23) yaptığı konuşmada Almanya Başbakanı Angela Merkel, dünyada gittikçe artan sel felaketlerine ve kuraklıklara dikkati çekerek dünyanın korunmasını istediklerini, bu nedenle Paris İklim Anlaşmasını desteklediklerini belirtti.

Yeni Şafak
20:11 - 15/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 20:17 - 15/11/2017 Çarşamba
AA
Almanya Başbakanı Angela Merkel
Almanya Başbakanı Angela Merkel

Almanya Başbakanı Angela Merkel, kömür kullanımından vazgeçilmesinin iklimin korunmasına büyük ölçüde katkı sağlayacağını söyledi.

Başbakan Merkel, Bonn'da devam eden BM Dünya İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP23) yaptığı konuşmada, dünyada gittikçe artan sel felaketlerine ve kuraklıklara dikkati çekerek, dünyanın korunmasını istediklerini, bu nedenle Paris İklim Anlaşmasını desteklediklerini belirtti.

Almanya'nın iklimin korunması konusundaki sorumluluklarını yerine getireceğini, AB'ye üye diğer ülkelerin de bunun için ciddi şekilde çaba harcaması gerektiğini ifade eden Merkel, "Burada açık konuşmak istiyorum. Bu Almanya'da da pek kolay değil." dedi.

'Emisyon konusunda hala yapılacak çok işimiz var'

Ülkesinin 2020 yılına kadar, 1990 yılındaki emisyon miktarını yüzde 40 oranında azaltmayı hedeflediğini anlatan Merkel, bunun zor bir hedef olduğunu belirtti. Merkel, bu konuda hala yapılacak çok işleri olduğunu da kaydetti.

"Kömürden, özellikle de linyitten vazgeçilerek iklimin korunmasına büyük ölçüde katkı sağlanmalı." diyen Merkel, kömür kullanımından nasıl vazgeçilebileceğinin gelecek günlerde somut olarak tartışılması gerektiğini, bunu Almanya'daki koalisyon görüşmelerinde de yoğun şekilde ele aldıklarını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Paris İklim Anlaşmasından ayrılacağını açıklamasına rağmen bazı Amerikan eyalet yönetimlerinin iklimin korunmasına katkı sağlama çabalarını da özellikle takdir ettiğini ifade eden Merkel, özel şirketlerin de iklimin korunması çabalarına dahil edilmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.


'İklim değişikliğine seyirci kalırsak 2100 yılında bazı halklar yok olacak'

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da konuşmasında, iklimin korunması konusunda zengin ülkelerin iki kat sorumluluğu olduğuna, dünyada emisyonun artmasına bu ülkelerin neden olduğuna işaret ederek, ''Bundan özellikle fakir ülkeler olumsuz etkileniyor. İklim değişikliğine seyirci kalmamız durumunda 2100 yılına kadar buradaki bazı halklar dünyada yok olacak.'' dedi.

İklimin korunması konusunda ABD'nin yarattığı maddi açığın da kapatılması gerektiğini ifade eden Macron, özel şirketleri de bu konuda motive ederek, kendi koydukları hedeflere ulaşmaları gerektiğini belirtti.

Macron, 2020 yılına kadar kömür kullanımından vazgeçmek istediklerini ve yeni termik santraller kurmamayı hedeflediklerini kaydetti.

#Angela Merkel
#Emmanuel Macron
#İklim
#Fransa
#Almanya
6 yıl önce