|

Pakistan'da iç savaş uyarısı

Pakistan'da cuma namazından sonra ABD, İsrail ve Müşerref aleyhine gösteriler yapıldı. 35 gruptan oluşan Afganistan Savunma Konseyi, Müşerref'in ülkeyi iç savaşa sürüklediğini açıkladı.

Yeni Şafak
00:00 - 22/09/2001 Cumartesi
Güncelleme: 18:02 - 12/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Pakistan Devlet Başkanı Perviz Müşerref'in, ABD'nin Afganistan'da yapacağı olası operasyona destek verme kararına ülkedeki dini gruplardan gelen tepkiler devam ediyor. Cemaat-i İslami, Müşerref'in kararını protesto etmek amacıyla ülkede genel greve gidilmesi çağrısında bulundu. Parti Genel Başkanı Gazi Hüseyin Ahmed, "Hükümetin bu aceleci kararı halkın desteğine sahip değildir" dedi.



Pakistan'ın İslamabad kentinin merkezinde, cuma namazından sonra gösteri düzenledi. Binlerce kişinin katıldığı gösteride, Taliban ve Usame Bin Ladin yanlısı sloganlar atıldı. Pakistan'daki 35 dini partinin oluşturduğu Afganistan Savunma Konseyi koalisyonunun girişimiyle düzenlenen gösteride, Siyonizm kınandı ve cihat çağrısında bulunuldu. Göstericiler, Perviz Müşerref'i, ABD'den daha çok para almak için ülkeyi ve Bin Ladin'i satmakla suçladılar. Polis, gösteri sırasında yoğun güvenlik önlemleri aldı.



Müşerref zor durumda


Muhammed Han Camii'nde verilen cuma hutbesinde de, Amerika'nın Afganistan'a yapacağı olası saldırıya halkın tepki göstermesi istendi ve cihad çağrısı yapıldı. Hutbede, Müşerref'in Pakistan topraklarını ABD ordusuna açmaması gerektiği vurgulandı. Peşaver kentinde de, cuma namazından sonra gösteri düzenlendi. Hayber çarşısında toplanan göstericiler, ABD, İsrail ve özelikle Perviz Müşerref'e tepkilerini dile getirdiler. Gösteriyi Cemaat-i İslami Partisi düzenledi. Karaçi'de Cuma namazının ardından polise şişe atan göstericilere karşı gözyaşartıcı bomba kullanıldı. Karaçi'deki olaylarda 3 kişinin açılan ateş sonucu, 1 kişinin de kalp krizi geçirerek öldüğü kaydedildi. Sözcü, olaylarda yaklaşık 50 kişinin tutuklandığını, bu kişilerin çoğunun Afgan olduğunu kaydetti. Pakistan'daki 35 İslami cemaati biraraya getiren Afgan Savunma Konseyi'nden yapılan açıklamada, Müşerref'in ABD'yi destekleme kararının ülkeyi bir iç savaşa sürükleyeceği uyarısında bulunuldu. Özellikle Peşaver'de gerginlik tırmanıyor. Protesto gösterilerine katılan bir kişi "Müşerref, Taliban'a düşman olursa, biz de ona oluruz" dedi.



#Pakistan
#Pakistan Devlet Başkanı Perviz Müşerref
#ABD
#İsrail
#İç savaş
23 yıl önce