|

Paris ittifakı

Suriye’de Esed ve Rusya desteğiyle muhaliflere karşı taarruz planı yapan PYD, Moskova ile ilişkileri iyice sağlamlaştırdı. Örgütün eşbaşkanı Salih Müslim, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov ile Paris’te biraraya geldi. ‘Özerklik’ sözü alan PYD’li teröristler ÖSO ile savaşa hazırlanıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 10/10/2015 Cumartesi
Güncelleme: 08:39 - 10/10/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Rusya'nın Şam rejimi ve PYD ile kurduğu ittifak her geçen gün güçleniyor. Yüzbinlerce Müslüman'ın kanını döken Beşşar Esed'e destek için muhalifleri havadan bombalayan Moskova, zor durumdaki Şam rejiminin kara güçlerine taze kan olması amacıyla PYD ile anlaşmıştı. Lazkiye ve Şam'da geçtiğimiz günlerde gerçekleşen üçlü görüşmenin ardından PYD, operasyonların eşgüdüm halinde yürütülmesi için Kamışlı'da irtibat ofisi kurmuştu. Bu ilişkiler önceki gün yapılan Paris görüşmesiyle yeni bir boyuta taşındı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'le Fransa'nın başkentinde görüştü.



HEDEF: ÖSO İLE SAVAŞ


Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre perşembe günü Paris'te yapılan görüşmede taraflar, IŞİD'e ve 'bölgedeki diğer örgütlere karşı mücadelede' çabaların birleştirilmesi konusuna odaklandı. Moskova ayrıca, görüşmede Suriye'nin krizinin, ülkenin toprak bütünlüğü göz önüne alınarak çözülmesi ve tüm etnik azınlıkların yasal haklarının teminat altında olması gibi hususların vurgulandığını iddia etti. Rusya'nın gerçekte, havadan vurduğu Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerine karşı kara operasyonları için PYD ile anlaştığı biliniyor. Zira Esed güçleri, ÖSO'ya bağlı grupların oluşturduğu Fetih Ordusu'na karşı özellikle Hama ve Humus'ta ciddi kayıplar veriyor. Bogdanov kısa bir süre önce, her gün Rus hava operasyonlarının yapıldığı Suriye'de güvenli bölge fikrine karşı olduklarını açıklamış, “Suriye'nin egemenlik haklarına saygı duymalıyız" demişti.



Kendimizi koruruz




Karabük'te soruları cevaplayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 'hava operasyonlarının Türkiye sınırını da koruduğunu iddia eden Rusya'ya cevap verdi. “Biz kendi sınırlarımızı koruruz. Koruyacak gücümüz var, nitekim koruyoruz. Rusya'dan tek isteğimiz gölge etmesinler, kendilerinden başka ihsan istemiyoruz" diyen Şahin, kendi topraklarından çok uzak bir bölgede Rusya'nın hangi amaçla bulunduğunun anlaşılamadığını dile getirdi. Moskova'yı medeni şekilde uyardıklarını kaydeden Şahin, “NATO da uyarıda bulunuyor. Bu uyarılar inşallah Moskova'da yankı bulur ama bulmazsa Rusya sonuçlarına katlanmak


zorunda kalır" ifadesini kullandı.



ABD'nin Patriot'u gidiyor


ABD'nin Gaziantep'te konuşlandırdığı ve görev süresi dolduğu için geri çekilen Patriot sistemleri, 39'uncu Mekanize Piyade Tugayı Şehit Teğmen Ahmet Tor Kışlası'ndan İskenderun Limanı'na sevk edildi. Limanda toplanan araçlar, gemiye yüklenmeleri için hazır hale getirildi. Limana yanaşacak nakliye gemileri Patriot sistemlerini ABD'ye götürecek.



Sınırımız dokunulmaz




Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Suriye sınırında Rusya ile yaşanan krize ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Hava ihlallerine ilişkin Türkiye'yi 'bilgilendirmek' üzere bir heyeti Moskova'ya davet eden Rusya'nın aslında tam tersini yapması gerektiği mesajı veren Bilgiç, “Bizim talebimiz Rus yetkililerin buraya gelerek, bu ihlale ilişkin olarak bize bilgi vermesidir. Türkiye'ye izahatta bulunacak bir Rus heyetin Türkiye'ye beklendiğini biz Rus makamlarına ilettik. Henüz herhangi bir heyet gelmedi" dedi. Bilgiç, şunları söyledi:



GÖÇ DALGASI ENDİŞESİ


“Protestomuz Rus Büyükelçisine iletildi ve angajman kuralları hakkında bilgi verildi. Türkiye'nin sınırları dokunulmazdır. Buna yapılacak taciz ve tecavüz bu angajman kuralları çerçevesinde karşılık bulacaktır. Rusya'nın hava operasyonlarının büyük kısmının ılımlı muhalefete yöneldiğini anlıyoruz. Tabiatıyla bir göç dalgası oluşturma ihtimali de mevcut. Bu konuda endişemiz var."



İMKANLAR YETERLİ


"NATO'dan gelen destek mesajını memnuniyetle karşıladık. Fakat ülkemizin şu an için bu yönde bir talebi bulunmuyor. Türkiye'nin savunmasında en önemli husus ulusal yeteneklerimizin kullanılması. Biz bu ulusal imkanları tabii ki kullanıyoruz. Ulusal imkanlarımız Türkiye'nin savunması için yeterli."



Tehdit yön değiştirdi


Suriye'deki Rus ordusunun tacizleri dün ABD'ye yöneldi. Rakka yakınlarındaki IŞİD hedeflerini vurmak için İncirlik Üssü'nden havalanan iki ABD jeti, Rus uçağı tarafından engellendi. Rus pilot, ABD jetlerinin güvenli mesafeyi korumasına da izin vermedi. ABD'li pilotlar rotayı değiştirip bombardımanı iptal etmek zorunda kaldı.



Moskova tank gönderdi






Rusya, muhaliflerin hemen her gün rejim tanklarını imha ettiği Suriye'ye adeta mühimmat nakil hattı kurdu. Günlerdir Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Tartus Limanı'na ulaşan Rus gemileri, Esed'e ağır silah, tank ve askeri gereç taşıyor. Dün de Rus donanmasına ait 142 borda numaralı 'Novocherkassk' adlı tank nakil gemisi, boğazdan geçerek rotası Suriye'ye yöneldi. Boğaz geçişinde Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin botla eşlik ettiği gemi, 10'dan fazla tank ve yüzlerce personel taşıyabiliyor.









#Salih Müslim
#Esed
#Moskova
9 yıl önce